Dumansız Hava Sahası uygulaması ile basında olumlu ve olumsuz haber akış ilişkisinin değerlendirilmesi Elif Dağlı, Murat Güner, Efza Evrengil, SSUK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özürlüler Destek Programı Hibe Programının Konusu:
Advertisements

Pazarlama ve İletişim Dünyasında Sosyal Medya Trendleri Araştırması
TÜTÜN KULLANIMI “EKONOMİK KAYIPLAR” Dilek ASLAN HÜTF Halk Sağlığı AD.
Ankara Örneğinde Medya Okuryazarlığı Dersi Süreci ve Yaygınlaştırılması Çalışmaları İçin Öneriler 1.
MTO HALKLA İLİŞKİLERİN BASINLA İLİŞKİSİ
Reklamcılar Derneği Medya Paylaşım Toplantıları 4 Eylül 2008.
2007 / 30 SAYILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE TANITIM VE YÖNELTME ÇALIŞMALARI GENELGESİ DOĞRULTUSUNDA İLÇEMİZ İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA YAPILMASI.
2013 MEDYA ANALİZ RAPORU.
Yazılı Basının Tütün Kontrolu Konusunda Algı ve Tutumunun İncelenmesi
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
İÇERİK 2  Yasal Yükümlülükler  Görünürlük Faaliyetleri  Görünürlük Araçları  SERKA Logosu  Görünürlük Kurallarına Riayet  Görünürlük.
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
HER GENÇ MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR MURAT GÜNER KELKİT
HER GENÇ MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR MURAT GÜNER KELKİT
Katılım 30 Endeksi Tanıtım Sunumu. Katılım 30 Endeksi BİST’de işlem gören ve Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetlerinden oluşan bir borsa.
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
İzleme - göstergeler AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü.
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
DÖRDÜNCÜ DÖNEM KANITA DAYALI TIP UYGULAMALARI Dr. Zeynep İnce, 2 Ocak 2013.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK ve İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ (T.İ.İ.M) “HİZMET MEMNUNİYETİ ÇALIŞMASI” Temmuz, 2010.
Halil İbrahim KABADAYI
TÜRKİYE’de TÜTÜN SALGINI BOYUTLARI ve ÇÖZÜMLER Prof. Dr. Nazmi Bilr Hacettepe Tıp Fakültesi 28 Mayıs 2008.
İNGİLTERE’ DE E-DEVLET
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 2009 YILI PROGRAMI Kartal Belediyesi
KalDer - Üye Memnuniyeti Araştırması TMME Araştırma, KalDer’in 2005 yılından bu yana KA Araştırma tarafından yürütülen TMME modelinin KalDer müşterileri.
SİGARA EKONOMİSİ TEMMUZ-ARALIK 2009 Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Basın Toplantısı İstanbul,
Strateji Geliştirme Başkanlığı
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
Digital Signage teknolojisini ülkemize getiren ilk kuruluşlardan biri olan Sistem 9 Medya, Türkiye’nin en geniş, en yaygın, en güvenli ve işlevsel Digital.
Plansız ekstübasyon gerçekleşen hastalarda re-entübasyon için risk faktörleri Pınar Çimen, Dursun Tatar, Cenk Kıraklı, Özlem Edipoğlu, Emel Özden, Ayşe.
Medya Paylaşım Toplantıları Reklam Yatırımları 2010/2011 Yıllık Değişim Büyüyen Sektörler Gündemimizdeki Konular 1.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Pratik kullanım rehberi elektronik dergileri. Hoş Geldiniz! IOP Elektronik Dergiler Rehberi İletişim için İçindekiler journals.iop.org 2 journals.iop.org.
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARACI İHRACI
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı YENİLİK TRANSFERİ PROJELERİ 2008.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
R. ŞİRKETİN TARİHÇESİ 1948 ‘de Sedat SİMAVİ tarafından kurulmuştur. 1 Mayıs 1948’de yayınlanmaya başlamıştır. 1953’de Sedat SİMAVİ’nin vefatı üzerine.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Comenius Okul Ortaklıkları
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
VESTEL YEREL MEDYA SUNUMU
Kongrede Sunulan Bildirilerin Kaderi Nedir?
Fiziksel Özürlü Bireyler Tüketim Kültüründen Nasıl Etkilenir
Doç. Dr. Özlem ATALIK Arş. Gör. Bahri Baran KOÇAK
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
Tanımlayıcı Ölçütler Üzerinde durulan bir çalışmada amaç; elde edilen veri setini bir ya da birkaç ölçü ile özetlemektir. Kullanılan her ölçü dağılımın.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
IDEF'15 12'nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı Vestel Savunma Yansıma Raporu Mayıs 2015.
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
Temel Bilgiler İlgili Çalışmalar Araştırmanın Yöntemi Bulgu ve Sonuçlar Araştırmanın Kısıtları ve Gelecek Çalışmalar.
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
İLAN NEDİR?.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYIN ve ARAŞTIRMA TEŞVİK PROJELERİ
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
2019 AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ BİRİM KOMİSYONLARI BİLGİLENDİRME VE EŞGÜDÜM TOPLANTISI 25 Aralık 2018.
EĞİTİMDE FIRSAT VE OLANAK EŞİTLİĞİ - EŞİTSİZLİĞİ
Sunum transkripti:

