Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI"— Sunum transkripti:

1 İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI
DR.METİN KAPIDERE

2 AĞ NEDİR? Ağ, bilgi alışverişi amacı ile birden fazla bilgisayarın değişik şekilde birbirine bağlanması ile oluşan yapıdır. Ağda en az iki olmak üzere çok sayıda bilgisayar yer alır.

3 AĞ KARTI (ETHERNET CARD)
Bilgisayar ile ağ arasındaki iletişimi sağlayan temel donanımdır. Her ağ kartının kendine özel ağ (Mac) kart numarası vardır.

4 AĞ İŞLETİM SİSTEMİ Bir ağ ortamında, bilgisayar ve diğer ağ cihazları arasında veri transferini sağlayan ve kontrol eden işletim sistemine ağ işletim sistemi denir.

5 KONNEKTÖRLER VE PORTLAR
Ağ kartı ile ağ kablosu arasındaki parçaya konnektör denir. UTP ve BNC olmak üzere iki çeşittir. Konnektörlerin bilgisayara veya ağ cihazına takılacağı yere port denir. Ağ bağlantısı için kullanılan portlar ağ kartı üzerinde bulunur.

6 KABLOLAR Ağda bulunan tüm bilgisayarlar, iletişimi kablolar aracılığıyla yapar. Kablo türleri: UTP Koaksiyel Kalın Ethernet Fiber optik Kablo

7 REPEATER (YÜKSELTİCİ)
Uzak mesafeli ağlarda kabloların kapasitesini arttırmak amacıyla araya konulan, iletilecek olan sinyalin güçlendirilmesini sağlayan cihazdır. Repeater gelen elektrik sinyallerini alır ve binary koda yani 1 ve 0'lara çevirir. Sonra da diğer segmente yollar. Bu yönüyle repater'in basit bir amplifikatör yani yükseltici olmadığını anlıyoruz. Çünkü amfiler gelen sinyalin ne olduğuna bakmadan sadece gücünü yükseltir. Yolda bozulmuş bir sinyal amfiden geçince bozulma daha da artar.

8

9 HUB Hub, ağlarda kullanılan bir merkezi bağlantı ünitesidir. Kendine bağlı tüm ağ cihazlarının birbirleri ile bağlantısını sağlar. Hub içerisinde tüm portlar birbirine bağlayan kablolardan oluşur. Yalnızca bir porttan gelen veri paketlerini diğer bütün portlara yayın şeklinde iletir.

10

11 MAC (Media Access Control)
MAC adresi bir bilgisayarın bulunduğu ağ içerisinde diğer bilgisayarlardan ayırt edilmesini sağlar. Ağ kartı olan her bilgisayarda üretici firma tarafından kartın ROM belleğine kaydedilen ve sadece o bilgisayara özel bir adres vardır.

12 SWITCH Kendine bağlanan bilgisayarların MAC adreslerini kendi kayıt tablosuna ekleyerek gelen bilgileri noktadan noktaya ileten cihazlardır. Switch bir hub gibidir fakat bağlandığı bilgisayarın IP adresini kayıt eder. Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar. Switch’ler gereksiz yayın trafiğini engeller ve uygun fiyatlı yüksek performanslı bir network kurmanızı sağlar.

13

14 BRİDGE (KÖPRÜ) İki ağı birleştirmede kullanılan köprü genel anlamda yükselticilerle aynı işi yapar. Ancak yükselticiler kendilerine gelen mesajı güçlendirir ve hedefe bakmadan doğrudan yollar. Köprüler ise mesaj yerine ulaşmayacaksa gönderme yapmazlar.

15

16 ROUTER(YÖNLENDİRİCİ)
Değişik ağ protokollerine sahip ağları birleştirmek için kullanılan bir cihazdır. Yönlendiriciler dinamik yönlendirmeyi kullanır. Her ağın kendine ait sistemi ve protokolleri vardır. Bu ağların birbiriyle iletişim kurabilmesi için geçitler kullanılır.

17 Router Information Protocol, yani Router Bilgi Protokolü anlamına gelen RIP, bir TCP/IP ağındaki Router’ ların birbirini otomatik olarak tanımasında kullanılan bir protokoldür.

18 GEÇİT Geçitler birbirinden tamamen farklı olan ağları birbirlerine bağlamada kullanılan cihazlardır. Her ağın kendine ait sistem ve protokolleri vardır. Bu ağların birbiriyle iletişim kurabilmesi için geçitler kullanılır.

19

20 MODEM MOdülatör-DEModülatör kelimelerinden MODEM türetilmiştir.
Telefon hattı ile internete bağlantı yapmak için kullanılan cihazlardır. Harici, dahili, ADSL, Kablo ve GPRS Modem türleri vardır.

21 HARİCİ DAHİLİ ADSL MODEM

22 İNTERNETE BAĞLANMA YÖNTEMLERİ
Kiralık hat X.25 bağlantı Uydu Dial-up bağlantı Kablo-net bağlantı GPRS ADSL

23 KİRALIK HAT İnterneti kullanacak kurum ile İnternet Servis Sağlayıcısı firma arasında, Telekom’dan uygun hızda bir hat kiralanır. İnternet iletişimi bu hat üzerinden sağlanır.

24 X.25 BAĞLANTI X.25 türü bağlantı, orta büyüklükteki kurumlar için oldukça uygundur.

25 UYDU Yüksek maliyetler ve bazı uygulama zorluklarından dolayı pek tercih edilmeyen bir bağlantı türüdür. Uydu internet bağlantısı kullanmak için bir dijital uydu kartına, bir çanak antene bir de LNB’ye gerek vardır. Bu donanım sağlandıktan sonra bir de uydu hizmeti veren firmaya abone olmak gerekir.

26 DAIL-UP (ÇEVİRMELİ) BAĞLANTI
Türkiye’de en çok kullanılan bağlantı türlerindendir. MODEM’i olan bir bilgisayar ve internet servis sağlayıcı aboneliği ile internete bağlantı sağlanır.

27 KABLO-NET BAĞLANTI Kablolu TV şebekesinden yapılan internet bağlantısıdır. Telefon hattından bağımsızdır.

28 GPRS GPRS(General Packet Radio Service-Genel Paket Radyo Servisleri), cep telefonu şebekesi üzerinden veri alıp göndermeye yarayan teknolojinin ismidir. Cep telefonu üzerinden internete bağlantı sağlar. Pahalı ve çevirmeli bağlantıdan daha yavaştır.

29 ADSL ADSL, Asimetric Digital Subscriber Line (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) Teknolojisi uzak mesafeler arasında telefon hatları üzerinden yüksek miktarda veri aktarımı yapmayı mümkün kılan teknolojidir. 4KHz’lik ses sinyal frekansının üzerinde veri iletişimi yapılır.

30 SPLITTER(AYIRICI) Telefon kablosu üzerinden birlikte gelen telefon ve ADSL sinyalleri içinden telefon sinyallerini süzerek ayıran cihazdır.


"İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları