Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi 3.10.2011 Visa Paajanen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Zorluk – BIRB’in cevapları : A.Giriş: Öngörülen raporlar B.Teknik araçlar – IRIS(Entegre Geri Ödeme ve Müdahale Sistemi) ve AXI veri bankaları C.Kuruluş.
Advertisements

Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
3. Hafta: Kurumların raporları & izlemesi
İÇ DENETİM T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
1 Stratejik Yönetim Sistemi Projesi Çerçevesinde Stratejik Planlama Adımları MURAT KAYMAK 25 Ağustos 2006 Ankara.
İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL STANDARTLARI
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI.
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
SUNUM PLANI İç Kontrol Nedir? İç Kontrolün Amaçları ve Temel İlkeleri
T.C. NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL EYLEM PLANI.
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
GELENEKSEL KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞI
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Mali Sisteminde Gerçekleştirilen Yapısal Değişiklikler ve Üniversitemiz Açısından Yeni Mali Sistemin.
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
5. GÜN Değerlendirme ve İzleme Süreci Örnekleri  1)Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sektöründe yapılan değerlendirmeler ve hesap verebilirlik arasındaki.
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
SUNUŞ KAPSAMI KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİM KAMU MALİ YÖNETİMİ GELİŞMELERİ STRATEJİK YÖNETİM ANLAYIŞI DIŞ DENETİMİN ROLÜ.
Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF
Performans yönetiminin durumu Visa Paajanen/UDK
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
GÜN 2 Bakanlık bünyesinde hesap verebilirlik  1) Etik hesap verebilirlik  2) Planlama ve izleme yöntemleri – günlük aktiviteler  3) İç kontrol & denetim.
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Hesap verebilirlik kavramı Visa Paajanen Finlaniya Ulusal denetim Ofisi
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
MALİ YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER VE HEDEFLER Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı 1 Mayıs.
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Hesap Verebilirlik – Performans.
İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI 27 Ekim 2009 Mehmet BÜLBÜL Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
Politika programları Visa Paajanen, Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
KESİN HESAP.
Sonuçlar (hesap verebilirliğin sonuçları) Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Uluslararası deneyimler, Fransa Visa Paajanen,
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Hesap Verebilirlik – Performans.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
2. Gün  Kurumların Bakanlığa hesap verebilirliği nasıldır : –Performans yönetiminin mihenk taşları –Kurumlar ve hesap verebilirlik –Anlaşma –Raporlama.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
Eğitim Programı Ankara, Türkiye Strateji Geliştirme Daire Başkanları 26 Şubat- 2 Mart 2007.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Finlandiya’da raporlama sistemi ve denetim Visa Paajanen.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ
Performans Denetimi – Sosyal etkililiğe ilişkin bilgiler Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu.
1 Yönetim Bilgi Sistemleri 2015– ANKARA Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
MERKEZİ BÜTÇELEME SÜRECİNDEKİ DENETİM (İÇ DENETİM)
Devlet Muhasebe Standartları
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME VE FAALİYET RAPORU
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
MERSİN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
Sunum transkripti:

Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen

2 Mali Denetimin görevleri Yetki: Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu kanununa göre (2000/676; 1 §:2) Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu kamu mali yönetiminin yasallığını, uygunluğunu ve devlet bütçesine uyumunu denetlemekle yetkilidir. Mali denetimin görevi - Kamu hesaplarını denetlemek, ve - muhasebe birimleri mali yönetiminin yasallığını - iç kontrol birimlerinin işleyişini - muhasebe kayıtlarının ve yönetim muhasebesinin uygunluğunu - yıllık performans raporlamasının doğruluğunu ve yeterliliğini sağlamaktır.

3 Mali Denetlemenin Faaliyet Alanı Performans hedefi koyma İç kontrol birimleri mali tabloların ve yıllık faaliyet raporlarının doğru ve adil görüşü Devlet bütçesine uygunluk Muhasebe

4 Politika Etkinliği Operasyonel verimlilik - ekonomi - üretkenlik - karlılık - maliyet denkliği Çıktılar ve kalite yönetimi - mal ve hizmetler - hizmet kapasitesi ve kalitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Gelişimi Faaliyet ve kaynakların politika etkililiği üzerindeki etkisi Operasyonel Performans hedefleri PERFORMANS YÖNETİMİ Politika etkinliği Operasyonel sonuçlar (yönetim uygulamalarının etkisi görülebilir) HESAP VEREBİLİRLİK Mali Denetimin Performans Raporlama üzerindeki hedef noktası Yıllık Faaliyet Raporundaki doğru ve adil bilgi Sonuç hedefleri

5 1.Performans Esaslı Bütçeleme Mali denetimin performans bütçelemede esas olan amaç ya da hedeflerin içeriğini değil, performans bütçeleme işleminin uygunluğunu belirlemektir. 2. Performans Esaslı Muhasebe Denetimin amacı kamu kurumlarının performans muhasebelerini ve raporlamalarını kanunda belirtildiği gibi düzenlediklerini ortaya koymaktır. 3. Performans Raporlaması Denetim operasyonel verimliliğe ilişkin raporlamanın içeriği ve ölçeğine, aynı zamanda diğer performans raporlarıyla aynı formatta olmasına odaklanır. YILLIK PERFORMANS DENETİMİ

6 Raporlama sadece makul ölçüde önem taşıyan bulgular üzerinedir. Açıklamalar yasayı temel almak ve kaynağını yasadan almak zorundadır. Denetçi, performans bilgisindeki hataların önemini değerlendirirken hataların miktarına dikkat etmeli ve bu hataların bütçe ve operasyonlara ilişkin doğru ve adil bir görüş oluşturulmasını ne kadar engellediğini tahmin etmelidir. Raporlama gerektiren durumlar Kurum, bakanlığın operasyonel hedefleri belirlemesine rağmen performansa ilişkin rapor sunmamışsa Kurum ekonomi ve verimlilik konusunda uygun göstergeler veya başka bilgi sunmamışsa Bilgilerde temel hatalar varsa ya da bilgiler operasyonel verimlilik ve gelişime dair yanıltıcı bir görüntü oluşturuyorsa DENETİM RAPORLARI

7 Nihai denetim raporlarının dağıtımı Asıl raporlar Muhasebe Birimi İlgili Uygulayıcı Bakanlık Kopyalar Muhasebe Birim Başkanı Yönetim Kurulu Üyeleri Maliye Bakanlığı Meclis Denetim Komisyonu

8 DENETİM RAPORLARI… 2008: % : % : % : % : % : % : % : % : % : % : % : % 16 Doğru ve adil bilgi HAYIR EVET HAYIR Operasyonel performansın en önemli unsurlarına ilişkin ekonomik performans hedefleri EVET

9 Performans Yönetiminin Geliştirilmesi Performans Yönetimi ve Raporlamanın İyileştirilmesi Performans yönetimini geliştirmek için bakanlık ve kurumların hedef koyma ve faaliyet sonuçlarını takip ve raporlama süreçlerini geliştirmeleri gerekir. Performans raporlamasının her bir idari sektörde ya da kurumda ne kadar geliştirilebileceğine ilişkin ortak bir görüş yaratmaları ve kurumların performansını değerlendirmek için gereken doğru ve adil bilgiyi belirlemeleri gerekir. Performans raporlamanın geliştirilmesinde ne kadar ilerlenebileceğinin belirleme sorumluluğu düzenlemelerde kesin surette ifade edilmelidir. Mali denetçi bakanlık ve kurumların uygun göstergeleri içeren kararlaştırılmış konularda raporlama yapıp yapmadığını ve bu bilgilerin herhangi bir maddi hata içerip içermediğini doğrulamakla yükümlüdür.