Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Japonya Sağlık Sistemi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Japonya Sağlık Sistemi"— Sunum transkripti:

1 Japonya Sağlık Sistemi

2 Finansman Ulusal Kapsayıcı Sağlık Sigortası Sistemi ile finanse edilir. Ödeme planları ve sigorta kapsamları hükümetçe belirlenir ve yönetilir. Sigorta ilaçları, diş tedavilerini ve hastane yatışlarını karşılamaktadır. ödemeler pozitif listeye göre yapılmaktadır.

3 Finansman Pozitif listede yer almayan hizmetler için kişi ödeme yapmak zorundadır. (gözlük, lens, özel hastanelerde yatışlar vb.) Diş hizmetlerinde de tüm hizmetler kapsamda yer almaz. Dolayısıyla kimi durumlarda, bireyler hizmetin bedelini ödemek durumundadırlar.

4 Finansman Sigortaların kapsamı genellikle aynıdır. Ancak gelir düzeyi yüksek bireyler ek sigorta paketleri satın alabilmektedir. Sigorta toplayıcı tek değildir. Finansman yerel düzeyde örgütlenmektedir. Bu görev yerel yönetimlerin (municipalities) üzerindedir.

5 Finansman Sigorta çalışma durumu ve ikamet yerine göre değişmektedir.
Çalışan nüfus işveren tarafından sigortalanmaktadır. Ancak bireyin emekliliği işverenin sorumluluğunda değildir. Çalışmayan nüfus otomatik olarak yaşadığı bölgenin yerel yönetimi tarafından idare edilen sigorta kapsamına girer.

6 Finansman Government Managed Health Insurance (GMHI)
Society Managed Health Insurance (SMHI) National Health Insurance (NHI) Mutual Aid Society (Yardımlaşma Derneği) (MAS)

7 Finansman GMHI yaklaşık olarak maaşın %8.2 ‘si tutarında prim hesaplar. MAS programlarında primler daha düşüktür (%3 civarında) Emeklilik tutarı ayrıca ödenir veya maaştan kesilir. Sağlık maliyetlerinin yaklaşıl 1/3 ü vergilerden karşılanır. Bireyler aynı zamanda katkı payı öderler. Sevk zinciri mevcuttur. Sevk zincirine uyulmaması halinde ek ödemeler yapılır.

8 Hizmet Sunumu Belediyeler sağlık sunumunda rol oynarlar.
Birey istediği basamağa başvurmakta özgür. Ancak basamaklar arasında ciddi katkı payı farkı mevcut. Hastanecilikte özel sektör önemli rol oynamaktadır. Kamu hastanelerinin yönetiminde de özel yönetim şirketleri rol almaktadır. Özellikle ayaktan başvurularda bireyler özel hastaneleri tercih etmektedirler.

9 Hizmet Sunumu Birinci basamak neredeyse tamamen özel sektör. Hastanelerin de %80’ini özel. Aile hekimliği ve bir hekime kayıt olma zorunluluğu yok.

10 Hizmet Sunumu Ayaktan başvuru yerine, daha üst basamaklara sevksiz giden hasta maliyeti büyük oranda ödemek zorundadır. Ancak birinci basamak hekimi sevk ederse, birey aşırı maliyete katlanmaktan kurtulmaktadır.

11 Teşekkürler.


"Japonya Sağlık Sistemi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları