ODUNPAZARI GERİ KAZANIM PROJESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAYINDIR BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
Advertisements

İlkim Yiğit Gen.Mdr.Yrd..
İZMİR GÜNEY KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
3R.
Geri Dönüşüm Nedir?.
ATIK AMBALAJ BİLDİRİMİ
Ülkemizde Ambalaj Atığı Yönetimi
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
AMBALAJ VE GERİ DÖNÜŞÜM
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
Bu sembol Neyi İfade Eder ?
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
Atık madde olarak neler toplanabilir?. Ambalaj atıkları.
Belgelendirme Usul ve Esasları Eğitimi
AMBALAJ ATIK YÖNETİMİ Kocaeli Sanayi Odası.
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
ÇEVKO ‘nun Sorumlulukları ve Belediyelerle Çalışma Sistemi
Bahtiyar ÇETİN Endüstri Mühendisi Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği (Üretici Sorumluluğu)
T.C. İZMİR VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi.
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
SARIYER BELEDİYESİ ATIK YÖNETİMİ
İçişleri Bakanlığının 2008/55 Sayılı Genelgesi
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİMİ EĞİTİMİ.
TÜRKİYE KİMYA PETROL LASTİK VE PLASTİK SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI Cem KILINÇ Çevre Mühendisi Kasım 2008 Ankara.
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
Belediyelerin kentsel yönetim ve denetimine destek olmak üzere tasarlanmış, kentle birlikte yaşayan Coğrafi Bilgi Sistemidir. Kapsamında kentin tüm harita,
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI
ATIK YÖNETİMİ. Elvan Bilge MENTEŞE. COMPONENTA Dökümcülük
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
16/08/1962 yılında petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmak amacıyla BEL-PET adıyla kurulan şirketimiz önce İGATAŞ daha sonra da İSTANBUL ENERJİ adını.
GERİ KAZANIM NEDEN GEREKLİDİR
EKO-OKULLAR.
EGE ÜNİVERSİTESİ’ NDEKİ ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜME KATILMASI ÇALIŞMASI (01. EKİM ) Yrd. Doç. Dr. Bircan DİNDAR.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Sanayide Ambalaj Atık Yönetimi Zeki TERZİOĞLU Ziraat Mühendisi Çevre ve Orman Bakanlığı İSKENDERUN OSB 02 Aralık HATAY.
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇEVRE BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
ÇİĞLİ BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARI VE GERİ KAZANIM
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
UCLG-MEWA ÇEVRE KOMİTESİ TOPLANTISI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER FORUMU Enerji Üretimdeki Fırsatlar ve Kaynağında Azaltma Dr. Mevlüt Fatih Peker Proje.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
GERİ DÖNÜŞÜM.
ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI 1.
ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ. 2 ÇEVRE A) Atık Yönetimi  Atık Koordinasyon Merkezi B) Çevresel Kirliliğin Önlenmesi ve Bertarafı  Görüntü Kirliliği.
GERİ DÖNÜŞÜM Geri Dönüşümün Önemi. harika slayt
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
3R.
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
TOPLAMA VE AYIRMA TESİSİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
ATIK YÖNETİMİ Çevre kirliliğinin önlenmesi ve mevcut kirliliğin giderilmesi için gerekli olan sistemli çalışmaların tamamına; ATIK YÖNETİMİ denir.
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri.
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?  Atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşiklerin fiziksel veya kimyasal yolla başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine.
AB’de Atık Yönetimi Stratejileri,
YOKSA SİZ ONLARI HALA ÇÖP OLARAK MI GÖRÜYORSUNUZ ?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

ODUNPAZARI GERİ KAZANIM PROJESİ İLERİYİ DÜŞÜNÜYORUZ! GERİ DÖNÜŞTÜRÜYORUZ!

24.06.2007 TARİH VE 26562 SAYILI AMBALAJ ATIKLARI KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ YASAL DURUM NEDİR? a) Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplar veya toplattırır. b) Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için lisans/geçici çalışma izni almış işletmeler, piyasaya sürenler ve/veya yetkilendirilmiş kuruluşlar ile birlikte ambalaj atıkları yönetim planını hazırlayarak Bakanlığa sunar. c) Hazırlanan ambalaj atığı yönetim planı doğrultusunda ayrı toplama çalışmasının başlatıldığı bölgelerde, çalışmaların ambalaj atığı yönetim planına uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler, önlem alır ve ambalaj atıklarını ayrı olarak biriktirmeyen ambalaj atığı üreticilerine idari yaptırım uygular. ç) Sözleşme yaptığı lisanslı/geçici çalışma izinli işletme veya işletmeler tarafından yürütülen kaynakta ayrı toplama çalışmalarını toplama aracı, personel, ekipman yerleştirme ve benzeri idari ve teknik konularda destekler. d) Ambalaj atıklarını evsel atık toplama araçlarına alınmaması için gerekli tedbirleri alır. e) Ambalaj atıklarının düzenli depolama sahalarına kabul edilmemesi için gerekli önlemleri alır. f) Lisans başvurusunda bulunacak olan toplama ayırma ve geri dönüşüm tesislerine çalışabilecekleri uygun çalışma alanlarını gösterir. g) Toplama ayırma ve geri dönüşüm tesislerini belediye imar planları üzerinde işaretler ve altyapı hizmetlerini öncelikle yapar. ğ) Ambalaj atıkları yönetimi kapsamında, bu Yönetmelikle sorumluluk verilen taraflarla birlikte bilgilendirici eğitim faaliyetleri yapar, bu tür faaliyetlere katkıda bulunur.

PROJE ADIMLARI

ODUNPAZARI BELEDİYESİ ■ AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİM PLANI OLUŞTURULDU ■ 16.01.2007 TARİHİNDE PROTOKOLLER İMZALANDI ODUNPAZARI BELEDİYESİ ÇEVKO BENLİ GERİ DÖNÜŞÜM ÖZÇETİN KAĞITÇILIK Özçetin Kağıtçılık

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI

BİLGİLENDİRME EKİBİ

BROŞÜRLER

AFİŞLER

BİLBOARDLAR

EĞİTİMLER 1000 KİŞİ 13 000 ÖĞRENCİ

GERİ KAZANIM KİTAPÇIKLARI

TİYATRO OYUNU

TEKNİK GEZİLER

OYUNCAK YARIŞMASI

KURUMSAL KİMLİK ÇALIŞMALARI

UYGULAMA BÖLGESİ 175 000 NÜFUS 58 000 KONUT VE İŞYERİ

PROJE NASIL UYGULANIYOR?

APARAT ve GERİ KAZANIM KUTULARI

GERİ KAZANIM KUMBARALARI

AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA ARAÇLARI

GEZİCİ PERSONEL

ÇEVRE ZABITASI

AYRIŞTIRMA ÇALIŞMALARI

TOPLAMA MİKTARLARI

2007 YILI TOPLAMA MİKTARLARI (TON)

2008 YILI TOPLAMA MİKTARLARI (TON)

2009 YILI TOPLAMA MİKTARLARI (TON)

YILLAR İTİBARİYLE TOPLAMA MİKTARLARI (TON)

NEDEN GERİ KAZANIM?

■ EKONOMİYE KATKI SAĞLAR DOĞAL KAYNAKLARIMIZ KORUNUR ■ EKONOMİYE KATKI SAĞLAR ■ GELECEĞE YATIRIM DEMEKTİR 1 ton cam geri kazanılarak 1.2 Ton Hammadde tasarrufu sağlanır. 1 ton alüminyum kutu geri kazanılarak 1300 kg hammadde tasarrufu sağlanır. 1 ton kullanılmış kağıt geri kazanıldığında 17 adet çam ağacının kesilmesi önlenir. 1 ton plastiğin geri dönüşümü ile 1.8 Ton Petrol tasarrufu sağlanır 1 Ton Kullanılmış Kağıdın Geri Kazanımı ile 38.8 Ton Suyun İsrafı Önlenir

ENERJİ TASARRUFU SAĞLAR ■ EKONOMİYE KATKI SAĞLAR 1 Ton Alüminyum Kutu 14000 KW 1 Ton Kağıt 4100 KW 1 Ton Plastik 2600 KW

■ ATIK MİKTARI AZALIR, ÇÖP DEPOLAMA SAHALARININ KULLANIM SÜRESİ ARTAR ÇÖP DEPOLAMA SAHASINDA; 1 TON KAĞIT 5 m3 1 TON CAM 3.08 m3 1 TON ALÜMİNYUM 12.5 m3 1 TON PLASTİK 35.7 m3 YAKLAŞIK HACİM KAPLAMAKTADIR.

■ GELECEĞE YATIRIM DEMEKTİR YAKLAŞIK OLARAK; 1 TON KULLANILMIŞ KAĞIT 36 TON KARBONDİOKSİT 1 TON PLASTİK 1.5 TON KARBONDİOKSİT 1 TON CAM 314 KG KARBONDİOKSİT 1 TON ALÜMİNYUM 11 KG KARBONDİOKSİT OLUŞUMU ENGELLENİR

PROJENİN KAZANDIRDIKLARI

PROJENİN BAŞINDAN İTİBAREN YAKLAŞIK OLARAK; 123 000 yetişkin ağacın kesilmesi önlendi 16 000 ton petrol tasarrufu sağlandı 43 000 Mw elektrik tasarrufu sağlandı 264 000 ton Karbondioksit oluşumu engellendi 4 700 ton hammadde tasarrufu sağlandı Çöp depolama sahasında 104 000 m3 ambalaj atığı azaldı

KARŞILAŞILAN SORUNLAR Denetim Problemleri Lisanssız Geri Dönüşüm Tesisleri Sokak Toplayıcıları Lisanslı Tesislerin İllegal Toplama ve Satınalma Yapmaları Finansman Problemleri Kaynağında Ayrı Toplama Maliyetlerinin Sanayi ve Satış Noktalarından Ücretsiz Alınan Atıklarla Karşılanması Sanayi ve Esnafın Direnç Göstermesi Piyasaya Sürenlerin Bu Maliyetleri Nasıl Karşılayacağının Bilinmemesi Yönetmelikle İlgili Belirsizlikler

SEÇİM HEPİMİZİN

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü TEŞEKKÜRLER Ahmet GEÇİLİ Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü agecili@gmail.com