Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tcp / Ip ve Port Kavramı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tcp / Ip ve Port Kavramı."— Sunum transkripti:

1 Tcp / Ip ve Port Kavramı

2 İletişimi güvenli kılmak her çağın önemli meselelerindendir.
Fakat uzak mesafelerdeki iletişim her zaman dinlenebilir, duyulabilir vaya görülebilir olmuştur. Mektupların açıp okunması gibi telefonlar dinlenebilir, duman ise görülebilir. Fakat günümüzde haberleşme başkalaşım (metamorfoz) geçirdi. Artık kabloların içinde akan veriyi göremiyoruz veya dinleyemiyoruz. Fakat haberleşmenin doğası gereği haberleşmenin hep dinlebilir bir yanı vardır ....

3 İnternet Güvenliği konusu beraberinde etik sorunlar da getirir.
Aksi takdirde etik olmayan işlere, mahremiyete saygı duymadan konuşmaların dinlenmesine, hatta TCP/IP üst bilgilerinden (header) haberdar olmayan 17 yaşındaki çocukların (as known as lamer) hazır programlar kullanarak, bulunduğu ülkenin sanal ortamdaki itibarını yerlebir etmesine kadar gidecek uzun bir etik sorunlar zinciri ile karşılaşılabilir.

4 Örnek Bir Sistem Su boruları aracılığıyla iletişim kuran bir apartman düşünelim Fiziksel katman olarak su boruları kullanılmaktadır Komşular kendi aralarında belirledikleri 3 bitlik isimler kullanacaktır Buna 3 Bit Komşu Protokolü (3KP) diyelim Veri İletim katmanı olarak da Terlik Denetim Sistemi (TDP) kullanılsın

5 Örnek TDP/3KP protokolü:
1 - Sessizlik tık_tık ile bozulur. 2 - Gönderen kişinin 3KP adresi su borusu hattına gönderilir. (tık_tık_tak; ileti 2. kattaki Sema Teyzeden gelmektedir.) 3 - Ardından alıcı kişinin 3KP adresi SB hattına verilir. (tık_tak_tık ileti 1. kattaki Mahmut Bey'e gitmektedir.) 4 - Mesajın gövde (body) kısmı burada iletilir. Komşuların birbirlerine göndermek istedikleri iletiler genelde sabit olduğundan. İletileri ASCII kodlama gibi bir sistem ile kodlamak yerine Komşu Mesaj Protokolü - KMP protokolü geliştirmişlerdir.

6 Örnek KMP tablosu şöyledir.
tak_tak_tak merhaba komşu tak_tak_tık iyidir sen? tak_tık_tak n'olsun dünya işleri amaan ... ŞİMDİ BU SİSTEMİ GELİŞTİRELİM

7 ŞİMDİ BU SİSTEMİ GELİŞTİRELİM
Görev: TDP'i geliştirerek tüm gezegen'i kaplayacak bir ağ yapısı oluşturmak. Bu görevimizi yerine getirmek için öncelikle TDP'nin temel eksikliklerini analiz edebiliriz:

8 1 - Su boruları tüm gezegeni kaplayamayabilir
1 - Su boruları tüm gezegeni kaplayamayabilir. Bu nedenle elektrik sinyallerini ileten kablolar kullanılması daha mantıklı olacaktır. Fakat elektrik sinyallerini her yerde kullanamayabiliriz. Bu nedenle Fiber Optik kablolar, uydu bağlantıları, transatlantik kablolarını da içine alan bir iletişim kuralı olmalıdır. Bunun için hepsinde ortak kullanılan 1 ve 0 ikilik aritmetik kullanılmalıdır.

9 2 - TDP/3KP iletişim kuralında sert cisimlerle sinyal üreten kişiler yerine bilgisayarlar ve yeni standardımız olan elektrik sinyallerini üretecek bilgisayar kartları olmalıdır.

10 3 - TDP'nin 3 bit komşu protokolü yerine tüm gezegendeki bilgisayarları veya alt ağları kapsayacak kadar genişlikte 32 bit veya daha fazla adreslenebilecek bir adresleme protokolüne ihtiyaç duyulmaktadır.

11 4 - TDP/3KP protokolünde yalnızca daireler arası haberleşme söz konusudur. Yan evdeki komşunun çocuğu ile haberleşmek için 3KP'ye ek olarak alt adreslemeler kullanılmalıdır. (ileride buna port olarak değineceğiz.) Sonuç: Sanırım Böyle bir iş için TCP/IP kullanmak daha mantıklı olacaktır. :)

12 Port Kavramı Bilgisayarların diğer bilgisayarlar ile kolayca haberleşmesi için her bilgisayara ait bir IP adresi mevcuttur. 32 bitlik IP adresleri alt ağlar ile birlikte tüm gezegendeki bilgisayarların bir kimliği olmasını sağlar.

13 Fakat herşey bilgisayarların haberleşmesi ile bitmez
Fakat herşey bilgisayarların haberleşmesi ile bitmez. Apartman daireleri arası bir iletişim ağı kurduğumuzda dairelerdeki bireyler kendi aralarında özel iletiler göndermek isteyebilirler. 3. kattaki komşunun evindeki salonda oturanlara bir ileti göndermek, bir iletişim protokolünden beklenebilecek bir şey olmalıdır. İletişimi kolaylaştırmak herkesin her an ulaşılabilir olmasını sağlamaktır. (Tabiki ulaşılmak istediğiniz sürece)

14 Dairelerdeki alt birimler oturanlar veya odalar olabilir, bilgisayardaki alt birimler ise süreçlerdir (process). Her program veya hizmet (servis) {-ki buda bir programdır.} işletim sisteminde bir süreç numarası (PID) alır ve işletim sistemi içi mesajlaşma bu şekilde olur. Yani bir programı kapatmak istediğinizde o süreç numarasına işletim sistemi çekirdeği kapatma emri gönderir.

15 Aynı şekilde bu süreçler dış dünyaya da açılabilirler
Aynı şekilde bu süreçler dış dünyaya da açılabilirler. Bu açılma portlar (ingilizcede liman demektir.) sayesinde olur. Bilgisayar teknolojisinde bir çok port olduğundan biz diğerlerinden ayırmak için TCP/IP portları diyelim. TCP/IP protokolünün desteklediği adet port bulunmaktadır. Bunlar aslında sanal numaralardan başka bir şey değildir.

16


"Tcp / Ip ve Port Kavramı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları