Enterprise Architecture (EA) KURUMSAL MİMARİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Advertisements

GÖRMEK İNANMAKTIR Herkes İçin Kolay Analizler
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
Sistem Analizi ve Planlama
Gönülsüz Yeniden Yerleşim 0P 4.12 İlkeler ve Amaçlar.
STRTEJİK PLAN HAZIRLAMA TAKIMININ OLUŞTURULMASI. Hazırlık Dönemi Çalışmaları ve Takımın Oluşturulması Stratejik planlama çalışmalarının başarısı plan.
Eylem Planı Sonraki Adımlar
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
Ender Topuz Ford Otosan - Yazılım mimarı
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
6. Kaynak Yönetimi 1-İnsan kaynakları (görevlendirme, yeterlilik, eğitim) 2-Enformasyon 3-Alt yapı (işyeri, ekipman, devamlılık, destek hizmetler) 4-Çalışma.
PROGRAM – PROJE YÖNETİMİ YÖNETİŞİM
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı 3.cü.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Yazılım Proje Yönetimi
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
Bilgi Sistemi Organizasyonlar içerisindeki kontrol ve karar verme mekanizmalarında kullanılacak bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasını.
1 e-Devlet Kapısı PROJESİ Türk Telekom 10 Şubat 2005.
Stratejik Yönetim Kapasite Gelişimi
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Hedef A.1. : Deprem Bilgi Altyapısının Geliştirilmesi; Deprem bilgi altyapısının geliştirilmesi, güçlendirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması bu altyapıyı.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Kurumsal ve Gelişmiş Stratejik Planlama Çözümü.
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
Yenilik ve Yeni Ürün Altunışık-Özdemir-Torlak.
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
 Kalite en basit tanımıyla, müşteri isteklerine cevap verebilmektir.
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
PROJE YÖNETİMİ. Şirket veya kurumların stratejik veya operasyonel hedeflerini gerçekleştirmek üzere tasarlayıp yürüttükleri faaliyetler bütünüdür. Proje.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
3- Projenin Başlatılması
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
ERP Projesinin Aşamaları İzmir. ERP Projesinin Aşamaları SatışSatış - Başlangıç – Kurulum – Analiz – Plan – Uyarlama – Eğitim – Geliştirme.
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Enterprise Architecture (EA) KURUMSAL MİMARİ Grup PERYOD Enterprise Architecture (EA) KURUMSAL MİMARİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011

GÜNDEM Kurumsal Mimari Nedir, faydaları nelerdir? Kurumsal Mimari Yaklaşımı Örnek Bir Kurumsal Mimari Proje Planı Kurumsal Mimari Katmanları Etki analizleri

Kurumsal Mimari (EA) Nedir? Bilgi Sistemleri Altyapısı, Kaynakları ve Organizasyonel Birimlerin ilişkileri, mevcut ve gelecek durumu aynı mimari model üzerinde gösterilerek iş hedefleriyle uyumluluğu ve stratejik yönetim sağlayan pratiklerdir.

Farklı Tanımlar Kurumsal Mimari bir organizasyonun yapısının tasarlanma ve dokümante edilme pratiğidir. Kurumsal Mimari bir organizasyonun iş süreçleri, bilgi ihtiyaçları ve destekleyici teknolojilerin organize edilme yöntemidir. EA mevcut durumunu (“As-Is”), gelecekteki durumunu (“To-Be”) ve işin yanında teknolojinin geçiş planını içerir Karmaşık yapıların yönetiminin farklı bir şeklidir. Sadece IT envanteri değildir. Bir sistemin temel organizasyonunu, bu sistemin bileşenlerini, bu bileşenlerin birbirleri ve çevresi arasındaki ilişkileri somutlaştıran ve bu sistemin tasarım ve evrimini yöneten prensiplerdir.

Yönlendiren Etkenler Kurumsal Mimariyi Yasal Düzenlemeler Standartlar Kanunlar Yönetmelikler Tebliğler Mevzuatlar Genel Sektörel Standartlar Uluslar arası Standartlar Ulusal Standartlar Kurum İçi Standartlar Kurumun Misyonu İş Stratejisi ve İş Modelleri Teknolojik Trendler (mevcut ve gelecekteki teknolojiler) Sektördeki Rekabet ve İş Ortakları/Müşteri Talepleri

Kurumsal Mimari’nin (EA) Faydaları Kurumsal yapının mimari bileşenlerinin tek bir modelde görüntülenmesi, Yapılan değişikliklerin mimariye olan etkilerinin ortaya konulması,Stratejik karar mekanizmalarının desteklenmesi, Uluslararası standartlarda dokümantasyon yapılabilmesi, İş süreçlerinin hangi sistemler üzerinde çalıştığının görselleştirilmesi ve yönetiminin kolaylaşması, Risk Yönetimi ve İş sürekliliği planlamalarının yapılabilmesi, Teknoloji alanında yapılacak güncellemelerin yönünün tespit edilmesi, IT operasyon maliyetlerini azaltması Sürdürülebilir büyümeyi destekler

Kurumsal Mimari(EA) Yaklaşımı: Modelleme EA araçları, kurumun çevikliği ve uzun vadeli ihtiyaçları arasındaki dengeyi sağlayabilmek için kurumun birbiriyle ilişkili varlık ve süreçleri üzerinde tam ve net bir görüş sağlar. Business Architecture Information Architecture IT Solution Architecture Technology Archtecture

Kurumsal Mimari(EA) Yaklaşımı: Dönüşüm EA araçları, stratejik IT varlıkları üzerinde yeterli bilgi ile verilmiş kararlar alabilmek için iş öncelikleri ile bağlantılı olarak IT planlama projelerini destekler.

Kurumsal Mimari(EA) Yaklaşımı: 3 C Tüm EA paydaşları arasındaki uyumu sağlayabilmek için 3 C’nin geliştirilmesi gerekir. Coordination (Koordinasyon) Collaboration (İşbirliği) Communication (İletişim) EA araçları tüm EA paydaşlarının bilgilerini paylaşabildikleri güçlü ortak bir kütüphane sunar.

EA Çözümünün Değeri IT değerini artırır ve İnovasyonu destekler Mevcut kurum varlıklarıyla sürdürülebilir değer yaratır. Kurum çevikliğini artırır. Proje performansını artırır.

Örnek Bir Kurumsal Mimari Proje Planı

İletİşİm ve bİlgİ transferİ Öngörülen Proje Planı Çıktılar Görevler Kapsam Dokümanı İletİşİm ve bİlgİ transferİ Proje yönetİmİ ADIM 1 : Kapsam Belirleme Eğitim Materyalleri ADIM 2 : Araç ve Kavramsal Eğitim ADIM4 : Kurulum / EA platformunun uyarlanması + Çıktı Şablonları EA aracı methodoloji kılavuzu ve çıktı spesifikasyonları ADIM 3 : Metodolojik olarak Framework’ün Tanımlanması (Meta Model) ADIM 3a : Metodolojik olarak Framework’ün Tanımlanması İş Süreçleri için STEP 3b : Metodolojik olarak Framework’ün Tanımlanması Uygulama Mimarisi için Müşteriye uygun EA Platformu STEP 3c : Metodolojik olarak Framework’ün Tanımlanması Teknik Mimari için STEP 3d : Metodolojik olarak Framework’ün Tanımlanması Bilgi Mimarisi için Şablonlar: Web Word Excel ADIM3e : Çıktıların tanımlanması: Word, Excel, web,… ADIM5 : EA Modellemesi ve Çıktı Alınması EA haritaları ADIM6 : Sonuç Sonuç Raporu

Adım 1: Kapsam Belirleme Hedefler EA Projesinin kapsamının belirlenmesi Kullanıcıların modelleme aracından beklentilerinin belirlenmesi Yaklaşımın müşteri tarafından onaylanması Görevlerin organize edilmesi (modelleme kapsamının, görevlerin ve planlamanın tanımlanması) ve her paydaşın rolünün tanımlanması Mevcut modelleme materyallerinin (süreçler, iş süreci modelleri vb.) ve modelleme kurallarının tanımlanması ve toplanması Çıktı listesinin onaylanması Görevler Proje takımı ile toplantı yapılması Çıktılar Proje Kapsam Dokümanı

Adım 2: Araç Kullanımı Eğitimi Hedefler Proje takımına EA aracının kullanımı ve modelleme metodolojisi eğitiminin verilmesi Görevler Verilecek olan eğitim ile proje takımının EA aracı kullanımı ve modelleme metodolojisi hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır. Bu sayede takım üyeleri; Kurumun EA katmanlarını keşfedip tanımlayabilecekler EA modelleme için EA aracı konseptini keşfedebilecekler Örneklerle EA aracının aracının kullanımını konusunda uzman hale gelebilecekler Tek kütüphane üzerinde çalışmanın kattığı değeri anlayabilecekler EA aracının yönetim işlevlerinin belirlenmesi (kütüphane yönetimi, kullanıcı erişimi yönetimi, intranet portal vb.) Çıktılar EA aracı eğitimleri

Adım 3a - 3e: Metodolojik olarak Framework’ün Tanımlanması Hedefler Projede kullanılacak olan EA aracının konseptinin ve EA aracı uyarlama ihtiyaçlarının belirlenmesi EA aracı konseptini ve modelleme kurallarının anlatıldığı EA aracı metodolojisi kılavuzunun oluşturulması Görevler Kullanılacak olan EA aracı konseptini açıklayan metodolojik kılavuzun oluşturulması (süreçler, alt süreçler, prosedürler, uygulamalar, teknik altyapı vb.), kullanılacak olan diyagramların uygunluğunun belirlenmesi, grafiksel şablonların ve isimlendirmenin belirlenmesi vb. Müşteri için meta model uyarlaması gerekebilir Proje takımı ile workshop yapılması Onay Çıktılar EA aracı Metodolojisi Kılavuzu EA aracı platformu uyarlama ihtiyaçları

Adım 3f: Çıktı Spesifikasyonlarının Belirlenmesi Hedefler Modelleme işleri için ilk çıktı şablonlarının tanımlanması Görevler Proje takımı ile workshop yapılması. Müşterinin bilgi ve raporlama ile ilgili ihtiyaçlarının belirlenmesi Çıktılar Şablon spesifikasyonları Ms Word Ms Excel Web

Adım 4: Kurulum / EA Aracı Platformunun Uyarlanması / Çıktı Şablonları Hedefler EA aracı kurulumu Müşteriye uygun olarak Ea aracı platformunun uyarlanması Çıktı Şablonlarının Hazırlanması Görevler Müşteride EA aracının kurulumunun yapılması EA aracı platformunun müşteri ihtiyaçlarına göre uyarlanması ve önceki adımda belirlenen çıktı spesifikasyonlarına bağlı olarak çıktı şablonlarının oluşturulması Müşteri teknik personelinin eğitilmesi Çıktılar EA Platformu Çıktı şablonları

Adım 5 : EA Modellemesi ve Çıktı Alınması Hedefler Metodolojinin test edilmesi 3e adımında tanımlanan spesifikasyonlara uygun olarak çıktı alınması Görevler Sunulan metodolojik framework’ün onaylanması için EA haritalarının çıkarılması İlk çıktı setinin hazırlanması Onay Çıktılar Ortak kütüphane Çıktı seti (Word, Excel, web,…)

Adım 6: Sonuç Hedefler Görevler Çıktılar Global EA projesinin değerlendirilmesi Görevler Başlangıç projesinin sonrasında aşağıdaki bilgileri kapsayan bir sunumun yapılması: Modelleme projesinin faydaları ve ortak kütüphane üzerine kurulan EA aracının değeri Global projenin üzerine kurulacağı teknik altyapının belirlenmesi EA modelleme kütüphanesinin sürdürebilirliğinin prensipleri Yaklaşımın yaygınlaştırılmasının en iyi örnekleri Tüm projenin maliyetinin hesaplanabilmesi için başlangıç projesi süresince toplanan metrikler (modelleme iş gücü, eğitim ihtiyacı vb.) Global proje uygulamasının planının yapılması Proje takımıyla sonuç toplantısının yapılması Çıktılar Sonuç Raporu

Kurumsal Mimari Katmanları

Etki Analizleri (Impact Analysis) Etki analizleri ile sistem içerisinde tanımlanan tüm nesnelerin birbirleriyle olan ilişkileri (etkileri) analiz edilebilmektedir. Bu sayede herhangi bir nesnede muhtemel yapılacak olan değişiklik veya düzenlemelerin diğer nesneler üzerindeki etkileri kolaylıkla görülebilir.

ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