ÜYBÖ için Ulusal Ağlar Oturumu DEĞER Kapanış Konferansı, Ankara,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Öğrenci Birliği Öğrenci Gözüyle Bologna Süreci Öğrencilere Yönelik Bölgesel Çalıştay İstanbul, Türkiye 13 Mayıs 2011 Magnus Malnes Akademik İlişkiler.
Advertisements

Prof. Dr. H. Nezih Dağdeviren - Tr TAHYK YK Başkanı
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
İstanbul /Tüyap Kongre Merkezi
Meriç Belediyeler Birliği
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
EUA Kurumsal Değerlendirme Programı Felsefesi Prof. Dr. Nejat Erk.
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Girişimcilik.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
UZUNKÖPRÜ - HASKOVA TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ PROJE BAŞ KOORDİNATÖRÜ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN PARLAMENTER GÖZETİMİ: BELÇİKA SİSTEMİ Yapısal ve Yasal Çerçeve.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans)
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
7. HASTANE YÖNETİM KURULU
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Yükseköğretim Kurumlarında Bologna Eşgüdüm Komisyonları’nın (BEK) Yapılanması BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ 1. BÖLGESEL TOPLANTISI.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Comenius Programı Onur AYDEMİR
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
Proje Web Sitesi ve IPPC Envanter Veri Tabanı Onur Mat
5. Dünya Su Forumu İletişim Dev gözler, Dev kulaklar, Dev bir ses Su için Farklılıkların Birleştirilmesi İlişkiler Görüş birliği Taahhütler.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
Bir REPARIS Sekreteryası Oluşturma Önerisi Viyana Mart 16, 2006.
Comenius Hazırlık Ziyaretleri ve İrtibat Seminerleri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP)
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
TÜRK ODA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ Dr. Mustafa LALE Sanayi Daire Başkanı, TOBB , ANKARA.
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Türkiye Psikoloji Öğrencileri Çalışma Grubu
BAYBURT İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ.  Bir Hayatboyu Öğrenme Programı Girişimidir.  Comenius Faaliyetidir.  Ocak 2005’te başlamıştır.  Ülkemiz.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
- Politika ve Yenilik Komitesi toplantısı Marc Durando Avrupa Okul Ağı etkinlikleri sunusu.
ETwinning PORTAL.
1 CONSUMER ACADEMY ‘CONSUMER ACADEMY’ TÜKETİCİ AKADEMİSİ Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
7. TÜRKİYE HAKSIZ REKABET KONGRESİ Mesleğimizde Haksız Rekabet Haksız Rekabetle Mücadelede; Hizmet Kalitesi ve Meslek Kararının Rolü ve Önemi Ali Kamil.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
İTÜ AB MERKEZİ ARAŞTIRMA OFİSİ
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
This project is co-funded by the Europen Union and the Republic of Turkey “ULUSLARARASI REKABET GÜCÜ VE TÜKETİCİNİN KORUNMASI” PANELİ   Tüketici Haklarının.
T.C. Yükseköğretim Kurulu
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Sunum transkripti:

ÜYBÖ için Ulusal Ağlar Oturumu DEĞER Kapanış Konferansı, Ankara, Üniversitede Yaşam Boyu Öğrenmeyi geliştirmek için Ulusal ve Avrupa Ağları Kurma ÜYBÖ için Ulusal Ağlar Oturumu DEĞER Kapanış Konferansı, Ankara, Haziran 2011 Andrea Waxenegger

Sunuma Genel Bakış 1Örnek olarak: AUCEN – Avusturya Üniversite Sürekli Eğitim ve Personel Geliştirme Ağı (kuruluş 1996) 2Avrupa düzeyinde işbirliği: EUCEN - Avrupa Üniversite Sürekli Eğitim Ağı (kuruluş 1991) 3Bir Ulusal Ağ Kurma: Alınan Dersler

Sunuş: Dr. Andrea Waxenegger Mevcut konumu: Graz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Direktörü (Haziran 2000'den beri) Üniversite eğitimi: Eğitim Bilimleri/Yetişkin Eğitimi; 1989’dan bu yana Üniversitesi Sürekli Eğitim alanında araştırma- geliştirme, yönetim, kurumsal gelişim, danışmanlık, proje yönetimi ve çeşitli işlevlerde çalışmalar. 1996 yılından bu yana: AUCEN Avusturya Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Personel Geliştirme Ağı kurucu grubu üyesi ve şu anda Yürütme Komitesi Üyesi EUCEN - Avrupa Üniversitesi Sürekli Eğitim Ağı’nın 2000’den bu yana Delegesi ve 2010 Kasım’ından bu yana Başkanı 2004 yılından bu yana: Yürütme Kurulu Üyesi ve (Graz Üniversitesi işbirliği ile) Yaşam Boyu Öğrenmeyi Destekleme Derneği Genel Müdürü İleri Yaşta Öğrenme Avusturya Uzman Grubu Üyesi ve Koordinatörü (Avusturya Federal Çalışma Bakanlığı, Sosyal İşler ve Tüketiciyi Koruma işbirliği ile) Avusturya Federal Bilim ve Araştırma Bakanlığı’nca ASEM (Asya Avrupa Toplantısı) Yaşam Boyu Öğrenme Eğitim ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu’na Geçici Görevlendirilen Ulusal Uzman ve Avusturya Federal Bilim ve Araştırma Bakanlığı Yaşam Boyu Öğrenme Kurulu Ulusal Uzmanı. İletişim: andrea.waxenegger@uni-graz.at

1 Bir örnek olarak: AUCEN – Avusturya Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Personel Geliştirme Ağı (kuruluş 1996)   Sadece kurumsal üyelik vardır ve Avusturya’nın tüm kamu üniversiteleri potansiyel üyedirler. Şu anda: 19 üye üniversite. Her üniversite, üniversitede sürekli eğitim ve üniversite personeli gelişimi için temsilci isimlerini bildirir ve görevlendirir. Şu anda: 84 Delege.

AUCEN Üniversitelerde Sürekli Eğitim ve Personel Gelişimini teşvik eder politika düzeyinde - katılımı ve lobicilik aracılığıyla ulusal ve Avrupa düzeyinde bu alanlarda yeterli koşulları oluşturmak örgütsel düzeyde - ağ üzerinden ve üniversitelerde sorumlu uzman ve kişilerin profesyonelleşmesi yoluyla içerik düzeyinde - sürekli eğitimde kalite geliştirme ve personel geliştirme yoluyla

Faaliyetler   AUCEN Toplantıları yılda iki kez üye üniversitelerin birinde yapılır. AUCEN Çalıştayları genellikle Toplantılar bünyesinde ve/veya ayrı ayrı yapılır. AUCEN üyelerinin bağlılıkları ve gönüllü katkılarına ve deneyimlerini ve iyi uygulamaları paylaşma istekliliklerine bel bağlar. Mevcut ilgi alanlarındaki belirli konular üzerinde çalışmak için görev grupları oluşturmak üyelerin isteğine kalmıştır. Bu sonuçlar ağ toplantılarında sunulur ve her iki konu alanı için hız kazandırır. Ulusal düzeyde katkılar/lobicilik (seçildi): Rektörler konferansına Bağlantı (Avusturya Üniversiteleri) "İlkeler ve üniversite sürekli eğitim programlarına tavsiyeler" üzerine belge (Ocak 2009). Avusturya Federal Bilim ve Araştırma Bakanlığına Bağlantı

Çalışma programı - Üniversitede Sürekli Eğitim 2011   ÜYBÖ-Strateji Geliştirme Fon Kalite Yönetimi Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi Avrupa’nın Kalkınması Çalışma programı - Üniversitelerde 2011 yılında Çalışanların gelişimi Üniversitelerde Yönetici düzeyinde Personel Geliştirme Farklılıkların Yönetimi Genel olarak üniversitelerde personel gelişimi ve konumlandırma

Kısa bir ağ tarihçesi   İlk girişim Viyana Tarım Bilimleri Üniversitesi Sürekli Eğitim ve İnsan Kaynakları’ndan sorumlu Rektör Yardımcısının davetiyle 1996’da bir “Yuvarlak Masa” ile başlatıldı. Yuvarlak masa bir ağ haline geldi . 1998 yılında AUCEN adı ve hedefler ve kılavuz ilkeler oluşturuldu ve "Sözcü" olarak bir temsilci atandı. Ekim 2002 - Ocak 2005 arasında, AUCEN Ofisine Federal Eğitim, Bilim ve Kültür Bakanlığı tarafından finanse edilen personel kaynakları sağlandı. Ekim 2005’e kadar, AUCEN üniversiteler için enformel bir üniversite ağı idi. O zamandan beri, AUCEN bürosu üye üniversiteler tarafından finanse edilen, tescilli resmi bir dernektir.

AUCEN’in kuruluş yapısı   Avusturya Dernekler kanunu gereği, AUCEN’in kendi tüzük ve yönetmeliği vardır. Yürütme Komitesi: Değişik üye üniversitelerden altı profesyonelden (üçü üniversitede sürekli eğitim, üçü de üniversite personel gelişiminden) oluşur. Yürütme Kurulu üyeleri, Genel Kurul tarafından iki yıllık bir süre için seçilir. Dışarıda AUCEN ağı Sözcü ve Sözcü Yardımcısı tarafından temsil edilmektedir. AUCEN Genel Kurul: Genel kurul AUCEN Toplantılarında yılda iki kez toplanır. Yürütme komitesini seçer. AUCEN’in, şu anda Graz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde daimi bir ofisi bulunuyor. Günlük işler yarı-zamanlı bir yönetici (haftada 7,5 saat) tarafından yönetilmektedir.

AUCEN, Avrupa Üniversitesi Sürekli Eğitim Ağı EUCEN ile yakın bağlar  Uluslararası Ağ AUCEN, Avrupa Üniversitesi Sürekli Eğitim Ağı EUCEN ile yakın bağlar oluşturmuştur ve 2010 yılından beri tam üyesidir. AUCEN Üyeleri Avrupa konferans gibi (ve bunlar içinde, Ulusal AğlarToplantıları) gibi EUCEN’in faaliyetlerinde ve projelerde düzenli olarak yer almaktadır. Avrupa gündemindeki konularla ilgili bilgiler AUCEN ağı üzerinden üyelere dağıtılmakta, AUCEN ağı üyelerinden gelen geri bildirimler EUCEN çalışmalarına yansıtılmaktadır. AUCEN, Graz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi aracılığıyla, Grundtvig Projeleri olan EQUIPE (Eğitimde Bireysel Yollarda Avrupa Kalitesi) ve EQUIPE Plus’ta yer aldı. Bu projeler çerçevesinde, AUCEN üyelerinin üniversitede yaşam boyu öğrenmenin kalitesini geliştirme konusunda uzman atölye çalışmalarına katılmaları mümkün oldu. AUCEN, Avrupa kalkınma çalışmalarında en iyi uygulamalar için bir yayma, değer arttırma ve kullanma forumu olarak işlev görmektedir.

2 Avrupa düzeyinde işbirliği: EUCEN - Avrupa Üniversiteleri Sürekli Eğitim Merkezleri Ağı (kuruluş 1991) EUCEN, Belçika’da kayıtlı, kar amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 15 üniversite tarafından Bristol’de 4-5 Mayıs 1991’de kuruldu İlk Tüzük Liege’de, 16 Mayıs 1992'de tartışıldı ve onaylandı İlk üyeler 16 Mayıs 1993’de Barselona Genel Kurulunda kabul edildi EUCEN şu anda 40 farklı ülkeden 200 üyeye sahiptir

EUCEN VİZYONU Üniversitede Yaşam Boyu Öğrenmenin (ÜYBÖ) Üniversite politikası ve faaliyetlerinde merkezi bir rol üstlenmesini sağlamak Üniversitelerin Avrupa insanına en etkili biçimde hizmet vermesine yardımcı olmak MİSYON İç yansımayı teşvik etmek ÜYBÖ konusunda Avrupa politikasını etkilemek Deneyim ve bilgi alışverişinde bulunmak Üyeleri arasında ÜYBÖ kalite düzeyini artırmak

EUCEN’in kuruluş yapısı: Yılda iki kez toplanan Genel Kurul Aşağıdakilerden oluşan bir Yürütme Komitesi Bir Başkan Bir Başkan Yardımcısı Bir Genel Sekreter Bir Sayman Diğer üyeler (en fazla 6) Yönetim Ofisi (Barcelona, İspanya) İdari Birim Mali Birim Projele Birimi

EUCEN’e katılmanın ana faydaları: Yılda 2 Avrupa konferansı – ağ faaliyetleri, mesleki gelişim - konferanslarda indirim Avrupa'da kişilere, uzmanlık ve bilgiye erişim Avrupa politikası oluşturma sürecinde temsil Avrupa projelerine katılma fırsatı Üyelerin kendi projeleri için destek Web siteleri, haber bülteni ve pazar alanı Kendi faaliyetlerinin yaygınlaştırılması için kanal Kurumsal üyelik - tüm personel yararlanabilir

Somut çıktılar Öneriler Kılavuz ilkeler Denetim listeleri Araçlar Raporlar Modeller Test ve deneme sonuçları Değerlendirmeler Anketler

EUCEN’den Ulusal Ağlara (UA) Bağlantılar Web kaynakları & Ulusal/Bölgesel Ağlara Bağlantılar http://www.eucen.eu/national_networks/links Yeni Ulusal Ağlar oluşturmak için yardım EUCEN konferanslarında Ulusal Ağlar Forumu EUCEN Uzmanları Ulusal/Bölgesel Ağlar toplantılarına katkıda bulunur Ulusal politika geliştirmeye katkı Ulusal Ağlarla işbirliği halinde seminer veya çalışma ziyaretleri düzenlenmesi EUCEN, EUCEN projelerinde UA’lara özel roller sunar

Ulusal Ağların EUCEN bağlantıları EUCEN’e bilgi vermek böylece Avrupa düzeyinde politika geliştirme ve lobicilik faaliyetlerine destek sağlamak Avrupa projelerinin yaygınlaştırılması ve değerinin arttırılması için bir forum görevi yapmak Bireysel olarak ev sahibi üniversite ile işbirliği içinde EUCEN konferansları düzenlemek

3 Bir Ulusal Ağ Kurma: Alınan Dersler 1.) AUCEN: Neredeyse 15 yıl sonra: Ulusal bir ağa sahip olmak iyidir - rekabet olmasına rağmen, stratejilerimizi ve günlük işlerimizi geliştirmek için birlikte yapabileceğimiz çok şey vardır. 2.) Avusturya'da üniversite sürekli eğitim ve personel geliştirme kalitesi ne kadar iyi olursa, herkes için o kadar olur. 3.) En önemli roller: ortak bir zemin bulmak ve ulusal düzeyde söz sahibi olmak her iki alanın profesyonelleşmesi için bir forum olarak hizmet etmek Avrupa düzeyinde bir bağlantı olması.

Alınan dersler - Avrupa düzeyinde işbirliği: 1.) 20 yıl sonra EUCEN: Ulusal / bölgesel politika düzeyinde "farklıklar yoluyla öğrenme" için, kurumsal strateji ve mesleklerini şekillendiren profesyonellerin bireysel özgeçmişleri için bir Avrupa ağına sahip olmak bir zorunluluktur. (KURUMLARI ÖĞRENME) 2.) En önemli roller: bilgiye, kurumlara, meslektaşlarımıza ve onların mesleki bilgilerine , başarı hikâyelerine erişim… Öğrenme ve ek gelir için önemli bir alan olarak Avrupa projeleri Avrupa'da ses.

Ve son olarak: Bilgi ya da resmi ağ? (Kaynak: EUCEN Konferansı 2006) Enformel gruplar • ÜYBÖ ile ilgili daha az üniversitesi olan daha küçük ülkelerde uygun olabilir • Buralarda fazla bürokrasi yoktur ve örn. toplantı düzenlemek vb. konularda daha fazla esnekliğe sahiplerdir • Sadece motive olmuş kişiler bu faaliyetlere dâhil olurlar ki bu da faaliyetlerin kendi kurumlarında eyleme dönüşmesini sağlar • Ağ için bir ihtiyaç olup olmadığını görmenin bir yolu olarak kullanılabilir ve bir sonraki aşamada resmi bir ağa dönüşme olasılığı vardır

Resmi ağlar • Ulusal düzeyde resmen tanınmış bir konuma sahiptir, bu da hükümette vb. lobi çalışması için daha fazla görünürlük demektir. • Dış finansman olanaklarından yararlanma fırsatları daha fazladır Böyle bir ağa katılmak üniversitenin rektörü tarafından resmi bir taahhüttür ve üye üniversitelerin ağ toplantılarına katılımı fonu olasılığı olabilir • Çok fazla fikir vardır, örnek olarak, ağ, kalite güvencesi gibi ortak sorunlar hakkında rehberlik için ortak belgeler üretebilir. • Çoğu ağ ücretlidir ve bu bazı küçük üniversiteleri katılmaktan vazgeçirebilir. • Pek çok ağda ücretli çalışan personel yoktur bu yüzden kendi zamanlarını ayırarak çeşitli görevleri üstlenen üyelerine güvenmektedirler

İletişim: Dr. Andrea Waxenegger, EUCEN Başkanı andrea.waxenegger@uni-graz.at Bayan Ilse Wieser, AUCEN Ofisi aucen@uni-graz.at ; www.aucen.ac.at Bayan Carme Royo, EUCEN Yönetici Sekreteri carme.royo@eucen.org ; www.eucen.eu