Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN HÜRREM SİNCAP

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN HÜRREM SİNCAP"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN 1141602017 HÜRREM SİNCAP
DNS SERVER HAZIRLAYAN HÜRREM SİNCAP

2 DNS (Domain Name System)
Türkçe karşılığı Alan İsimlendirme Sistemi’dir. 256 karaktere kadar uzanabilen alan adı isimlerini IP’ye çevirmek için kullanılan bir sistemdir.  Ip adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması kolay olmadığı için alan isimlendirme sistemi kullanılır. İnternet tarayıcısına “cozumpark.com”  yazdığımda bunu “ ” ip adresine çeviren sistem’dir. Arpanet zamanında ortaya çıkmıştır ve kullanılmaya başlanmıştır

3 DNS YAPISI DNS sistemi, isim sunucuları ve çözümleyici lerden oluşur.
İsim sunucuları, host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyici, DNS istemcilerdir. DNS istemcilerde, DNS serverların adresleri tutulur. Bir DNS istemci bir bilgisayarın ismine karşılık IP adresini bulmak istediği zaman isim sunucuya başvurur. İsim sunucu, yani DNS server da eğer kendi veritabanında öyle bir isim varsa, bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir. 

4 DNS SERVER DNS sunucularda, internet adreslerinin IP adresi karşılığı kayıtlı tutulmaktadır. Alan adlarının çözümlemesi yapılırken:Genelden özele doğru sıra izler. marine.ulakbim.gov.tr adresinde; tr Türkiye’yi gov alt alanın devlet kurumu olduğunu ulakbim bu devlet kurumunu marine bu kurumda bulunan bir makinayı göstermektedir.

5 ÜST DÜZEY DOMAİNLER com Ticari kuruluşları gösterir.
edu  Eğitim kurumlarını gösterir. org  Ticari olmayan, hükûmete de bağlı bulunmayan kurumları gösterir. net  Internet omurgası işlevini üstlenen ağları gösterir. gov  Hükümete bağlı kurumları gösterir. mil  Askeri kurumları gösterir. num  Telefon numaralarını bulabileceğiniz yerleri gösterir. arpa  Ters DNS sorgulaması yapılabilecek yerleri gösterir.

6 DNS SERVER SORGUSU İstemci ‘ bu alan adı için en yetkili durumdaki alan adı sunucusunda sorgulamış ve bu adrese tanımlanmış IP adresi cevap olarak döndürülmüştür. 

7 DNS SERVER ÇEŞİTLERİ Birincil Esas Sunucu(Primary Master Server): Bir domain yapısı içerisindeki ana DNS sunucusudur. Kendisine ait bölge dosyası(zone file)dan sorumludur. Her domain bir Primary DNS Server’ a sahip olmalıdır. İkincil Sunucular (Secondary Servers): Domain içerisindeki yedek DNS sunucusudur. Primary DNS Server dan aldığı DNS kayıtlarının kopyasını saklar. Kesinlikle önerilir çünkü; Herhangi bir problemde devreye girer sürekliliği sağlar, Geniş Network ağlarında trafiğin azaltılmasını sağlar, Primary DNS Server üzerindeki yükü hafifletir.

8 DNS SERVER ÇEŞİTLERİ Gizli Sunucular(Stealth Servers):Bir bölge içinde yetkili olup bölge dosyası içinde tanımlanmaz.Bölge için tanımlı tüm diğer yetkili sunucular erişilmez olsa bile bu sunucu sorgulara yanıt verir ve kayıtları tutar.

9

10 Kaynaklar www.bilgisayardershanesi.com www.wikipedia.org


"HAZIRLAYAN HÜRREM SİNCAP" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları