Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ KAZALARININ ANALİZ ÇALIŞMALARIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ Ülkemizde inşaat sektöründe meydana gelen iş kazaları sonucunda; daimi iş görmezlik ve ölümle maddi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ KAZALARININ ANALİZ ÇALIŞMALARIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ Ülkemizde inşaat sektöründe meydana gelen iş kazaları sonucunda; daimi iş görmezlik ve ölümle maddi."— Sunum transkripti:

1 İŞ KAZALARININ ANALİZ ÇALIŞMALARIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ Ülkemizde inşaat sektöründe meydana gelen iş kazaları sonucunda; daimi iş görmezlik ve ölümle maddi ve manevi zararlar olmaktadır.

2 İş kazalarının önlenmesi için iş sağlığı ve güvenliği kanunu ilgili maddeleri ve konu ile ilgili tüzükler gereğince şantiyelerde alınması gerekli tedbirler ve yol göstermelere uyulması gerekmektedir. Konu ile ilgili titizlik gösterilmesi iş kazalarını minimumda tutacak veya önleyecektir.

3 İş yerlerinde çalışma yöntemlerinin düzenlenmesi; güvenli iş koşullarını oluşturmak ve iş kazalarını minimumda tutabilmeye çare aramak için iş analizleri yapılır.

4 İŞ ANALİZİ İş analizi yapmak için öncelikle bir teknik eleman tehlikeli işlerde yapım aşamaları not alır.Alınacak önlemlerin neler olabileceği saptanır.

5 KAZA ANALİZİ Kaza analizi ise kazaya sebep olan faktörleri ve bu faktörleri etkileyenlerin neler olduğunu en gerçeğe yakın bilgiyi toplamaktır.Kazanın neden ve nasıl olduğunu araştıran bu analizler için şu koşullar uygulanmalıdır:

6 1-Kazanın gerçekleşmesinin ardından,hemen yapılmalıdır. 2-Analizi iş yerini ve işi bilen bir eleman yapılmalıdır. 3-Kazaya uğrayan kişiler ve çevre koşulları araştırmalıdır. 4-Kazaya şahit olan görgü tanıklarının ifadeleri alınmalıdır. 5-Teknik arızaya veya sakatlanma(geçici iş görmezlik) yol açan kazalara bile analiz hazırlanmalıdır.

7 Kazaların araştırılmasının en önemli sebebi aynı kazanın tekrarlanması için; alınacak önlemlerin tespit edilmesidir.Tespit edilen konuların eğitim programlarında iş güvenliği elemanları tarafından verilmesini sağlamaktadır.

8 İŞ VERENLER İş verenler; işyerlerinde meydana gelen kazaları en geç kazadan sonraki 3 gün içinde ( İş sağlığı ve Güvenliği KANUNU madde:14) yazı ile,ilgili SGK bölge Md. Bildirmek zorundadır. Zamanında bildirim yapmayan iş verenlere para cezası uygulanır. Kazayı bildirmek için; 1)İş yeri kaza bildirim formu 2)Kaza raporu düzenlenmelidir.

9 Kaza Raporlarında ; 1-Kazanın olduğu gün,zaman ve kaza yeri 2-Personel hakkında detaylar; a-)kişi hakkında şirket çalışanı b-)Adı,yaşı,pozisyonu,olayın gerçekleştiği zaman,tecrübesi c-)Milleti ve aile statüsü

10 3-Kaza detayı ve zarar gören materyaller (Araç ve mülk hasarı) 4-Kazaya yol açan olaylar 5-Kazanın tanımı(fotoğraf,program ve haritalar) 6-Kaza araştırmalarının sonuçları 7-Sonuçlar 8-Aynı kazanın bir daha tekrarlanmaması için alınan önlemler gibi konular yer almalıdır.

11 KİŞİSEL BİLGİLER a) Tabiiyeti : …… b) Cinsiyeti : ….. c) Askerlik durumu : …… d) Medeni hali : …… e) Çocuk adedi : ….. f) Sigorta sicil no: ….. g) Vergi karnesı no : …. h) Kaza anında haber verilecek şahıs: …… adı:….. adresi:…… ı) son çalıştığı iş yeri adı ve adresi:……. i) işçinin adresi : ….. İşçinin işe başladığı ve bodroya dahil edildiği tarih : …… İŞÇİNİN İMZASI

12


"İŞ KAZALARININ ANALİZ ÇALIŞMALARIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ Ülkemizde inşaat sektöründe meydana gelen iş kazaları sonucunda; daimi iş görmezlik ve ölümle maddi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları