MELEKLERE İMAN A) MELEKLERİN TARİFİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MELEKLERE İMAN.
Advertisements

Ahmet YORDAM EVRENİN YARATILIŞI
KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
İNSANI HAM MADDE OLARAK ELE ALMAK
AHLAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLAR
İÇİNDEKİ FEYİZ VE BEREKET
BERÂT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
BAHÇELİEVLER MÜFTÜLÜĞÜ KUTLU DOĞUM PROGRAMINA HOŞ GELDİNİZ
"Bacımın İffeti Batmakta Rezilin Gözüne.
İLMİHAL Bir müslümanın dinini en güzel şekilde yaşaması için öğrenmesi.
RAHMAN'IN HAS KULLARINDAN
AHLAK Güzel Söz; Anlam ve Mâhiyeti
KUR'AN-I KERİM'İ TANIYALIM
HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
MELEKLERE İMANIN, FERT VE TOPLUM HAYATINDAKİ ETKİLERİ
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
KUR’AN AKLIMIZI KULLANMAMIZI İSTER
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
AHİRET İNANCI.
‘’RUHLAR ALEMİ’’ bilgidagi.com.
KUR’AN-I KERİMİN İÇERİĞİ
ADALET.
Meleklere iman
Temel Eğitici Nitelikleri
10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Kadir Geceniz Mübarek Olsun.
MELEKLERE İMAN VE HAYATIMIZDAKİ YERİ VE ÖNEMİ
ÖĞRENME ALANI İNANÇ 7.SINIF 1.ÜNİTE MELEK VE AHİRET İNANCI
Dünya hayatı doğumla başlar ölümle sona erer.
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 11. Sınıf 1. Ünite
KABİR HAYATI VE ŞEHİTLİK
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
KAZA VE KADERE İMAN.
** DEĞERLER EĞİTİMİ ** SORUMLULUK
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
ÖĞRENME ALANI İNANÇ 7.SINIF 1.ÜNİTE MELEK VE AHİRET İNANCI
DİN KÜLTÜRÜ PERFORMANS ÖDEVİ
İSLÂM İNANÇ İLMİHALİ ÜMİT ŞİMŞEK
KELAM 5. ÜNİTE MELEKLER 1. MELEKLERİN VARLIĞI
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
MELEKLERE İMAN CİN VE ŞEYTAN.
Kur’an’a Göre Cin ve Şeytan
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Müstecâb dualarınızı istirham ederiz BERAT GECESİ Berat Gecesi, Şâban ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gecedir. Kur'ân-ı kerîm, Levhilmahfûz’a bu gece.
3. MELEKLERE İNANIYORUM.
İslam’da Bilginin Kaynakları
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
İNSANIN İRADESİ VE KADER Cüz'î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz'i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce,
SÛRELER : CÛZ : 29 Mülk Sûresi (1 – 30)
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
Kur'ân-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayı'nın yirmi yedinci gecesi. İslâm'da en kutsal ve faziletli gece Kadir gecesidir.
3.1. İnsanın Özgürlüğü ve Sorumluluğu
Peygamberlere İman “Peygamber kendisine Rabbi tarafından indirilene iman etti, müminler de. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine.
ECEL VE ÖLÜM BEHÇET GÜNDÜZ İZMİR
L İ DER E Ğİ T İ M KÜLTÜR VE SANAT GENÇLİK KULÜBÜ DERNEĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN B İ LG İ YARIŞMASINA HOŞ GELD İ N İ Z.
Bugün neler öğreneceğiz?
MELEKLERE İMAN.
İNSAN NİÇİN YARATILDI?.
AHİRET GÜNÜNE (HAŞRE) İMAN
Öldükten sonra tekrar dirilme ve Âhiret hayatı niçin vardır?
ALLAH’IN VARLI Ğ ININ VE B İ RL İĞİ N İ N DEL İ LLER İ Sena Nur KÖKSAL 2097.
HZ.ADEM İ N HAYATI Hz. Adem;ilk Peygamber ve ilk insandır. Allah O’nu topraktan yaratmı ş, sonra ruhundan üfleyerek can vermi ş tir.
Meram Yaylapınar Ortaokulu
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

MELEKLERE İMAN A) MELEKLERİN TARİFİ Melekler, gözle görülmeyen, yemeyen, içmeyen, çeşitli şekillere girebilen, günah işlemeyen, Allah’ın nurdan yaratıklarıdır. Kur’an-ı Kerîmde meleklerden çok bahsedilir. Biz bu âyet-i kerîmelerden birkaçını zikretmekle yetinelim: "... Onlar Allah’ın şerefli kullarıdır. Allah’ın sözünden önce söz söylemezler ve Onun emrine göre hareket ederler." (Enbiya Suresi: 26 - 27. ayetler) "O melekler ki Allah Teâlâya, kendilerine emrettikleri şeylerde asla âsî olmazlar, emir olundukları şeyleri yaparlar." ( Tahrim Suresi: 6. âyet ).

B) MELEKLERİN ÖZELLİKLERİ Devamlı olarak Allah’a ibadet ve itaatle meşgul olurlar, İyilik yaparlar, kötülük yapma kabiliyetleri yoktur, Allah’a asla isyan etmezler, karşı gelmezler, Erkek ve dişileri yoktur, Yemezler ve içmezler, Uyumazlar, bizim gibi istirahat muhtaç değildirler,

Gözle görülmezler, Evlenmek ihtiyaci onlarda yoktur Gözle görülmezler, Evlenmek ihtiyaci onlarda yoktur. Nurdan yaratilmişlardir. Yorulmak, usanmak nedir bilmezler. Gençlik, yaşlilik gibi durumlara onlarda rastlanmaz. Bir anda en uzak mesafelere gidebilirler,

Kanatlari vardir; fakat bu özelliklerini, bizim bildigimiz kanatlarla karşilaştirmamiz dogru olmaz. Yerlerde, göklerde, her yerde vardirlar ve her birinin kendisi ne ait vazifeleri vardir. Bu vazifeleri hakkiyla yaparlar.

Biz melekleri göremeyiz; çünkü her şeyin varligi kendine göredir Biz melekleri göremeyiz; çünkü her şeyin varligi kendine göredir. Meleklerin varlığını bütün peygamberler ve ilâhî kitaplar haber vermişlerdir. İlâhî kitaplar peygamberlere melekler vasıtası ile gelmişlerdir. Bunun için, melekleri inkâr etmek aynı zamanda peygamberlerin peygamberliklerini ve ilâhî kitapları da inkâr demektir. Bu ise küfürdür. Böyle bir duruma düşmekten şiddetle kaçınmak lâzımdır.

C) MELEKLERİN ÇEŞİTLERİ Meleklerin, yapmış oldukları iş ve emr olundukları vazifelere göre çok çeşitleri vardır. Fakat bunların en başında dört büyük melek vardır. 1. Cebrâil Aleyhisselâm: Cenab-ı Hak ile peygamberleri arasında elçilik vazifesi ile emr olunmuştur. Bütün peygamberlere Cenab-ı Hak vahyini bu melek ile bildirmiştir. Cebrâil ( a.s )dan Kur’an’da "Rûhu’l - Kudüs, Rûhul Emîn" gibi şerefli isimlerle bahsedilir.

2. Mikâil Aleyhisselâm: Yaratiklarin (mahlûkatın) rızklarına kâinatta meydana gelecek olaylara, tabiat olaylarını yönetmeğe;hastalık, şifa, rahmet, bereket ve benzeri şeylerin kullara ulaştırılması gibi vazifelerle emr olunmuştur. 3. İsrafil Aleyhisselâm: Kıyametin kopması için bir de tekrar diriliş için olmak üzere iki kere sûr üfürmekle vazifelidir. Kur’an’da şöyle bahsedilir:

"Sûr üfürülünce, Allah’ın dilediğinden başka göklerde ve yerde ne varsa hepsi öleceklerdir. Sonra sûr bir kere daha üfürülür. Onlar hemen ayağa kalkarak bekleşirler. " ( Zûmer Sûresi: 68. âyet ). 4. Azrail Aleyhisselâm (ÖLÜM MELEĞİ): Eceli gelenlerin, Allah’ın izni ile ruhlarını almakla vazifelidir. Dilimizde buna " can almak " denir. Nitekim Kur’an’da da şöyle buyrulur:

"...Size memur olan ölüm meleşi caninizi alacak, ondan sonra da Rabb’inize döndürülüp götürüleceksiniz." ( Secde Sûresi: 11. âyet ). Bunlardan başka yapmiş olduklari vazifelere göre şu melekleri sayabiliriz: Suâl melekleri: Bunlar Münker ile Nekir adli meleklerdir. Ölü, mezara konup üzerine toprak atildiktan sonra bu melekler gelip "Rabb’in kimdir Dinin nedir Kitabın nedir Peygamberin kimdir" sorularını sormakla vazifelidirler.

Hafaza Melekleri: Bunlar insanları muhafaza eden meleklerdir Hafaza Melekleri: Bunlar insanları muhafaza eden meleklerdir. Kirâmen Kâtibîn: Bunlar insanların iyi ve kötü amellerini yazmağa memur meleklerdir. Öyle ki, bunlar insanların hayatının tamamını, gecesini gündüzünü filme alırcasına kaydederler. "Halbuki sizin üzerinizde bekçiler vardır. Bunlar şerefli kâtiplerdir. Sizin bu işlediklerinizi bilirler." ( Infitar Sûresi: âyet 10 - 12 ).

Bunlardan başka "Hamele-i arş melekleri, cennet ve cehennemde görevli olan melekler" gibi daha pek çok çeşitli vazifeler gören melekler vardır. Bir de bazı melekler vardır ki, "Karûbiyyun veya Mukarrabûn" adını alırlar. Bunların vazifesi Allah’a ibadettir. Yaratıldıkları gün ibadete başlamışlar, Allah’ın dilediği güne kadar da ibadete devam edeceklerdir. MUSAB