Dumansız Hava Sahası uygulaması ile basında olumlu ve olumsuz haber akış ilişkisinin değerlendirilmesi Elif Dağlı, Murat Güner, Efza Evrengil, SSUK

Çıkar çatışması yoktur Temmuz 2010 Sigaraya Karşı Toplumu Bilinçlendirme ve Takip Çalışması

Amaç 1 Ekim 2008 – 31 Mayıs 2010 tarihleri arasındaki sağlık açısından olumlu ve olumsuz haber içerikleri araştırılmış Haberler zaman içindeki akışı değerlendirilmiş Haber kaynağı dikkate alınmış Reklam eşdeğeri hesaplanmıştır

Araştırma Tasarımı Çalışmada Medya Takip Ajansı tarafından ayrıştırılan konu ile ilgili gazete ve dergi haberleri çeşitli alt başlıklarda ayrıştırılarak kantitatif verilere dönüştürülmüş ve analiz edilmeleri sağlanmıştır. Çalışmada ajans tarafından iletilen toplam haber sayısı 18.008’dir. Elenen haberlerden sonra toplam 12.453 haber raporlamaya dahil edilmiştir. Çalışmada görev alan kodlama ekibinin kalibrasyonunun sağlanması amacıyla belli dönemlerde kalibrasyon toplantıları gerçekleştirilmiştir.

Bulgular

Haber Etkisi Çalışmada incelenen 12.453 haberin yarıdan fazlası sağlık sektörü bakımından olumlu içerikli haberlerden oluşmaktadır. n=12453

Yayın Tarihine Göre Haber Etkisi Sigara yasağının başladığı Temmuz 2009’da olumlu haberler bir önceki aya göre %61 artarken, olumsuz haberler %365 artmıştır. Sigara Yasağı

Yayın Tipine Göre Haber Etkisi Ana gazete ve eklerinde çıkan olumsuz haberler incelenen olumlu haberlerin yaklaşık yarısını oluştururken, dergi ve dergi eklerinde olumlu haberlere yakın sayıda olumsuz haber yayınlanmıştır.

Haber Türüne Göre Haber Etkisi Yayınlanan haberlerin büyük çoğunluğu iç haber olarak yer bulmuştur. İç haberlerde olumlu haber sayısı olumsuz haberlerin 2 katından fazladır.

Yayının Etki Alanına Göre Haber Etkisi Yayınların etki alanına göre incelendiğinde ulusal yayınlarda olumlu haber içeriği olumsuz haberlerin 2 katı iken, yerel yayınlarda olumsuz haberlerin 2 katında fazla olumlu haber yayınlanmıştır.

Yayın Etki Alanı ve Ortalama Tiraja Göre Haber Etkisi Olumlu ve olumsuz haberlerin yayınlandığı mecraların ortalama tirajları birbirlerine oldukça yakındır. Göreceli olarak bölgesel yayınlarda olumsuz haber sayısı olumlu haberlerin üzerindedir.

Toplam Reklam Eşdeğerine Göre Haber Etkisi ($) Haberlerin yayınlandığı boyut (stxcm) üzerinden elde edilen reklam eşdeğerlerinin ortalaması ile yayınlanan haber sayıları çarpılarak elde edilen toplam reklam eşdeğeri büyüklüğü olumlu haberlerde olumsuz haberlerin %140 üzerindedir.

Yayın Tarihine Göre Toplam Reklam Değeri (x1.000 $) Yayınlanan haberlerin reklam eşdeğerleri toplamları zaman göre karşılaştırmalı olarak incelendiğinde sigara yasağı sonrası dönemde olumlu haberleri reklam eşdeğerinin olumsuz haberlerin oldukça üzerinde olduğu görülmektedir. Sigara Yasağı

SSUK Kaynaklı Haberlerin Toplam Reklam Eşdeğeri ($) Kapsanan dönemde yayınlanan haberlerden SSUK kaynaklı olduğu ayrıştırılabilen haberlerin reklam eşdeğeri toplamının 3 milyon $’ın üzerinde olduğu görülmektedir. Toplam 3.241.929$ Baz=SSUK kaynaklı olduğu belirlenebilen haber sayısı (n=358)

Sonuçlar Tütün kontrolu konusunda basın çalışmalarının değerlendirilmesi için medya takibi elzemdir Sağlık karşıtı bilgiler basında yer almakta ve literatürde rapor edilen sürenin çok üzerinde devam ettiği görülmüştür Sivil toplum kuruluşlarının basına kanıta dayalı bilgi sunması toplumsal bilinç açısından çok önemlidir Programlı çalışma sağlık haberlerinin ciddi bir reklam eşdeğeri almasını sağlamaktadır