TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜN HEDEFLERİ ve VİZYONU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere
TÜRKİYE’DE LOJİSTİK: MEVCUT DURUM VE STRATEJİLER Prof. Dr. Okan TUNA
ARVENTO MOBİL SİSTEMLER
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu 2012 Yıl Sonu
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı?
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
E-Devlet Turgut Gürsoy TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AR-GE.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
SON EKONOMİK GELİŞMELER
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
Islahçı Kuruluş Olmanın Bedeli
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
YENİLEME PAZARI GELİŞTİRME DERNEĞİ 10 Nisan 2014 YENİLEME PAZARI GELİŞTİRME DERNEĞİ 10 Nisan 2014 Ortak Beklentiler Yurt dışı dernekleri ile etkileşiminin.
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
Türkiye Bilişim Derneği 1 TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Ankara 3 Mayıs 2012.
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Klinik Çalışmaların Üniversitelere Katkıları
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
ULUSLAR ARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ (UR-GE) PROGRAMI
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TEMSA GLOBAL Grup Adı: YEŞİL Grup Üyeleri: Aslınur Dalkılıç
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Sebze Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi.
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1 ŞEKERBANK BİREYSEL BANKACILIK Kasım/ TÜRKİYE’DE BİREYSEL BANKACILIK-İLKLER.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜN HEDEFLERİ ve VİZYONU Dr. Mehmet ÖZÜSTÜN Polen Tohumculuk Ltd.Şti. Uluslararası Ticaret Müdürü

Türkiye’de Tohumculuğun Gelişimi Ülkemizde tohumculuk çalışmaları ilk olarak 1930 lu yıllarda başlamıştır. Çalışmalar ağırlıklı olarak hububat tohumluğu üzerinde yoğunlaşmıştır. Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu ile ilgili 308 no.lu kanun 21.8.1963 tarihinde çıkarılmış ve böylece üretilen, ithal ve ihraç edilen tohumluklarla ilgili esaslar bu kanunla belirlenmiştir.

Türkiye’de Tohumculuğun Gelişimi OECD sertifikasyon sistemine ve Uluslararası Tohum Test Birliği ISTA’ya üye olan ülkemiz tohumculukla ilgili uluslar arası kuralları uygulamaya başlamıştır. Tohumculuk 1982 yılına kadar tamamen Devlet kontrolünde idi 1982 yılında tohum fiyatları serbest bırakıldı 1984 yılında tohumluk ithalatı serbest bırakıldı

Türkiye’de Tohumculuğun Gelişimi 1985 yılında çıkarılan "Tohumluk Teşvik Kararnamesi" ve bunları izleyen çok uygun politikaların yürürlüğe girmesiyle tohumculuk sektörü gelişmeye başlamıştır. Bu uygulamalardan sonra özel sektör tohumculuk faaliyetleri başlamıştır. Tohum şirketleri arasında dayanışma sağlamak, tohumculukta verim ve kaliteyi artırmak, çeşit ıslahı, sertifikasyon ve tohum ticaretinde uluslararası standartları sağlamak amacıyla 1986 yılında Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği TÜRK-TED kurulmuştur.

Türkiye’de Tohumculuğun Gelişimi 2006 yılında 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu çıkarıldı. 2008 yılında Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği ( TSÜAB ) kuruldu. Tohumluk tedarik ve ticareti alanında Türkiye’de faaliyet gösteren her şirketin TSÜAB’a üye olması sağlanarak tohumculuğun gelişmesinde önemli aşamalar sağlanmıştır.

Türkiye’de Tohumculuğun Gelişimi 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile ülkemizde tohumculuk sektörünün yeniden yapılandırılması ve kısa zamanda örgütlenmesi sağlanmıştır. Bugün sağlanan üretim artışı sayesinde ülkemiz 75 milyon nüfusu ile birlikte her yıl ortalama 25 – 30 milyon turisti besleyen ve fazlasını ihraç eden, dışa bağımlı olmayan bir ülke seviyesine ulaşmıştır. Ülkemiz ekonomik büyüklük olarak dünyanın 16. büyük ekonomisi seviyesine ulaşmıştır.

Türkiye’de Tohumculuğun Bugünü Türkiye’de tohumculuk sektöründe TSÜAB’a kayıtlı 573 şirket vardır. Dünya da tohum pazarı 45 milyar $’ dır. Türkiye tohum pazarı yaklaşık 1 milyar $’ dır. Türkiye’nin tohumluk ithalatı 200 milyon $ olup, ihracatı 120 milyon $ dır. Türkiye, tohum pazarının büyüklüğü ile dünya da ilk 10 ülkenin içerisinde yer almaktadır.

Tohumculuk Sektörünün Vizyonu Sektörümüzün geleceği nasıl olacak ? Biz nerede yer alacağız? Hedefimiz nedir?  

Tohumculuk Sektörünün Vizyonu “ Sektör olarak hedefimiz, zenginleştirilmiş ürün portföyü ile Dünya Tohumculuk Sektörü’nde lider ülkeler arasında yer almaktır. Tohumluk ihtiyacımızı kendi genetik kaynaklarımızdan sağlamaktır.”

Tohumculuk Sektörünün Vizyonu “ Hedefimiz, global bilgiyi ve tecrübelerimizi yerel de aktifleştirerek ; bilgili, uzman çiftçiler ile tarımsal üretimde verim ve kalite artışı sağlamaktır. Ürün ve tecrübemizi uluslar arası pazara yayıp yurt dışında da yatırımlar yaparak dünyanın dört kıtasında yer almaktır.”  

Sektörümüzün Vizyonunu Oluşturan Hedeflerimiz “ 2023 yılı vizyonunda verimliliği ve kârlılığı arttırılmış rekabet gücü yüksek ürün portföyü ile tarımsal ürünlerden elde edilen gayri safi yurt içi hasılasını 150 milyar dolara ulaştırmak ve tarımsal ürün ihracatını da 40 milyar dolar büyüklüğüne çıkarmaktır. ”

Sektörümüzün Vizyonunu Oluşturan Hedeflerimiz Türkiye 62 milyar dolarlık tarımsal ürün geliri ile dünya da 7. sırada dır. Hedefimiz en kısa sürede ilk 5 içerisine girmektir. 650.000 ton olan sertikalı tohumluk kullanım oranını ilk 5 yıl içerisinde 1.000.000 ton seviyesine çıkarmak. 120 milyon dolar olan tohumluk ihracatımızı önümüzdeki 8 – 10 yıl içerisinde 250 milyon dolar seviyesine çıkarmaktır.

Vizyonumuzun Temelini Oluşturan Amaçlarımız Tohumculuk sektöründe teknolojiyi yakından takip ederek yeniliklere hızla adapte olmak ve dünya tohumculuğunda lider ülkeler seviyesine ulaşmak. Tohumculuğun temeli olan ıslahı en üst düzeyde kullanmak. Devlet Araşt. Ensititüsü - Üniversite – Özel Sektör işbirliğini arttırmak. Islahın temeli olan genetik materyali ulusal ve uluslar arası kaynaklardan temin etmek.

+ + Elit Materyal Klasik Islah Moleküler Islah Transgenik Büyümenin Temeli : Islaha Yatırım Yapmaktır 21. Yüzyılda Bitki Islahı : Elit Materyal Klasik Islah Moleküler Islah Transgenik + + Biyoloji + Fizyoloji + Tecrübe İstenen Özelliklere Sahip Genetik Materyal

Amaç : Büyümenin Temeli : Islaha Yatırım Yapmaktır Yüksek verimli çeşit elde etmek, Hastalıklara ve zararlılara dayanıklılık, Olumsuz iklim koşullarına dayanıklılık, Klasik ıslah yöntemleri bu karakterleri çözümlemekte sınırlı kalmakta ve uzun bir süreye ihtiyaç duymaktadır.

Amaç : Zaman ve Para Tasarrufu Büyümenin Temeli : Islaha Yatırım Yapmaktır Ürün verimliliğini artırmak Ürün kalitesini geliştirmek Çevresel etkileri azaltmak Ekonomik durumu iyileştirmek Biyoteknoloji yani moleküler ıslah bu hedeflere ulaşmak için kullanabileceğimiz bir araç, klasik ıslahı tamamlayıcı bir yöntemdir. Amaç : Zaman ve Para Tasarrufu

Moleküler Islah Yöntemlerinden Bazıları Parmak izi analizleri Tohum stoklarında saflık testleri DNA profillemeleri Filogenetik ilişkiler MAS (hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık genlerinin haritalanması ve moleküler ıslahı) Kantitatif karakterlerin moleküler ıslahı Gen klonlama çalışmaları Doğanlar (2013) İYTE Bitki Moleküler Genetik Laboratuvarı

Markörler Yardımı ile Karakterlerin Seçilmesi Markörler ile erken tarama karaktere dayalı seçilimin maliyetini azaltır. Genç Yapraklardan DNA izolasyonu Hastalık direnci kimliğinin tespit edilmesi Dayanıklı domates türleri markörler yardımı ile seçildi Doğanlar (2013) İYTE Bitki Moleküler Genetik Laboratuvarı

Büyümenin Temeli : Islaha Yatırım Yapmaktır Geleneksel ıslah yöntemleri ile istenilen düzeyde homozigot hatları elde etmek için 6-8 generasyon kendileme yapmak gerekir. Yıl içerisinde iki generasyon ilerleyemiyorsanız, süre en az 6-8 yıldır.

DH Tekniği ile Zaman ve Para Tasarrufu Sağlanır Genetik kazancın arttırılması ve üstün çeşitleri daha hızlı elde etmenin yolu ; hatları geliştirmek için gerekli olan süreyi kısaltmaktır.

Ortak İşbirliği İle Hız ve Para Tasarrufu Sağlarız Araştırma Enstitüleri materyalleri Hatların kullanıma açılması Ortak projeler yapılması Tohum Gen Bankası Üniversite – Özel Sektör İş Birliği

Bitki Moleküler Genetik Laboratuarı - İYTE

Bitki Moleküler Genetik Laboratuarı - İYTE

Ulusal ve Uluslar Arası Desteklerin Sağlanması TUBİTAK Projeleri GTHB - Ar-Ge Destekleri Ziraat Bankası Kredileri Yurt dışından üniversite ve kurumlar ile yapılan ortak proje destekleri EU Ülkelerinde olduğu gibi; ülkemizde tescili olan çeşitlerin yurt dışındaki ülkelerde de tescilli olarak kabul edilmesi

Hedef – Dinamik ve Aktif Şirket Profili Oluşturma Değişen iklim şartları ve hastalık – zararlı baskısına uygun çeşitleri geliştirme Bilgi ve tecrübe seviyesini yükseltmek Tecrübeli ıslahçıları yetiştirmek Pazarın değişen isteklerine hazır olmak Teknolojiyi yakından takip etmek + faydalanmak

Hedef – Kurumsal Kimliğin Sağlanması Çağa ayak uyduramayan işletmeler geri kalırlar Kurumsal yapıyı en kısa sürede tamamlayarak profesyonel bir kimlik ile dünya pazarında hedeflediğimiz ilk 5’in içerisine girmek Yasal alt yapının acilen oluşturulması – kanun vs.. TÜRKTED ve TÜRKTOB’un sektör yapılanması ile ilgili çalışmalarına destek verilmesi

Hedef – Bitki Sağlığı ve Gıda Güvenliğinde Uluslar Arası Standartların Uygulanması Kaliteli, mesleğini seven tecrübeli ziraat mühendisi sayısının arttırılması ve bu konuda eğitimler verilmesi Tohumdan - sofraya yetiştiriciliğin her aşamasında uluslar arası standartların uygulanması Hasat sonrası depolama ve işleme teknolojisinde gıda güvenliği ciddi yaptırımlar ile sağlanmalı Aflatoxin gibi sağlığa zararlı ve uluslar arası pazarda itibar kaybettiren hastalık ve zararlı bulaşıklığına, pestisit kalıntı sorununa dikkat edilmesi gerekir.

İlk 5 te Olmaya Az Kaldı Teknolojiden kormayalım, alt yapımızı yenileyelim güçlendirelim Bakanlık + Üniversite + Özel Sektör + TUBİTAK işbirliğini arttıralım, verimli ve sektörün önünü açan projelere imza atalım Kaliteli, bilgili ve mesleğini seven insanları yetiştirelim sürekli eğitim verelim

İlk 5 te Olmaya Az Kaldı Gücümüze inanalım . Ülkemiz sahip olduğu bilgi ve becerisi ile uluslar arası arena da olduğundan çok daha ileride.

TEŞEKKÜR EDERİM