RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASSAS GÖREV Hakan YÜKSEL Mart.
Advertisements

RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
ALPER LAÇİN SERDAR TAŞAN
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
MODÜL 4 Organizasyon.
Prof.Dr.Hilmi SABUNCU YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEMEL TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ
Ücret Sistemleri Tasarım, uygulama ve ötesi... Binnur Zaimler Doğan Yayın Holding.
ISO Çevre Yönetim Sistemi ve Çevresel Risk Analizi
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
ERK İSG&İK – –
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
OHSAS YÖNETİM SİSTEMİ TANIMLAR
Risk Yönetimi Bingöl KHB Güvenliği Politikaları Eğitimi Sedat ADEMOĞLU
AKILLI ŞEBEKELİ KİM İŞLETECEK ? Murad ŞERALIOĞLU İGDAŞ EĞİTİM MÜDÜRÜ
FMEA Failure Mode and Effects Analysis-Hata Türü ve Etkileri Analizi
Problem Çözme Becerileri
Bilgisayar Sistemleri Güvenliği
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
RİSKLERİN TESPİT EDİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Risk Yönetimi KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı.
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
RİSK ANALİZİ VE YER SEÇİMİ
KARAR ALICI OLARAK YÖNETİCİ.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Tetkik Aşamaları Vildan MEVSİM.
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 1 GENEL KURULDA KABUL EDİLEN TAHMİNİ BÜTÇENİN SONRAKİ YILLARA UYARLANMASI.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü
Havacılıkta Emniyetle İlgili Faktörler
IV: İç (Mikro) Çevre: Firmanın Üstünlük ve Zayıflıkları
Projenin Kontrolü Rogier Tesson Thijs Leijen. Projenin değerlendirilmesine ilişkin kriterler Yatırım kararları, iş planları temel alınarak, mantıklı gerekçelere.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
SINIF YÖNETİMİ.
ÖĞRENME AMAÇLARI Olasılıklı örneklem ile örnek büyüklüğüne karar vermenin altında yatan sekiz aksiyomun anlaşılması Güven aralığı yaklaşımını kullanarak.
BÖLÜM 14 SU ARITMA TESİSİ PROSES SEÇİMİ VE ENTEGRASYONU.
İŞ KAZALARININ ANALİZ ÇALIŞMALARIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ Ülkemizde inşaat sektöründe meydana gelen iş kazaları sonucunda; daimi iş görmezlik ve ölümle maddi.
KAYNAK YÖNETİMİ Kaynakların sağlanması Müşteri memnuniyeti hedeflenerek, kalite yönetim sistemiuygulanması ve iyileştirilmesi için gerekli olan kaynakihtiyaçları.
İstanbulUzman İSG Kültürü DRUZ.
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Temel İlkeler
BÖLÜM 1 TOPLUMSAL YAŞAMDA RİSK
YÖNETİM FONKSİYONLARI
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE
DENİZ HUKUKU ISPS GÜVENLİK TEHDİTLERİ VE GÜVENLİK RİSKLERİ
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
TEMEL SİGORTACILIK BİLGİLERİ
Proje Risk Yönetimi – 2 (Niceliksel ANALİZ)
KAZA FELAKET TRAFİK KAZASI VE İLKYARDIM.
Planlama.
ISO Hijyen Uygulamaları
Şirket Adı İş Planı.
Şirket Adı İş Planı Sunusu.
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
TEHLİKE ve RİSK LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Sunum transkripti:

RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ

GÜVENLİK KAVRAMI

Güvenlik bir sanattır Tek bir şablon çözüm olamaz Şartlar ve tehdit sürekli değişir Teknoloji çok önemlidir İnsan olmadan hiçbiri yeterli olamaz Karşılıklı bilgi paylaşımı şarttır

RİSK NEDİR ?

TEHLİKE Mal ve can güvenliğinizi etkileyebilecek nitelikteki, oluşması muhtemel gelişme yada olaylardır. TEHDİT Olduğu takdirde işinizi etkileyebilecek her şey. Bir olayın yada gelişmenin daha sonraki süreçlere olumsuz etkisidir. RİSK Hasar kayıp ile karşılaşma ihtimali ve tehlike/kayıp oluşması olasılığıdır.

RİSK’İN ÖZELLİKLERİ Gerçekleşebilir olmasıdır. Gerçekleşmesi mümkün olmayan olaylar risk yaratmaz. 2. Maddi hasar (soyut/somut) ile sonuçlanır hatta tamamen % 100 kayıp olabilir. 3. Fark edilebilir , uzman / tecrübeli olmak gerekir. 4. Önlenebilir ancak ne kadar tedbir alırsanız alın %100 önleme garantisi verilemez . 5. Sadece içsel değil dışsal’da olabilir. Organizasyonun dışındaki gelişmelerden oluşan riskler vardır. 6. Önce tek tek ele almak sonra bir bütün olarak tüm riskleri bir arada değerlendirmek gerekir.

ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ Zaman Kısa zamanda karşılaşılabilecek olanlar öncelik almalıdır. Sonuç /zarar Daha büyük hasar verenler öncelik almalıdır Gerçekleşme olasılığı Olasılığı yüksek olan öncelik almalıdır Önlenebilme olasılığı Ne yaparsanız yapın önleyemeyecekleriniz son sıralara bırakılmalıdır. Kuvvetli/ zayıf yanlar Zayıf yanlarımızın yarattığı boşluk oralardaki risklerin önceliğini yükseltir. Transfer edilebilmek Bazı riskleri azaltabilmenin yolu profesyonel dış destek almak riski ve yaratacağı hasarı belirli bir oranda azaltmaktır.

RİSK ANALİZİ

Güvenlik; yönetimin başlangıcıdır Güvenlik; yönetimin başlangıcıdır. Hassasiyetlerin ve risklerin tanımlanması risklerle mücadele sisteminin temelini oluşturur. Yönetimin beklediği standartlara ulaşmayı etkileyebilecek riskleri, mantıklı bir şekilde ortaya koymak için uygulaması gereken sistematik çalışmadır. Risk Analizinin nihai hedefi; Olay sonrasındaki muhtemel zarar/kayıp ile olayı önlemek yada korumak için alınacak tedbirlerin arasında bir ekonomik denge kurabilmektir. İşin cinsi ne olursa olsun yapılanın özeti “Kayıpların önlenmesi”dir ve süreklidir. Şirket yönetimi tarafından belirlenen hedefler risk analizinin başlangıcıdır ve tek yoludur.

RİSK ANALİZİ’NİN TEMEL ADIMLARI Korunması gerekenleri belirle Bunları etkileyebilecek riskleri tanımla Risk oluşması ihtimalini belirle. Risklerden herhangi biri gerçekleştiğinde bunun sisteme etkisini belirle.

RİSK ANALİZİ Kayıpları tahmin metodudur. Objektif / Düzenli yaklaşımla problem tanımlanır. İhtimaller belirlenir Makul ve mantıklı çözümlere ulaşılır YÖNETİM KARARLARI İÇİN TEMEL OLUŞTURUR

RİSK ANALİZİNİN FAYDALARI Analiz sistemin mevcut güvenlik profilini gösterir. Daha fazla / az güvenlik gerektiren alanlar ortaya çıkar. Maliyet etkinlik gözeterek karşı tedbirlerin alınabilmesi değerlendirilebilmesi için gerekçelerin ortaya çıkarır. Güvenlik sisteminin kuvvetli ve zayıf tarafları konusunda yönetim ile güvenlik personeli arasında aynı şeylerin düşünülmesi sağlar, herkesin aynı farkındalık düzeyine gelmesine yardım eder

RİSK ANALİZİ; Bir kerelik bir iş değildir ve her şey değildir. Yapabilmek yani riskleri tanımlamak, değerlendirmek ve denetlemek için ihtiyaç eğitimli personeldir. Başkasının tecrübeleri sizin başarılı bir risk analizi yapmanız için yeterli olamaz. Bir tesisteki ilk risk analizi en zor olanıdır. Yeterli şartlar oluşmamışsa risk analizini ertelemek gerekir.

RİSK ANALİZİNDE YÖNETİM Maksadı ve kriterleri belirlemeli Ehliyetli personeli görevlendirmeli Sonuçları değerlendirmeli Uygulama önceliklerini belirlenmeli

Risklerin pek çoğu kolaylıkla belirlenebilir yada tahmin edilebilir. Bunlardan kaygı yaratanlar için kesin tedbirler hemen alınır ve hatta gerekirse iş yöntemleri değiştirilir. Güvenlik yöneticileri de zamanının büyük kısmını olasılığı düşük ve organizasyonu daha az etkileyen Risklere ayırır.

RİSK ANALİZİ SONRASINDAKİ ADIMLAR

İstenmeyen olayları önlemek yada oluşması ihtimalini azaltmak için doğru güvenlik tedbirlerini al ve prosedürlerini belirle.

İstenmeyen olayları önlemek yada oluşması ihtimalini azaltmak için doğru güvenlik tedbirlerini al ve prosedürlerini belirle. Olay gerçekleşmesi halinde hasar yada kayıp miktarlarını azaltmak için plan yap.

İstenmeyen olayları önlemek yada oluşması ihtimalini azaltmak için doğru güvenlik tedbirlerini al ve prosedürlerini belirle. Olay gerçekleşmesi halinde hasar yada kayıp miktarlarını azaltmak için plan yap. En kısa zamanda normal düzene geçebilmek için alternatif planlar ve problemlerden kurtulma planı yap.

GÜVENLİK YÖNETİCİSİ KENDİNİ YENİLEMELİDİR. SONUÇ GÜVENLİK YÖNETİCİSİ KENDİNİ YENİLEMELİDİR.

Bir zincir, en zayıf baklası kadar kuvvetlidir…