Koruma Önlemleri Eğitimi Ankara, Türkiye 16-17 Mayıs 2011 Küçük Ölçekli Yapım İşleri için Sadeleştirilmiş Kontrol Listesi ÇYP – Giriş ve Uygulamalar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya Bankası Koruma Önlemleri Eğitimi Ankara 30 Mart 2010
Advertisements

Çevresel Yönetim Planlarının (ÇYP) Amacı, İçeriği ve Uygulaması
Esra ARIKAN Çevre Uzmanı
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ
Modül 8 İhtiyari Protokol. Bireysel Başvuru Usulü Bireysel Başvuru Usulüne ilişkin bazı hususlar •Yarı-yargısal usul •Yazılı usul •Kayıt (Ön-kabuledilebilirlik)
Meriç Belediyeler Birliği
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Yeniden Yerleşim Planlaması
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Dr Hüdai Kara  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı en yüksek.
Dr Hüdai Kara Temmuz  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı.
altyapI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YILI ÇALIŞMALARI
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kamu Değeri ve Politika.
1 GENEL BAĞLAYICI KURALLAR GBK’ler ÇEVRESEL İZİN No. 4.
1 Dr. Emmet Mc Mahon 18/10/13 NEDEN ÇEVRE İZNİ?. 2 BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK TEHLİKE ALTINDA Yok olmanın 6. dalgasına giriyoruz  16,000 tür tehlike altındadır.
Neden Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi (USBS)
Fizibilite Etüdü Danışmanlık Projesi
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI
ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ
Dünya Bankası Koruma Önlemleri Eğitimi Ankara 31 Mart 2010
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Mali Aracılık Operasyonlarında Koruma Önlemleri Agi Kiss Ankara 31 Mart 2010.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR Antalya, Haziran 2014
Özürlü STK’larının Lobicilik ve Hak Temelli Yaklaşımlar Konusundaki Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi.
Dış İ lişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EKÖK.
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
Elektrik Elektronik Teknoloji Platformu Oluşturma Çalıştayı Sinan Tandoğan TÜBİTAK-TEYDEB 23 Şubat 2007, TÜSSİDE.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
YERELDE AB SÜRECİ.
Belediyelerin kentsel yönetim ve denetimine destek olmak üzere tasarlanmış, kentle birlikte yaşayan Coğrafi Bilgi Sistemidir. Kapsamında kentin tüm harita,
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
İl Düzeyinde Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Birimleri (HBÖKB) Nevin Şenol & John Hart Politika ve Mevzuat Geliştirme Uzmanları Jove Jankulovski Kilit.
GENEL KONUM ULAŞIM İLİŞKİLERİ İlçenin önemli ana arterlerinden olan Özgürlük Meydanı, Karaosmanoğlu Caddesi ve Taşocağı Caddesinde taşıt ve yaya trafiğini.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Paul Weide Ekip Lideri.
VESTEL YEREL MEDYA SUNUMU
KALKINMA AJANSLARI 1 Milli E ğ itim Bakanlı ğ ı Mesleki ve Teknik E ğ itim Genel Müdürlü ğ ü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlı ğ ı.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirmesi 21 Ocak 2015 Ankara, Türkiye Finansman ve Küresel Bilgi: Türkiye’ye En İyiyi Getirmek ve Türkiye’nin En İyilerini.
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
2016 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
2017 Yılı Devam Eden Projeler
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
2017 Yılı Devam Eden Projeler
YEREL STÖ’LER KURUMSAL DESTEK PROGRAMI
KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS YAPI İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Temel planlama elemanları
2018 Yılı Devam Eden Projeler
2018 Yılı Devam Eden Projeler
ŞİRKET PROFİLİ Nida İnşaat, 1985 yılında güncel projeler üretmek üzere çalışmalarına başlamıştır. İlk kurulduğu yıllarda grup şirketlere ait sanayi ve.
Sunum transkripti:

Koruma Önlemleri Eğitimi Ankara, Türkiye Mayıs 2011 Küçük Ölçekli Yapım İşleri için Sadeleştirilmiş Kontrol Listesi ÇYP – Giriş ve Uygulamalar

Kontrol Listesi ÇYP: Mantığı ve Başlangıcı •2007 yılında sağlık ve eğitim sektörlerinde koruma önlemlerinin uygulaması ile ilgili yapılan inceleme aşağıdaki sonuçları ortaya koymuştur : –Projelerin çoğu “düşük B” kategorisinde –Genellikle, çevresel etkiler sadece küçük ölçekli inşaat / bina rehabilitasyon çalışmaları ile ilgili –ÇYP’ler kağıt üzerinde mevcut ancak uzun, karmaşık ve pratik değil – çoğu zaman göz ardı ediliyor (çoğu durumda çevresel saha yönetimi neredeyse hiç yapılmıyor) •Küçük ölçekli inşaat/rehabilitasyon işleri ile ilgili sorunların çoğunlukla standart olduğu düşünüldüğünde, … sürekli tekerleği yeniden icat etmeye gerek olmadığına karar verilmiştir •Sonuç •Sonuç: küçük ölçekli altyapı işleri için özellikle tasarlanmış, standartlaştırılmış, hazırlaması, uygulaması ve izlemesi kolay, etkin ve pratik bir araca ihtiyaç duyulmuştur.

Kontrol Listesi ÇYP: Uygunluk Kriterleri •“Düşük B” kategorisindeki proje •Çevresel sorunlar biliniyor ve küçük ölçekli inşaat/rehabilitasyon işleri ile sınırlı* •Etki alanı açıkça tanımlanabilir ve sınırlı: ya mevcut bir “ayak izi” içerisinde ya da bilinen önemli çevresel veya sosyal sorunu bulunmayan nispeten küçük yeni alanlarda * Sulama ve drenaj rehabilitasyonu için de bir tane geliştirmeyi düşünüyoruz … diğer potansiyel uygulamalar için fikirler?

Kontrol Listesi ÇYP: Yapısı ve İşlevi •components •Proje faaliyetleri ile ilgili temel bilgiler •Çevre ile ilgili başlangıç durumu bilgileri Bölüm 1: Veri Formu •Çeşitli temalara veya etki türlerine göre gruplandırılır •Gerektiğinde temalar / türler kontrol edilir 2: Tarama: potansiyel etkiler •Bölüm 2’de kontrol edilen her bir madde, spesifik etki azaltma önlemlerini / parametrelerini ve sahada uygulanacak spesifik somut faaliyetleri tetikler 3: Her bir potansiyel etki için etki azaltma önlemleri •Kilit etki azaltma önlemlerine ve etkilere yönelik makul, anlamlı ve pratik izleme parametreleri ve faaliyetleri üzerinde odaklanır 4: İzleme planı

•Bölüm 1 ve 2 •Bölüm 1 ve 2: alt projenin açıklanması ve potansiyel etkilerin belirlenmesi : tarayıcı/onaylayıcı tarafından kullanılmak üzere •Bölüm 3 •Bölüm 3: sorunları ve ilgili etki azaltma önlemlerini belirler : yapım sözleşmesinin bir parçası olur •Bölüm 4 •Bölüm 4: etkili etki azaltmayı doğrulamak için izleme/denetleme planı : inşaat sahası kontrolörü ve PYB tarafından kullanılmak üzere 5 ÇYP Kontrol Listesi nasıl kullanılır?

6 Tipik olarak, küçük ölçekli yapım işlerini finanse eden bir proje birden fazla alt projeyi içerir Proje düzeyi (Değerlendirme öncesi): alt projelerin kapsamını ve potansiyel sorunları açıklayan kısa bir ÇYÇ Alt proje düzeyi (uygulama sırasında): her bir alt proje için tamamlanan bir Kontrol Listesi ÇYP Not: Kontrol Listesi ÇYP yaklaşımı bir proje bileşenine uygulanabilir ve diğer bileşenlere normal ÇYP veya ÇD uygulanabilir

Örnek: Örnek: X Ülkesi Gayrımenkul ve Kadastro Projesi (XRECP) öncesi Tanıtıcı Bilgiler (Değerlendirme öncesi doldurulur): • Proje hepsi halihazırda kullanımda olan 15 Kadastro ofisi binasının rehabilitasyonunu finanse edecektir (alt projeler) • Yeni inşaat veya tesis genişletme çalışması yok – tüm çalışmalar mevcut “ayak izi” çerçevesinde gerçekleştirilecek • Binaların tümü kentsel alanlarda, orta-yüksek yoğunluklu trafiği olan ticari caddeler üzerinde yer alıyor • Bazıları kayıtlı tarihi bina olabilir • Hem bina içi hem bina dışı rehabilitasyon çalışması yapılacak. Çalışmalar şunları içerebilir: çatı ve pencerelerin onarımı ve değiştirilmesi, yeniden kablo döşeme, izolasyon elemanlarının çıkarılması/yenilenmesi, duvar onarımları, taban onarımı/yenilemesi, sıhhi tesisat onarımı/yenilemesi, boya Her bir • Her bir alt proje için sahaya özgü bir Kontrol Listesi ÇYP formu doldurulur ve yapım işleri sözleşmesinin ekine konulur

8 Alt Proje Örneği: A Şehrinde kadastro ofisi inşaatı Bölüm 1 (Saha Açıklaması bölümü) SAHA AÇIKLAMASI Sahanın AdıA Şehri Sahanın Yerinin Açıklaması1200 Europe St. Ek 1: Saha Haritası [X ] Y [ ] N Arazi kime ait?Belediye Coğrafi açıklama Tüm belediye hizmetlerinin mevcut olduğu iki katlı mevcut bina; 1000 m2 alan üzerine kurulu, önünde yeşil alan, arkasında otopark var; arazi demir çit ile çevrili MEVZUAT Proje faaliyeti ile ilgili ulusal ve yerel mevzuat ile izinler İnşaat Kanunu, Bina Kanunu, Trafik Kanunu KAMUOYU BİLGİLENDİRME Kamuoyu bilgilendirme sürecinin ne zaman / nerede gerçekleştirileceği Planlanan inşaat çalışmaları ile ilgili duyuru sahada ve yerel gazetede 3 hafta boyunca yayınlandı; Belediye Binasında yapılacak kamuoyu bilgilendirme toplantısının tarihi de bildirildi. Kamuoyu bilgilendirme toplantısı 2 Mayıs 2006’da gerçekleştirildi (Toplantı tutanaklarına Arazi ve Kentsel Gelişim Bakanlığı’nın yerel ofisinden ulaşılabilir.) KURUMSAL KAPASİTE OLUŞTURMA Herhangi bir kapasite oluşturma faaliyeti olacak mı? [X ] Hayır veya [ ] Evet Evet ise, kapasite oluşturma program Ek-2’de sunulur.

9 sadece küçük sorunlar Bölüm 2: Tarama/sorunların tespiti (sadece küçük sorunlar) Soru: ne tür sorunlar, Kontrol Listesi ÇYP’nin uygun olmadığı kararına yol açabilir?

A Şehri Kadastro Ofisi alt projesi için tamamlanan Bölüm 2

ilgili olmayanları siliniz Bölüm 3: Etki Azaltma Önlemleri ( ilgili olmayanları siliniz )

Bölüm 4: Seçilen potansiyel etkiler ve etki azaltma önlemleri için İzleme Planı 12