Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile İlgili Yürütülen Çalışmalar SASDER 1. Ulusal Kongresi 8-11 Kasım 2012 - Antalya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Meriç Belediyeler Birliği
Onkoloji Destek Paketi
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
Sağlığın finansmanında yeni bir aşama:
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
ÖZEL HASTANELERDE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASININ İŞLEYİŞİ VE SORUNLARI
CompuGroup Medical Türkiye
TEDAVİ İŞLEMLERİ.
İşsizlik Sigortası Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü
Neden Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi (USBS)
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 4 BİLGİ İŞLEM SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA SAĞLIK SİSTEMLERİ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN FİNANSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 2 İDARİ VE MALİ İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA SORUNLAR.
SASDER 1. ULUSAL KONGRESİ SAĞLIK SİGORTALARINDA PROVİZYON
Strateji Geliştirme Başkanlığı
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ GLOBAL BÜTÇE ÖNERİLERİ
Prof. Dr. YUNUS SÖYLET İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
NİSAN 2013Sağlık Satış Departmanı1 SAĞLIĞIM TAMAM SİGORTASI
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
Dr.Cengiz KONUKSAL SASDER 1.Ulusal Kongresi Antalya
Şebnem ULUSOY Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Emeklilik Dairesi Şube Müdürü I. GELENEKSEL SİGORTACILIK KONFERANSI 12 Haziran 2002.
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
Nakit Yönetimi Dairesi
1 “TARIMDA FİNANSMAN, SİGORTA VE YENİ AÇILIMLAR “ DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI İstanbul,
2015 YILI SGK KATILIM PAYI UYGULAMALARI
KURUM ÖZELLİKLERİ Hastane yatak sayısı: 750 Personel Sayısı: 1229
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
 KALİTE YÖNETİM BİRİMİ  Mart ayında düzenlenen dış denetim sonucu Müdürlüğümüz çalışmalarının ISO Kalite Standartlarına uygunluğu bir kez daha.
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ & ÖSS Kasım SASDER Dr. Halit Başkaya.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
TDMS TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ Ali Gazi Hastane İşletmeciliği Uzmanı
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
Sağlık Provizyon Sistemleri SASDER 1. Ulusal Kongresi Kasım 2012.
Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
Risk Merkezi Aralık 2014.
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI ARASINDA İMZALANAN
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
1 SAKARYA SMMM ODASI ÜYELERİ İÇİN ÖZEL HAZIRLANMIŞTIR.
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
22 Aralık 2010 Maliye Bakanlığının Planlama ve Kontrol Çemberi Rogier Tesson Thijs Leijen.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
1 Ziraat Sigorta A.Ş.. 2 Ziraat Sigorta A.Ş. TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI (HSS)
SGK PROTOKOL SÜRECİ VE AFAD. 09 Mart 2016’da AFAD ile ilgili Mart ayında; Kurum başkan yardımcısı ziyaret edildi. 22 Mart 2016’da basın açıklaması yapıldı.Basın.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Türkiye Sağlık Reformları Tarihi
AÇIK OTURUM: SGK UYGULAMALARI
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
Japonya Sağlık Sistemi
Üniversite Hastanelerinde Global Bütçe ve Etkileri Üniversite Hastaneleri Birliği XIX. Toplantısı Erciyes Üniversitesi, Kayseri 16 Ekim 2017 Prof. Dr.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE GERİ ÖDEME
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
Sunum transkripti:

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile İlgili Yürütülen Çalışmalar SASDER 1. Ulusal Kongresi 8-11 Kasım Antalya

 2003 Aralık: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Gönüllü Çalışma Grubu Sunumuna Sağlık Kuruluşları Derneği ile ortak destek sağlanmıştır.  : Hazine Müsteşarlığı Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İhtisas Komitesi’ne katılım sağlanmıştır.  2005 Şubat: Sağlık Sigortaları İnceleme Araştırma Komitesi’nde TSS özelinde GSS tartışma toplantısı düzenlenmiştir.  2005 Nisan: Lobi Grubu Kurulmasına karar verilmiş ve Lobi Grubu kurulmuştur.  2005 Nisan: TSRŞB resmi görüşünün oluşturulması yönündeki çalışmalar sonuçlandırılmıştır. TSS Kapsamında Yürütülen Birliğimizce Faaliyetler 2

 2005 Mayıs: TSRŞB Resmi görüşü; TBMM Plan Bütçe ve Sağlık Komisyonu Başkanları, Başbakanlık/Maliye/Sağlık/Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları Müsteşarlarına ve SGK Başkanı’na sunulmuştur.  2006 Mayıs: 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kabul edilmiştir.  2007 Yılı: 5510 Sayılı Kanun’da değişiklik yapılması ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın sisteme dahil olması için ilgili kurumlar nezdinde lobi faaliyetlerine devam edilmiştir.  2008 Yılı: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde görüşmeler sürdürülmüş, Sağlık Bakanı ile görüşülerek 5510 sayılı Kanun’a ilişkin değişiklik önerilerimiz tekrar iletilmiştir sayılı Kanun’un 98’inci maddesine tamamlayıcı sağlık sigortalarına ilişkin düzenlemelerin Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılacağına ilişkin hüküm eklenmiştir. TSS Kapsamında Birliğimizce Yürütülen Faaliyetler 3

 2009 Yılı: TSRŞB tarafından iki aşamalı bir model önerisi ilgili kurumlar ile paylaşılmıştır.  2010 Yılı: Kamu tarafında tamamlayıcı sağlık sigortasına ilişkin çalışmalar yapıldığı bilgisi alınmış, konuya ilişkin sektör olarak çalışmaya hazır olunduğu mesajı ilgili taraflara iletilmiştir.  2011 Ekim: Ekim ayında konunun taraflarının katılımıyla düzenlenen seminerde sektör görüşleri tekrar dile getirilmiştir.  2011 Ekim: Tamamlayıcı sağlık sigortası ile ilgili yapılan çalışmaların gözden geçirilmesi ve yeniden lobi faaliyetlerine başlanmasına karar verilmiştir.  2011 Kasım: Sağlık Sigortası İnceleme Araştırma Komitesi bünyesinde tamamlayıcı sağlık sigortası modeli geliştirilmesi yönünde çalışmalara başlanmıştır. TSS Kapsamında Birliğimizce Yürütülen Faaliyetler 4

 2012 Aralık: OHSAD yetkilileri ile toplantı yapılarak sağlık hizmet sunucularının görüşleri alınmıştır.  2011 Aralık: SGK tarafından tamamlayıcı sağlık sigortasına ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere toplantı talebinde bulunulmuştur. TSS Kapsamında Birliğimizce Yürütülen Faaliyetler 5

SGK İle Yürütülen Çalışmalar

 2012 Ocak: tarihinde ilk toplantı gerçekleştirilmiş ve SGK’nın konuya ilişkin yapmış olduğu çalışmalar ile ilgili bilgi alınmıştır.  2012 Şubat: tarihinde ikinci toplantı yapılmıştır.  2012 Şubat: tarihinde üçüncü toplantı düzenlenmiştir.  2012 Mart: tarihinde dördüncü toplantı düzenlenmiştir.  2012 Mart: tarihinde Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Başlangıç Raporu"na ilişkin değerlendirmeler ile konuya ilişkin sektör raporu SGK ile paylaşılmıştır. SGK İle Yürütülen Çalışmalar 7

 2012 Mart: tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Danışma Kurulu toplantısına katılım sağlanarak Birliğimiz görüşleri aktarılmıştır.  2012 Haziran: SGK ile yürütülen çalışmalar kapsamında Haziran 2012 itibariyle sonuç raporunun tamamlanması planlanmış olmakla birlikte geçen süreç içerisinde SGK tarafından geri dönüş alınamamıştır.  2012 Haziran: SGK tarafından 2012/25 Sayılı Tamamlayıcı ve Destekleyici Sağlık Sigortası Uygulaması Hakkında Yayınlanan Genelge yayımlanmıştır. Bu Genelge ile üçlü fatura düzenlenmesine yönelik sorun çözüme kavuşturulmuş, TSS için ilk adım atılmıştır. SGK İle Yürütülen Çalışmalar 8

Birlik Görüşleri 9  Aile Hekimliğinde Zorunlu Sevk Sistemine geçilmelidir.  "Acil Tıbbi Durumlar" ve "Kritik (kronik-zorunlu) Hastalık Durumları" ayrı değerlendirilmeli, sevk aranmaksızın ve kurum farkı gözetmeksizin GSS tam ödeme yapmalıdır.  Geriye kalan elektif (planlı) hizmetler; "Sevkli", "Sevksiz Yatarak" ve "Sevksiz Ayakta" Tedaviler olarak üçe ayrılmalıdır.  "Sevkli" Tüm Vakalar; anlaşmalı kurumlarda TAM, anlaşmasız kurumlarda KISMİ (örneğin SUT x 0,7) oranda ödenmelidir.  "Sevksiz Yatarak" Tedaviler için GSS, kurum gözetmeksizin SUT'un yarısı kadar ödeme yapmalıdır.

