Universal Plug & Play (Evrensel Tak ve Çalıştır)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
İNTERNET.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
MOBİL ÖĞRENME VE MOBİL UYGULAMALAR
YARDIM MASASI Internet Explorer tarayıcısı açılır ve Yardım Masası adresi yazılarak sayfası açılır. Gelen.
BİL Temel Bilgisayar Bilimleri
Modem Nedir ? Bilgisayarınızın telefon hatlarını kullanarak iletişim kurmasını sağlayan cihazdır.
3. HTTP.
Proxy-DNS Nedir?.
AĞ PROTOKOLÜ.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
Tcp / Ip ve Port Kavramı.
TCP/IP.
ARP DİNLEME.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
2:UYGULAMA KATMANI2-1 Whois ve nslookup  Whois domen kayıt bilgilerine ulaşmak için kullanılan web servisidir. Whois  Nslookup msdos modunda da çalıştırarak.
DHCP.
32 bit destination IP address
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Gnutella Ağ ve Protokol Sistemi
1- BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
W IRELESS M ODEM BTO 416 İnsan Bilgisayar Etkileşimi Yrd. Doç. Dr. Hakan TÜZÜN Dilek EROK Elif AKYOL Pınar KIRKEL Şahin CEVENSİN Tolga Mustafa KÖSE.
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Anahtar link-katmanı cihazı: hublardan daha zeki, aktif rol üstlenir
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
ŞİŞECAM’DA BİLGİ GÜVENLİĞİ
SAMED ÖZCAN T-12/D 2446
Taşıma Katmanı Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Windows XP Konu: Denetim Masası Windows 8 Windows XP Windows 7.
AKILLI KART SAĞLIK SİSTEMİ
 Bilgisayarlar arasında bilgi alışverişini, dosya iletimini sağlamaktadır.  Bu protokol kullanılarak, internet üzerinde bulunan herhangi bir bilgisayarda.
E-postanın nasıl kullanılır?
NAT: Network Address Translation (Ağ Adres Dönüşümü)
TCP/IP – DHCP Nedir?.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Chapter 5. Ağ Protokolleri
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
Modül 5 FACEBOOK.
AMAÇ Muhtarlarımızın kamu hizmetlerini daha kaliteli ve etkin şekilde yürütmeleri amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları taleplerin takip edilip.
WEB2.0 ARAÇLARI Gökçe Hanım EMİR K ONULAR : ajax, rss, css, vidcast, podcast podcast.
Yönlendirici (Router) Güvenliği
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Soru bankası yazılımı:
Akademik Yılı.
B İ L İŞİ M S İ STEMLER İ GÜVENL İĞİ (2016) PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞIT CESUR.
B İ L İŞİ M S İ STEMLER İ GÜVENL İĞİ (2016) PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞIT CESUR.
BİT’in Gizlilik ve Güvenlik Boyutları.  Bilgi; verinin, işlenerek karar verici için anlamlı ve kullanışlı hale gelmesidir. Veri ise, işletme içinde oluşan.
KDE Masaüstü Ortamı S.Çağlar Onur & Barış Metin Akademik Bilişim 2005 Gaziantep.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
 Active Directory, ağ kaynaklarını verimli bir şekilde yönetmenize olanak sağlayan, genişletilebilir bir dizin hizmetidir. Bu dizin hizmeti, ağda bulunan.
BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Ağ Temelleri
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
HAZIRLAYAN HÜRREM SİNCAP
ACTIVE DIRECTORY.
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
Temel Internet Kullanımı Y. Doç. Dr. M. Sıtkı İlkay Ekim 2006.
TCP/IP PROTOKOLÜ.
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
OSİ Modeli.
Sunum transkripti:

Universal Plug & Play (Evrensel Tak ve Çalıştır) UPnP Universal Plug & Play (Evrensel Tak ve Çalıştır)

UPnP Nedir? Elektronik cihazların birbirleriyle daha uyumlu çalışmasını çok daha basit bir şekilde gerçekleştiren ağ sistemidir.

UPnP’nin Başlangıcı UPnP destekli cihazları ve bu cihazlarda çalışan hizmetleri UPnP Forum adı verilen bir topluluk tanımlamaktadır. UPnP Forum tarafından,1999 yılından beri geliştirilmekte olan UPnP’ye bugün 826 öncü kuruluş standartlaştırılmasına destek olmaktadır. UPnP Forum’a www.upnp.org adresinden ulaşılabilir.

UPnP’nin Kapsamı IP, TCP, UDP, HTTP ve XML gibi protokolleri destekler. Kablolu veya kablosuz tüm ağ teknolojileri ile birlikte çalışabilir.

UPnP’nin Bileşenleri Cihaz Hizmet Denetim Birimi

Cihaz UPnP’de tanımlanmış hizmet barındıran bileşene cihaz denir. Bazı cihazlar aynı zamanda başka bir gömülü cihaz da barındırabilir.

Hizmet Cihaz üzerinde eylemler gerçekleştirmek ve cihaz durumunu durum değişkenleri ile belirtmekle görevlidir. Örneğin bir çalar saat hizmeti, “anlık zaman” durum değişkeni ile “Saat bilgisi ver” ve “Saati Ayarla” ayarlarını barındıracak şekilde modellenebilir.

Denetleme Birimi UPnP ağı üzerindeki cihazları tespit edip onları izleyebilen ve ayarlayabilen birimlere denetleme birimi adı verilir.

Denetleme Birimi Cihaz açıklamasının ve üzerinde barındırılan hizmetler listesinin alınması, Hizmet açıklamalarının alınması, Hizmetleri denetleme isteği gönderilmesi, Hizmetin olay sunucusuna üye olarak, herhangi bir değişiklikten haberdar edilir duruma gelmesi işlevlerini yerine getirebilir.

UPnP Kullanımı UPnP kullanımı şu işlem sırasıyla gerçekleşir: Adresleme Cihaz Bulma Cihaz Bilgisi Edinme Denetim Bilgilendirme Sunum

Adresleme UPnP Ağı üzerindeki her cihaz kendisine otomatik IP adresi atayacak bir DHCP sunucusu arar. Bunu bulması halinde uygun IP adresini alıp ağa dâhil olur.

Cihaz Bulma SSDP olarak tanımlanan protokole göre cihaz ağa bağlandığı anda üzerinde barındırdığı hizmetlerin bilgisini ağdaki denetleme birimlerine yayınlamaya başlar

Cihaz Bilgisi Edinme Cihazın bulunduğu anda kendisine gelen yanıtın içinde cihazın tanımlama bilgisine ulaşılabilecek XML belgesinin adresi bulunmaktadır. Denetim birimi bu adresten ilgili belgeyi alarak cihazın özelliklerini öğrenir.

Denetim Denetim birimi bir cihazı denetlemek için cihazın hizmetine bir istek gönderir. Bu işlem, cihaz tanımlama belgesinde tanımlanan denetim adresine bir denetim mesajı göndererek sağlanır. Burada kullanılan mesajlar da yine SOAP adı verilen protokolle XML formatında oluşturulmuş mesajlardır.

Bilgilendirme Cihazlar üzerinde çalışan hizmetlerin durumlarını kayıtlı denetleme birimlerine periyodik olarak bildirirler. Bu bilgilendirme mesajları GENA adı verilen protokol ile yine XML formatında hazırlanan bir belge ile gerçekleştirilir.

Sunum Bazı UPnP destekli cihazlar üzerlerinde bir internet sayfası barındırarak denetleme birimlerinin izleme ve ayarlama işlemlerini bu sayfa aracılığıyla yapmasına olanak sağlar. Böyle bir sayfadan yapılabilecek ayarlar sayfanın ve cihazın kabiliyetlerine bağlı olarak değişiklikler göstermektedir.

UPnP’nin Gerçekleştirilebilirliği Microsoft’un uzaktan desteği ve uzak masaüstü herkesin bildiği örneklerdir.

UPnP’nin Gerçekleştirilebilirliği Multimedya Mekanik Aydınlatma Zamanlama Güvenlik İletişim Paylaşım Isı Yazdırma/Tarama Otomobil Ağları Ev Otomasyonları …

UPnP’nin Geleceği Lüks sayılamayan ev eşyalarına da girmeyi başaran UPnP artık yeni ürünlerde olmazsa olmaz bir teknolojidir. Kullanım alanı hayal gücümüzle sınırlıdır.