S. 1 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Hareketlilik: Mali Yönetim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

UYGULAMA EĞİTİMİ RAPORLAMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ ve ÖDEME USÜLLERİ
ERASMUS OFİSİ.
Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) MALİ UYGULAMALAR VE PROJE TAKİP SİSTEMİ Gökçe Uysal & Adem POLAT Araştırma Destek Programları.
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Kültürel faaliyetlere destek, Edebi çeviri projeleri ( Dizin )
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları Bütçe Sunumu PROGRAMI.
YEMEK HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA YAPILAN YOLSUZLUK
Hakem / İzleyici Değerlendirme ve İzleme Raporlarının Elektronik İmza ile Gönderilmesi
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci HAREKETLİLİK
Leonardo da Vinci Hareketlilik Proje Yönetimi
Nedir?. Genel Şartlar 1. Ders verme hareketliliği gerçekleştirilecek iki ülkeden en az birinin AB üye ülkesi olması gerekir. 2. Ders verme hareketliliğinden.
PROJE UYGULAMA SÜRECİ SATIN ALMA
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Leonardo da Vinci Hareketlilik Bölgesel Bilgilendirme Toplantıları.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus AB Yüksek Öğretim Programı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi.
1 Özgür TÖNGEL İzleme ve Değerlendirme Birimi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı DEZAVANTAJLI GRUPLARA YÖNELİK SOSYAL İÇERME MALİ DESTEK.
LEONARDO DA VINCI PROGRAMI PROJE DÖNGÜSÜ
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Avrupa kültür festivallerine destek Dizin
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
DEFTERDARLAR ÇALIŞMA TOPLANTISI
Eğitim ve Kültür LEONARDO DA VINCI Hareketlilik AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Eğitim ve Kültür Leonardo da Vinci Adım Adım Hareketlilik.
Erasmus Bölüm Koordinatörleri Toplantısı
ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
Sayın yetkili, 2010 Yılı itibariyle Comenius Okul Ortaklıkları kabul edilen okullar için hazırlanmış olan ve başvuru formunuzda belirtmiş olduğunuz e-posta.
Bütçe Formunun Doldurulması
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
KALKINMA AJANSLARI TARAFINDAN SAĞLANAN DESTEKLER İÇİN GEÇERLİ SATINALMA SÜREÇLERİ 1.
PROJE BAŞVURUSU PROJE’NİN HAVUZA ALINMASI KOMİSYON TOPLANTISI
Balıkesir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi Akademik Yılı Erasmus+ Programı Ders Verme ve Eğitim Alma Hareketliliği.
1. Yararlanıcı ile Ajans arasında imzalanan sözleşme; Tarafların yükümlülükleri, Raporlama, Maliyetlerin uygunluğu, Muhasebeleştirme, Ödemeler gibi konuları.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı İşbirliği Projeleri( Dizin )
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı YENİLİK TRANSFERİ PROJELERİ 2008.
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
Ar – Ge Yardımı İstek Formu Dönem Raporu Hazırlanması
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri.
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
ERASMUS+ ANA EYLEM 1: BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretimde Personel Hareketliliği Harran Üniversitesi AB Ofisi.
Comenius Okul Ortaklıkları
1 T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
2011 LDV ORTAKLIK PROJELERİ BAŞLANGIÇ TOPLANTISI.
Erasmus+ Staj Hareketliliği Bilgilendirme Toplantısı
AÇIK İHALE USULÜ İhale Ön Oluru Komisyon Teşekkülü İdari Şartname Sözleşme Taslağı Standart Formları Hazırlama Komisyonu Yaklaşık Maliyet Tespit Komisyonu.
EĞİTİM GRUBU MART AYI ÇALIŞMASI Fikri GÖZÜYUKARI Cevahir SALİHOĞLU Hakan DİNÇER Leyla KALELİ Ufuk ÖZKAN.
Proje Yönetimi.
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
24/10/2014 Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği Faaliyeti Başlangıç Toplantısı Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) İnsan Kaynaklarının.
HARCAMA.
Erasmus Programı Personel Hareketliliği Faaliyeti Bilgilendirme Toplantısı Dış İlişkiler Ofisi.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
Erasmus + KA1 Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Uygunluk ve Ortaklık Şartları - - Uygunluk ve Ortaklık Şartları -
Erasmus+ Oryantasyon Toplantısı Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği 17 Nisan 2017 Erasmus+ Değişim Programı Uzm. Pınar UÇAK Nesibe ZİRZAKIRAN.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ HİBE PROGRAMI
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
2008/2 TASARIM DESTEĞİ TEBLİĞ VE GENELGE
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI NEDİR
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI ARASINDA
2008/2 TASARIM DESTEĞİ TEBLİĞ VE GENELGE
Sunum transkripti:

s. 1 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Hareketlilik: Mali Yönetim

s. 2 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Kabul Mektubu  Ulusal Ajans tarafından gönderilen ve proje teklifinizin kabul edildiğine dair kabul mektubunu aldınız. Bu mektupta bütçe, yararlanıcı sayısı, değişim/yerleştirme süreleri belirtildi.

s. 3 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Ulusal Ajans’ın sizden güncellemenizi isteyeceği bilgiler UA’ya gönderilmesi gerekenler:  Sözleşmeyi imzalayacak kişiye ait tüm bilgiler, bu kişinin imza sirküsü;  Kuruluşun yasal statüsü ve mevcudiyeti (gerekli olduğu hallerde);  Banka tarafından verilmiş ve banka hesap detaylarını içeren yazı;  Toplam bütçe üzerinden yapılması planlanan harcamalara ilişkin detaylı açıklama ve ilk anda yapılması istenen ödeme miktarı;  Ortak(lar)ın güncellenmiş listesi;  Proje, yerleştirme/değişim tarihlerinin ve yararlanıcı sayısının teyidi

s. 4 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Sözleşmenizin hazırlanması:listeler  Yerleştirme/değişimin geçici listesi Her akış için (gidilecek aynı ülke için) : - yararlanıcı sayısı, - toplam hafta sayısı (yararlanıcı sayısı x süre) Geçici tarihler

s. 5 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Sözleşmenizin hazırlanması:bütçe  Hiçbir koşulda orijinal teklifteki miktarı aşamaz  Aldığınız kabul mektubunda belirtilen yararlanıcı sayısı ve toplam bütçeyle uyumlu olmalıdır. Geçici liste ve bütçe sözleşmenizin ekleri arasında olacaktır.

s. 6 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Banka hesap numaranız  Kuruluşunuz adına açılmış (vadesiz) bir banka hesabı olmalı.  Avro (€) hesabı olmalı.  Raporlarınız € üzerinden değerlendirilecektir. Bu sebeple bir dizi kur hesaplamaları yapmak durumunda kalabilirsiniz. Dikkat : Döviz kurundaki değişiklikler hiçbir şekilde Komisyon fonunu etkilemez.

s. 7 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Sözleşmeniz : genel koşullar  Yükümlülük  Çıkar çatışması  Sonuçların mülkiyeti  Gizlilik  Tanıtım  Projenin değerlendirilmesi  Tehir  Mücbir sebep  Hizmet alımları  Devir  Sona erme  Para cezaları  Ek sözleşmeler

s. 8 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Sözleşmeniz : mali hazırlıklar •Kabul edilebilir harcamalar •Ödeme talebinin onaylanması •Ödemelerle ilgili genel hükümler •Nihai mali katkının belirlenmesi •Geri alma •Kontroller ve denetimler

s. 9 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Ekler Geçici liste ve düzeltilmiş bütçe sözleşmenizin eki olacaktır. Diğer ekler de şunlardır:  Orijinal proje teklifi  Ulusal İdari Mali El Kitabı  Ara (gerekiyor ise) ve final rapor modelleri  Raporlama için kod listesi  İstatistiksel verilerin raporlanması için şablon  Minimum şartları içeren standart sözleşme örneği  Yararlanıcı raporları  Ortaklık kalite taahhüdü

s. 10 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Kabul edilebilir harcamalar  Proje ile birebir bağlantılı ve tahmini bütçede belirtilmiş harcamalar  Projenin icrası için gerekli harcamalar  Makul ve desteklenebilir (para karşılığı değer-value for money ve gerçekçi maliyetler-cost-effectiveness)  Proje süresi içerisinde yapılan harcamalar  Proje sahibinin borçlandığı ve hesabında kayıtlarının bulunduğu harcamalar  Teşhis edilebilir ve doğruluğu kanıtlanabilir harcamalar

s. 11 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Kabul edilebilir harcamalar: neleri kapsar Hareketlilik kalemi: Seyahat, sigorta ve iaşe ibate harcamaları  Seyahat ve sigorta harcamalarında yapılan gerçek harcamalar (fatura, tren veya uçak biletleri, biniş kartları) baz alınarak geri ödeme sözkonusu olabilir. Harcamalar para karşılığı değer ve gerçekçi maliyet (cost-effectiveness) kriterlerine dikkat edilerek yapılmalıdır.  İaşe ibate haftalık sabit oranlı harcırah üzerinden ödenir: her hedef grup için asgari sürelere uyulması gereklidir, ve seyahat belgelerinden yurtdışında gerçekleştirilen fiili süre kontrol edilir. Harcırahlar çeşitlidir: bakınız idari mali elkitabı.

s. 12 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Kabul edilebilir harcamalar: neleri kapsar Pedagojik, dilsel ve kültürel hazırlığa yönelik harcamalar (sadece yerleştirme projeleri içindir)  Orijinal başvuruda belirtilmiş olması gereklidir.  Bu hazırlık harcamaları için yapılan gerçek harcamalar baz alınarak geri ödeme sözkonusu olur. Ancak 13 haftaya kadar yararlanıcı başına 200€, hafta arası 300€, 17 haftadan sonrası 500€ aşılamaz (her seçim döneminde her bir proje sahibi kuruluşun alabileceği tavan miktar 25000€’dur.)

s. 13 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Kabul edilebilir istisnai harcamalar  Dezavantajlı gruplara yönelik küçük projelerin hazırlık ve izlenmesi için seyahat ve ibate harcamaları.  Engelli kişilere özel iaşe ibate (teklifte belirtildiği ve UA tarafından kabul edilen).  İlk başvurusu kabul olan KOBİ’ler için azami 500 €.

s. 14 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Kabul edilebilir harcamalar: neleri kapsar Yönetim ve izleme kalemi ödemeleri götürü usulde yapılır: 13 haftaya kadar 100 €, 13 haftadan sonra 200 €. Özetle: • Sabit oranlı harcırah (faturalandırılması gerekmez), yerleştirme süresine bağlıdır: Yönetim izleme harcamaları, iaşe ibate bedelleri ve KOBİ’lere verilen istisnai fon • Gerçek harcamalar fatura, bilet vb. Şekillerde desteklenmesi gerekir: sigorta ve seyahat • Gerçek harcamalar tavan ödemeler gözönünde bulundurularak fatura ile deteklenmelidir: pedagojik, dilsel, kültürel hazırlık.

s. 15 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Sözleşme sözleşmedir !  Unutmayınız ! Projeniz sözleşmenizin eklerinden birisi olan orijinal teklifinize uygun bir şekilde gelişmelidir.  Projenize sağlanan fon, size kabul mektubunda belirtilen belirli sayıda yararlanıcı için geçerlidir. Eğer kabul edilenden daha az sayıda yararlanıcı gönderirseniz, sadece gidenler için ödeme alırsınız. Sadece kabuledilebilir harcamalar gözönüne alınacaktır.  Sözleşme koşullarında meydana gelebilecek herhangi bir değişikliğin Ulusal Ajans’taki projenizden sorumlu kişiye en azından e-posta ile bilgi verilmesi gerekir. Karşılığında siz de yazılı teyit alacaksınız.

s. 16 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Raporlama bölümü !  Son anı beklemeyin ! İşlemlerinize başlamadan önce rapor modellerini okumayı ihmal etmeyiniz !  Rapor hazırlıklarınızın sürekli olması işlerin sizin açınızdan daha kolaylaştırır ! Bu aynı zamanda, ek ödeme talep edebilmenizi sağlayacaktır !  Gerekli olabilecek tüm belgeleri saklayınız !  Yararlanıcılarınızı sorumlulukları konusunda haberdar ediniz !

s. 17 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Leopass-Rap4Leo

s. 18 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Dikkatle okunması gerekenler  Tabii ki sözleşmeniz ve ekleri !  Hareketlilik : Proje sahipleri için rehber  2005 İdari ve mali elkitabı

s. 19 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ İyi şanslar!