Birlik Görüşleri 10  "Sevksiz Ayakta" Tedaviler için GSS, hiçbir kurum için ödeme yapmamalıdır.  İlaç ve Malzeme için TSS; muafiyetli uygulanmalıdır. GSS'nin ödeyeceği tutarın üzeri TSS'ye konu olmalıdır. Her şekilde tavan olarak GSS'nin 2 katı gibi bir sınır da uygulanmalıdır.  SUT tarifesi maliyet odaklı olarak revize edilmeli ve gerçekçi bir tarife yapılmalı, DRG (Tanı İlişkili Gruplama) bazlı ödeme sistemine geçilmelidir.  Özel sağlık kurumlarının alabileceği farklar için mevcut yasal limit artırılmalıdır.

Birlik Görüşleri 11  TSS için direk ve etkin bir teşvik verilmeli, sigorta primine konu edilmemeli, yüksek bir vergi indirimi sağlanarak çalışan ve vergi ödeyenlerin katılımı cazip hale getirilmelidir.  TSS Medula sistemine dahil olmalı ve aynı anda TSS provizyonu çalışmalıdır.  Nöbetçi-mesai dışı-Aile Hekimliği Sistemi kurularak, sigortalıların hastanelerden uzak tutulması hedeflenmelidir. Tanı-tedavi hizmetlerinin aile hekimleri, nöbetçi aile hekimleri (semt poliklinikleri, evde bakım/doktor/laboratuvar vs yöntemlerle) eliyle birinci basamakta yönetilmesi ve etkinliği, hem TSS hem de GSS ve toplam sağlık harcamaları için en kritik konudur.  TSS Aile Hekimliği sistemine de katkı yapmalıdır (SUT x 0,1).

Birlik Görüşleri 12 Model I

Birlik Görüşleri 13 MODEL II Risk Paylaşımlı TSS  Aile Hekimleri ile İlaç-Malzeme giderleri ayrılır.  Diğer hizmetler için toplanan prim, ortak hasar havuzuna aktarılır. Uygulamaya katılan sağlık kurumları ise bu ortak havuzdan paylarını alırlar. Hasarın bu kısmı için sigorta şirketleri ilave risk almaz. Kurumlar kendi kullanım ve etkinlikleri ile riski paylaşır ve yönetirler  Payların hesabı için; DRG ve frekans bazlı bir paylaşım modeli kurulur.  Sigorta şirketleri; Aktuerya-Pazarlama-Satış-Tahsilat-Koordinasyon çalışmalarını yapar.

Birlik Görüşleri 14  Şirketler bu ürüne ilave teminatlar (gözlük-diş-doğum vs) koyarak rekabet ederken, bunların risk primini kendileri yönetir.  Risk değerlendirmesi yapmadan daha kapsayıcı bir TSS kitlesi oluşur.

Birlik Görüşleri 15 Model III Karma Model  İşlem bazlı ve risk paylaşım esaslı alternatiflerin birlikte kullanıldığı karma bir tamamlayıcı sağlık sigortası sisteminin oluşturulması da mümkündür.  Bu çerçevede 5510 sayılı Kanun’un izin verdiği % 90’lik fark tamamlayıcı sağlık sigortası ile, sağlık kurumlarının cari fiyatları nedeniyle oluşacak fark da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık hizmetleri için topladığı primlerin bir kısmından oluşturulacak havuz yoluyla yönetilebilecektir.

Sonuç 16  Ülkemiz kaynaklarının ister vergi, ister prim temelinde olsun, maliyet etkili ve sürdürülebilir bir tasarımla yönetilmesi zorunluluğundan yola çıkılarak, Genel Sağlık Sigortası ile birlikte uygulanacak bir “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası”nın, Genel Sağlık Sigortası’nın da sigortası olacağı düşünülmektedir.  Tamamlayıcı sağlık sigortası modeli ile;  Öngörülmeyen maliyetlerle karşılaşma riskini minimalize edecek,  Denetlenebilir,  Kaliteden ödün vermeyen bir Genel Sağlık Sigortası modelinin kurulabileceği öngörülmektedir.