Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI ARASINDA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI ARASINDA"— Sunum transkripti:

1 YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI ARASINDA
ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM ÜYESİ DEĞİŞTİRME PROGRAMI

2 FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI NEDİR
Kısaca "Farabi Değişim Programı" olarak adlandırılan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır. Farabi Değişim Programı, öğrenci ve öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl (güz veya güz+bahar) süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır.

3 ANLAŞMALI ÜNİVERSİTELER
Farabi değişim programı için anlaşmalı üniversitelere adresindeki ‘ANLAŞMALI ÜNİVERSİTELER’ başlığı altından ulaşılabilinir.

4 Giden Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
1. Farabi Öğrenim Hareketliliği başvuruları Selçuk Üniversitesi ve Farabi Ofisi ana sayfasında duyurulur. 2. Hareketliliğe başvuru kriteri lisans öğrencileri için not ortalaması 2,00 yüksek lisans doktora öğrencileri için en az 2,50 olmasıdır. NOT: Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, Farabi Değişim Programından yararlanamaz. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan yararlanamazlar. 3. Online başvuru yapan öğrenci Farabi web sayfasından 2 adet öğrenci başvuru formunu doldurarak çıktısını alır ve önce Farabi bölüm koordinatörüne daha sonra da Farabi ofisine onaylatır.(Bu belgelerle birlikte 2 adet onaylı transkript(not belgesi) de koordinatörlüğe getirilir . Ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunda dersler kısmen ya da tamamen yabancı dilde ise öğrencinin yabancı dil düzeyini gösteren belgede koordinatörlüğe teslim edilir.

5 Giden Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
4. Süreçlerde belirtilen tarihlerde tüm başvurular ilgili Üniversitelere gönderilir. Kontenjan dahilinde kazanan Öğrenciler Farabi Koordinatörlüğüne bildirilir ve sonuçlar Farabi web sayfasında ilan edilir. 5. Öğrenciler kazanmış oldukları okullara Farabi ofisi tarafından bildirilirler. 6. Öğrenim Protokolü 2’şer adet elektronik ortamda hazırlanır, Farabi bölüm Koordinatörüne onaylatılır ve daha sonra Farabi kurum koordinatörü tarafından onaylanır. 7. Karşı kurum öğrencinin kabul edildiğine dair kabul belgesi gönderir. 8. Öğrenci Yükümlülük Sözleşmesi ve Öğrenci Beyannamesi elektronik ortamda hazırlanır ve onaylatılarak Farabi ofisine teslim edilir.

6 Giden Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Hazırlanan öğrenim protokolleri imzalandıktan sonra ilgili Üniversitelere gönderilir. İlgili üniversiteler gönderilen öğrenim protokolleri imzalayıp onayladıktan sonra bir nüshasını geri gönderirler. Gerekli tüm belgeler ofise teslim edildikten sonra öğrencilerin tamamına 4 ay hibelerinin %70’i hesaplarına yatırılır.

7 Giden Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Belgeleri
Öğrenim Protokolü, değişimi gerçekleştiren yükseköğretim kurumları arasında imzalanan ve değişim dönemi başlamadan önce tanımlanmış ders programı ve bu derslere ilişkin kredileri içeren protokoldür. Bu protokolde ilgili öğrencinin gidilen kurumda alacağı dersler ve kredileri açıkça belirtilir. Öğrenci bu dersleri uygun bulduğunu ve takip edeceğini imza ile beyan eder. Gönderen yükseköğretim kurumu da bu protokolle alınan derslerin kabul edildiğini taahhüt eder. Öğrenim Protokolünde ayrıca öğrencinin hangi derslerinin yerine hangi dersleri alacağı ve kredileri de belirtilir. Derslerin denklikleri ilgili akademik birimin yönetim kurulu tarafından onaylanır. Bu protokolle kabul edilen öğrenim programı, öğrencinin hâlihazırda öğrenim gördüğü programın amacına yönelik olmalıdır.

8 Giden Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Belgeleri
Farabi Değişim Programı Yükümlülük Sözleşmesi, değişimi gerçekleştiren yükseköğretim kurumu ile öğrenci arasında imzalanan ve değişimin süresi, burs miktarı ve diğer ödemelere ilişkin bilgilerle öğrencinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda sorumlu-lukları gibi benzeri hususları ihtiva eden bir sözleşmedir.

9 Giden Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Belgeleri
Öğrenci kabul belgesi: Gidilecek yükseköğretim kurumu, Öğrenim Protokolünün imzalanmasından sonra, bir nüshası ilgili öğrenciye diğer nüshası gönderen yükseköğretim kurumuna verilmek üzere, ilgili öğrencinin Farabi Değişim Programı öğrencisi olarak kabul edildiğini gösteren onaylı ve imzalı bir Farabi Değişim Programı Öğrenci Kabul Belgesi hazırlar. Öğrenci beyannamesi: Farabi Değişim Programı Öğrenci Beyannamesi, öğrencinin Farabi Değişim Programı süresince sahip olduğu hak ve yükümlülüklerinin yazılı olduğu bir belgedir. Bu belge, Farabi Değişim Programı öğrencisi olmaya hak kazanan tüm öğrencilere imza karşılığı teslim edilir.

10 Giden Öğrenci Öğrenim Hareketliliği (DÖNÜŞ SÜRECİ)
Farabi hareketliliğini tamamlayan öğrenciler; öğrenci nihai rapor formunu Farabi koordinatörlüğüne teslim ederler. Karşı kurum öğrencinin; transkriptini, katılım sertifikasını Farabi Koordinatörlüğüne gönderir. Öğrencilerin transkriptleri incelenerek Farabi Kurum Koordinatörlüğünde not denkliği yapılır ve ilgili birimlere gönderilir. Transkripteki notlar dikkate alınarak başarı durumuna göre öğrencilerin hesabına %30’luk burs miktarı yatırılır.

11 Giden Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Dönüş Süreci Belgeleri
Öğrenci Nihaî Raporu, değişim dönemi tamamlandığında, öğrencinin faaliyetine ilişkin özet bilgileri ve öğrencinin değerlendirmelerini içeren belgedir. Katılım belgesi, eğitim-öğretim faaliyetinin gerçekleştirildiği yükseköğretim kurumu tarafından hazırlanarak öğrencinin öğrenime başlangıç ve bitiş süresini teyit eden, imzalı ve mühürlü bir belgedir. Öğrencilerin bursları, bu belgede belirtilen tarihler dikkate alınarak hesaplanır.

12 Giden Öğrenci Öğrenim Hareketliliği (DÖNÜŞ SÜRECİ)
Ders tekrarı : Öğrenciler, Farabi Değişim Programı öğrencisi olarak gittikleri yükseköğretim kurumunda almaları gereken derslerden her ne sebeple olursa olsun başarısız olmaları durumunda, ilgili dersin tekrarını, öğrenci olarak kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumunda yaparlar. Ders tekrarı, öğrencinin Öğrenim Protokolünde denkliği kabul edilen dersi tekrar etmesi suretiyle yapılır. Gidilen yükseköğretim kurumlarında ders tekrarı yapılamaz. Öğrenci, kendi yükseköğretim kurumuna döndükten sonra, Öğrenim Protokolünde denkliği kabul edilmemiş herhangi bir dersi, tekrar dersi olarak alamaz

13 Gelen Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Karşı kurum tarafından bildirilen öğrenciler kayıt altına alınır ve ilgili bölüm koordinatörü ile ikili anlaşmalar birimine uygunluk kontrolü için sevk edilir. Karşı kurumla öğrencilerin çalışma alanını kapsayan kurumlar arası güncel bir anlaşma olup olmadığı kontrol edilir. Öğrenciler, bölümlerden gelen kontenjan dahilinde not ortalamasına göre belirlenir. Belirlenen tüm öğrencilere kabul belgesi hazırlanır ve imzalanır. İlgili üniversitelere gönderilir. Kabul edilen tüm öğrencilere ilgili akademik yılın tüm süreci anlatılır. Öğrenciler öğrenim protokollerini bölüm koordinatörleri bilgisi dahilinde kontrollerini yaparak netleştirirler. Gerekli imza işlemleri tamamlandıktan sonra farabi gelen öğrenci birimi tarafından ilgili bölüm öğrenci işlerine kayıt işlemleri için gönderilir.

14 Gelen Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
İlgili üniversitelerden gelen öğrenim protokollerinde ders değişiklikleri varsa yapılır ve öğrenim protokolü ekle sil belgesi düzenlenir. İlgili bölüm koordinatörü ve kurum koordinatörü tarafından imzalanır. Netleşen protokolün bir nüshası öğrenci işlerine gönderilir ve dersler otomasyona kayıt edilir ve öğrencinin derslere devamı sağlanmış olunur. Protokolün son hali ilgili kurumlara gönderilir. Dönem sonunda öğrencilerin transkriptleri ilgili dekanlıklar ve müdürlükler aracılığı ile öğrenci işlerinden istenir. Tüm öğrencilere katılım sertifikası düzenlenir. Farabiyi tamamlayan tüm öğrencilerin ilişikleri kesilerek süreç tamamlanmış olunur. Öğrencilerin transkriptleri ve katılım sertifikaları ilgili üniversitelere gönderilir.

15 FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI
Süreçlerle ilgili detaylı bilgiler adresindeki ‘MEVZUATLAR’ ve ‘İÇ KONTROL / İŞ AKIŞ ŞEMASI’ başlıkları altından elde edilebilir.


"YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI ARASINDA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları