MOĞOL İMPARATORLUĞU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur.
Advertisements

AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Karahanlılar Gazneliler
CUMHURBAŞKANLIĞI FORSUNDAKİ
ULAN BATOR.
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz
MISIR’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ Abbasi halifelerinin merkezi otoriteyi kaybettikleri dönemde merkezden uzak eyaletlerde asayişi sağlamak için geniş yetkilerle.
İSLAMİYETİN YAYILIŞI SOSYAL B. PERFORMANS GÖREVİ
TÜRK - İSLAM DEVLETLERİNDE EKONOMİ
OĞUZHAN ÖZDEMİR.
ORTA ASYA HUN DEVLETİ.
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
TİMURLULAR.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
Pasinler Savaşı ( 1048 ) Nedeni :
Bazı Türk Devletleri Hazırlayan: Mehmet Emre ŞAHİNER Sınıfı:6/G No:186.
İLK TÜRK-İSLAM DEVLETLERİ
Avrupa Hun Devleti.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
Kültür ve medeniyet 1)DEVLET YÖNETİMİ 2)DİN VE İNANIŞ 3)SOSYAL VE İKTİSADİ HAYAT 4)DİL VE EDEBİYAT.
GÖKTÜRK DEVLETİ 1-Bumin Kağan tarafından Avar
Abbasiler Dönemi.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
İlk Müslüman Türk Devletleri
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
ÇİN MEDENİYETİ.
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
UYGURLAR.
URUMQİ Müzik:Gülümcan - Köprüler Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
HUNLAR SBEP SOSYALBİLGİEVİ.
ORTA ASYA VE AVRUPA’DA KURULAN DİĞER TÜRK DEVLET TOPLULUKLARI
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Uygurlar.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
PAKİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ(PİC)
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
KÖKTÜRKLER.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
Bu kavramlardan oluşan bir paragraf
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
Abbasi Tarihi Berat Köse.
FatImi Tarihi Berat Köse.
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
Büyük selçuklu devletİ
ASYA HUN DEVLETİ.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER
ALTINORDA DEVLETİ Altınorda Devleti,Batu Han tarafından 1277 yılında,Karadeniz’in kuzey doğusunda kurulmuştur. Altınorda Devleti’nin Başkenti, Saray Şehri’dir.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
ABBÂSÎLERE BAĞLI DEVLETLER
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
1. Göktürk İmparatorluğun bölünmesi ve yıkılmasından sonra Türk coğrafyası Çin esareti altına girdi. 50 Yıllı esaret döneminde Devlet teşkilatlanmasına.
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
 Türklerin İslamiyet’i kabul etmeleri, İslam tarihi ve dünya tarihi açısından neticeleri itibariyle çok önemlidir. Çünkü Türkler İslamiyet’i küçük bir.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
Sunum transkripti:

MOĞOL İMPARATORLUĞU

Moğollların en geniş sınırları

CENGİZ ve MOĞOL DEVLETİ Devletin Kurucusu:Cengiz Han (Asıl adı Temuçin’dir.) 1206 ilkbaharında, Türk ve Moğol kabilelerinin katıldığı bir kurultayda Temuçin, Cengiz (Çingiz) adını alarak büyük kağan ilân edildi. Kuzey Çin'deki Kin hanedanlığının merkezi durumundaki Pekin'i uzun süren savaşlar sonucunda ele geçirmiştir. (1215).

Moğollların Batıya İlerleyişi Tibet ve Çin' hâkimiyetinden sonra Cengiz batıya yönelmiş , Karahıtay ,Nayman ve Merkitleri egemenliği altına almış, Harzemşahlar ile komşu olmuştur. Büyük Selçukluların vârisi durumundaki Harezmşahlar ile Cengiz başlangıçta bir dostluk anlaşması imzalamışlar ise de Otrar şehrinde Moğol elçilik heyetinin esir alınıp, öldürülmesi üzerine anlaşma bozulur.

Buhara ve Semerkant gibi önemli şehirlerin ardından devletin merkezi olan Harezm bölgesindeki Gürgenç'te tahrip edildi. Böylece Harzemşah toprakları Cengiz’in eline geçmiş oldu. (1221)

Harzemşahlar’ın Otrar yenilgisinin önemi ne olabilir?

Harzemşahların ortadan kalkmasıyla bütün Maveraünnehir, Afganistan ve Horasan imparatorluğa dahil olurken bu bölgelerdeki yerleşik ve konar göçer Türk nüfusunun bir kısmı Moğol istilâsından kaçarak, Anadolu'ya Malazgirt'ten sonraki ikinci büyük Türk göçünü başlatmıştır. Moğol İstilası hızla batıya doğru başlamıştır.

Moğol devlet yönetiminde Uygur Türkleri önemli görevlere getirilmişlerdi. Bunun sonucunda Moğolllar ,Türk kültürünün etkisinde kalmışlar, Türkleşmişlerdir. Moğol Devleti zamanla Türk-Moğol Devleti olarak adlandırılmıştır.

Moğol İstilasının Sonuçları Türk İslam ülkelerinde büyük yıkıma neden olmuştur. Olumlu sonucu Anadolu’nun hızla Türkleşmesini sağlamış olmasıdır. Anadolu kısa sürede Türk yurdu haline gelmiştir.

Moğol Devleti’nin Parçalanması ve Moğol-Türk Devletleri Cengiz Han daha sağlığında,Türk-Moğol devlet anlayışına uygun olarak, ülke topraklarını oğulları arasında paylaştırmıştı. Bu paylaşmaya göre büyük oğlu Cuci Deşt-i Kıpçak'ın, Çağatay Türkistan'ın, Ögeday doğu bölgelerinin ve küçük oğlu Toluy Moğolistan'ın hâkimi olacaktır.

Cengiz dönemine ait sikkeler

Ancak Cengiz'in ölümü ve merkezi kağanlığın zayıflaması ile beraber bu bölgelerde ayrı devletler kurulmuştur: Kubilay Hanlığı, İlhanlılar, Çağatay Hanlığı Altın Orda Devleti

ALTINORDA DEVLETİ (1227-1502) Altın Orda Hanları, Cengiz Han'ın büyük oğlu Cuci neslindendir. Deşt-i Kıpçak'ın idaresini üstlenen Cuci'nin 1227 yılında ölmesi üzerine, Cuci’nin oğlu Batu Han ,hanlık makamını almıştır. Ak-orda veya Altın-orda adıyla Batu Han, Doğu Avrupa'ya kadar bütün Deşt-i Kıpçak'ın hâkimi olurken, kendisine bağlanan ağabeyi Orda, Gök-orda adıyla, İtil'den İrtiş'e kadar olan devletin doğudaki topraklarını yönetmekteydi. Devletin Başkenti Saray şehri idi.

Batu'dan sonra başa geçen kardeşi Berke, İslâmiyetî kabul eden ilk Altın-Orda hanıdır ve devlet en parlak dönemini onunla yaşamıştır. (1256-1266). Özbek Han (1313-1340), zamanında ise İslâmiyet resmî din olarak kabul edilmiş ve zaten ordu ve halkının hemen tamamı Türk olan Altınorda Devleti tam bir Müslüman-Türk devleti hüviyetine bürünmüştür. Aynı dönemde devletin doğu kanadı olan Gök-Orda sülâlesi ortadan kaldırılarak devlet merkezileşmiştir.

Ruslarla mücadele edip,prenslikleri devlete bağlamışlar,devletin zayıflamasıyla Rus prenslikleri bağımsızlıklarını ilan etmeye başlamışlardır. Toktamış Han döneminde Altın Orda Devleti ,yeniden güçlendiyse de güneyde devlet kuran Timur’un arka arkaya yaptığı seferler sonucu devlet yıkılma sürecine girmiştir.

Altın orda devleti’nin yıkılması Rusya’nın bölgede güçlü bir devlet haline gelmesinde önemli bir etken olacaktır.

ALTINORDU DEVLETİ’NE AİT ALTIN KULPLU KASE

Altın kemer tokaları

İLHANLILAR (1256-1336) Cengiz’in torunu Hülagü Han tarafından ,merkez Tebriz olmak üzere İran’da kuruldu. Kösedağ Savaşı’nda Anadolu Selçuklu Devleti yenerek,egemenliği altına aldı. (1243) Hülagü Han ,Bağdat’ı ele geçirerek Abbasi Devleti’ne son verdi.(1258)

Suriye ve Filistin’i ele geçirip,Mısır’a doğru ilerlemeye başladılar Suriye ve Filistin’i ele geçirip,Mısır’a doğru ilerlemeye başladılar.Memlükler ile yaptıkları Ayn-ı Calut Savaşı’nı kaybederek geriye çekildiler.(1260) Gazan Mahmut Han döenminde İslamiyet’i kabul ettiler. (1295-1304) 14.yüzyılın başlarında iç karışıklıklar sonucu parçalandılar.(1336)

İlhanlılar

İran’da İlhanlı dönemine ait kap

ÇAĞATAY HANLIĞI (1227-1369) Cengiz’in oğlu Çağatay tarafından, Doğu Türkistan’da kuruldu. Altın Orda ve İlhanlılar gibi zamanla Türkleştiler.Moğolca yerine Türkçe’yi benimsediler. Timur ,Çağatay Hanlığı’nı egemenliği altına aldı.

Çağatay Hanlığı

KUBİLAY HANLIĞI (1280-1368) Cengiz Devleti’nin Moğolistan’ı içine alan Çin’in kuzeyinde bulunan doğu bölgeleri Ögeday’ın payına düşmüştü. Oğlu Kubilay ,Çin’e yerleşti ve başkent Han Balık (Pekin) olmak üzere Çin-Moğol devleti olan Kubilay Hanlığı’nı kurdu. Kısa zamanda Japonya ve Hindistan hariç tüm Asya’yı ele geçirdi. Kubilay’dan sonra 1368’de yerli Ming soyu tarafından Çin’den çıkarıldılar.

Kubilay Hanlığı İslamiyet’i benimsememiştir.

Çin’de bulanan Moğollara ait vazo

Çin’de bulanan Moğollara ait heykelcik

Moğol halıları

Moğol minyatürleri

Moğol Çadırları

Mühür