GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Advertisements

YAT MEVZUATI GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
SLAYTLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…
EĞLENCE YERİ GÜRÜLTÜSÜ KONTROLÜ
MUSTAFA YEŞİLADA
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
FUTBOL GELİŞTİRME MERKEZİ Coca Cola Akademi Ligleri 2008 – 2009
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU.
HİZMETLERİMİZ İthalat, İhracat, Transit Gümrük İşlemleri,
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
İNSAN-MAKİNA SİSTEMLERİNDE PERFORMANSI ETKİLEYEN SOSYAL FAKTÖRLER
Leonardo Da Vinci Programı
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Strateji Geliştirme Başkanlığı
ÇEVRE KOM İ SYONU 30 Kasım KOM İ SYON ÜYELER İ BA Ş KAN Muhammet SARAÇ / İ ZAYDA Ş A. Ş. ÜYELER Bora ERGENE / Ba ş kan Yard. /MÜPA Tarım ve Gıda.
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
LEONARDO DA VINCI PROGRAMI PROJE DÖNGÜSÜ
Mali İstatistik Kullanım Alanları
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe E.A.H
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Sektörler Arası İşbirliği. Amaç: TSM Çalışanlara Yönelik Sağlığın Geliştirilmesi Eğitimi 2 Katılımcıların sa ğ lı ğ ın geli ş tirilmesi müdahalesinde.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi YETK İ LEND İ R İ LM İŞ YÜKÜMLÜ.
Harcama Yetkilileri.
Master in Advanced European and International Studies.
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
YALIN KILIÇ TÜREL Kasım-BOTE-4-ELAZI Ğ Gizlilik ve Doğruluk Ders: bilişim etiği.
İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü.
Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VI. Bölüm.
DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003.
ÜRET İ M VE ÜRET İ M YÖNET İ M İ KAVRAMLARI.  Üretim:" İ nsan ihtiyaçlarını kar ş ılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi i ş lemidir."
FAYDALARI VE ZARARLARI
INCOTERMS 3. ) DELIVERED DUTY PAID ( DDP ) a
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
ERp SOFTWARE Hasan HASANOV Slayt içerikleri  ERP Software nedir?  Türkiye’de ERP Uygulamaları  İ nternet ERP  ERP den Önce  ERP den Sonra.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
DOSYA MENÜSÜ.
ORTA AMERİKA ORTAK PAZARI (CENTRAL AMERICAN COMMON MARKET-CACM)
ÜSKÜDAR İ LÇE M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
Ceyhun yılmaz Mali hizmetler uzmanı.
ŞİRKET KURULUŞ SÖZLEŞMESİNİN SİCİL MÜDÜRLÜKLERİNDE İMZALANMASI
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ.
E-DEVLET AŞKIN KAYA
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
YARININ GÜMRÜKLERİ NİZAMETTİN AĞAR
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ 2011-2013 Stratejisi TEK PENCERE SİSTEMİ VE TEK DURAKTA KONTROL Evren YENİ- Gümrük Uzmanı eyeni@gumruk.gov.tr

  TEK PENCERE SİSTEMİ

İÇERİK KAVRAM TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI İLE İLİŞKİSİ MEVZUAT DÜZENLEMELERİ UYGULAMA ÜLKEMİZDE TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASINA KATKISI

KAVRAM Tek Pencere, ticaret ve taşımacılık ile uğraşan tarafların standart bilgi ve belgeleri tek bir giriş noktasından sunarak ihracat, ithalat ve transit ile ilgili tüm yasal gereklilikleri yerine getirmelerine olanak sağlayan bir sistemdir. Tek Pencere sisteminin uygulanması, uluslararası ticaret erbabının çeşitli yerlerde bulunan birçok kamu kurumuna ayrı ayrı gitmelerine gerek kalmadan yasal belgeleri tek bir noktadan ibraz edebilmelerine olanak tanır. Tek Pencere vasıtasıyla başvuruda bulunanlar, ilgili tüm yanıtları yine aynı tek noktadan alırlar.

TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI İLE İLİŞKİSİ Tek Pencere sistemi, yasal zorunlulukların yerine getirilmesi için gerekli bilginin temin edilmesi ve paylaşılması sürecini hem iş dünyası hem de devlet açısından makul bir düzeye gelecek şekilde sadeleştirir ve kolaylaştırır. Sistem, resmi kontrollerin etkinliği ile etkililiğini artırır, ayrıca kaynakların daha iyi kullanılmasını sağladığı için hem devlet hem de iş dünyası açısından maliyetleri düşürür. Dış ticaret işlemlerinde Tek Pencere’nin uygulanması, en başta BM Ticaretin Kolaylaştırılması ve Elektronik Ticaret Merkezi (UN/CEFACT)olmak üzere DGÖ ve DTÖ tarafından teşvik edilmektedir. AB’de 1 Temmuz 2014 tarihi itibariyle tüm üye devletlerde tam olarak uygulanıyor olması öngörülmektedir.

MEVZUAT DÜZENLEMELERİ 24 Haziran 2008 tarihinde kısmen yürürlüğe giren AB Modernize Gümrük Kodu, Tek Pencere kavramını bünyesinde bulundurarak bu uygulamanın ilk defa topluluk mevzuatına girmesini sağlamıştır. Ülkemizde Tek Pencere hakkında herhangi bir mevzuat bulunmamaktadır. Tek Pencere’nin uygulanması, birçok kamu kurumu ve farklı mevzuat ile ilgili olduğundan, yetki ve yasal dayanak çatışması yaşanmaması açısından, başlangıç kararının ardından yürütülecek teknik çalışmalara paralel olarak mevzuat temeli de oluşturulmalıdır.

UYGULAMA Devlet veya ve iş dünyasında yer alan tüm aktörler Tek Pencere uygulanmasına sıcak bakmayabilirler. Böyle durumlarda, karşıt tutum içerisinde olanların kaygıları en hızlı şekilde tanımlanarak ele alınmalıdır.

ÜLKEMİZDE TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASINA KATKISI İş Dünyası açısından getiriler: Gecikmelerden kaynaklanan maliyetlerin azaltılması İşlemlerin hızlı tamamlanması ve eşyanın seri bir şekilde serbest bırakılması Öngörülebilir başvuru süreci ve kurallar Kaynakların daha etkili ve etkin kullanımı Yüksek saydamlık Devlet İçin Getiriler: Kaynakların daha etkili ve etkin dağılımı Hatasız (ve çoğunlukla artmış) vergi kazancı İş dünyasının sisteme uyumunun artması Gelişmiş emniyet ve güvenlik

  TEK DURAKTA KONTROL

İÇERİK KAVRAM TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI İLE İLİŞKİSİ MEVZUAT DÜZENLEMELERİ UYGULAMA ÜLKEMİZDE TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASINA KATKISI

KAVRAM Tek Durakta Kontrol, aynı eşya üzerindeki gümrükle ilgili ve/veya diğer muayenelerin ve dış ticaretle ilgili değişik düzenlemeler (sağlık, çevre, vb.) uyarınca yapılan fiziki kontrollerin tüm yetkili idareler tarafından aynı yer ve aynı zamanda yapılmasını gerektirmektedir. Yapılacak bu kontrollerin, koordineli ve yapısal bir organizasyon içerisinde yürütülmesi esastır.

TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI İLE İLİŞKİSİ Tek Durakta Kontrol sistemi sayesinde ilgili tüm yetkili idarelerce aynı yer (liman sahası, antrepo vb.) ve zamanda kontrol edilen eşya serbest bırakılacaktır. Bu şekilde işleyen bir süreç, tacirleri değişik idarelere numune götürme veya bu idarelerden kontrol amacıyla farklı zamanlarda farklı çalışanların gelmesini bekleme külfetinden kurtaracak, iş süreçlerini önemli ölçüde kolaylaştıracak ve kısaltacaktır. AB’de 2013 yılından sonra üye devletlerde tam olarak uygulanıyor olması öngörülmektedir.

MEVZUAT DÜZENLEMELERİ 24 Haziran 2008 tarihinde kısmen yürürlüğe giren AB Modernize Gümrük Kodu’nun 26’ncı Maddesi, Tek Durakta Kontrol’un topluluk bünyesindeki yasal dayanağını oluşturmaktadır. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 10/A Maddesi’nin dördüncü fıkrası, Gümrük idareleri dışındaki yetkili kurumlar tarafından gerçekleştirilecek kontroller gümrük idarelerinin koordinasyonunda ve mümkün olduğu ölçüde aynı yer ve zamanda yapılacağını hüküm altına almıştır. Söz konusu fıkra, Modernize Gümrük Kodu’ndan önceki Topluluk Gümrük Kodu’nun konu ile ilgili maddesi ile paralellik göstermekte ve eşya üzerinde gerekli kontrollerin yetkili idareler arasında işbirliği içinde ve “mümkün olduğu ölçüde” aynı yer ve zamanda yapılması hususunda bir nevi temenni mahiyetindedir. “Mümkün olduğu ölçüde” ifadesinin madde metninden çıkarılması uygulamayı zorunlu hale getirebilecektir. Ayrıca kurumlararası yetki ve mevzuat çakışmasının önlenmesi adına alt mevzuat düzenlemeleri de yapılmalıdır.

UYGULAMA Yetkili idarelerin, serbest dolaşıma girecek veya ihraç edilecek eşyanın olduğu yere giderek kontrolünü yapacak yeterli personeli olmaması, kontrolü yapacak görevlilerin öngörülen zamanda öngörülen yerde olmaları karşısında lojistik engeller bulunması, kontrolün yapılacağı gümrüklü sahalarda eşyanın incelenmesinde kullanılacak ekipman ve malzeme bulunmaması veya hepsinden önemlisi kurumların faaliyet alanı ile ilgili mevzuatın Tek Durakta Kontrol’e imkan vermemesi, olası engellerden bazılarıdır. Bu sorunları aşmak adına ilgili kurum personelinin tek bir idari çatı altında toplanması için gerekli mevzuat değişikliği yapılması, mutlak olarak değerlendirilmesi gereken bir seçenektir.

ÜLKEMİZDE TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASINA KATKISI İş Dünyası açısından getiriler: İşlemlerin hızlanması Gecikmelerden kaynaklanan maliyetlerin azaltılması Kaynakların daha etkili ve etkin kullanımı Devlet İçin Getiriler: Kaynakların daha etkili ve etkin dağılımı Yersiz beklemelerin önlenerek iş dünyasında nezdinde daha olumlu bir imaj oluşturulması