Ameliyathane HVAC Performans Testleri-(Fitre sızdırmazlık)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
Kalibrasyon.
AMELİYATHANE HİZMETLERİ
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
Klima Nedir?.
İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ VE TEST AYAR VE DENGELEMENİN (TAD) ENERJİ VERİMLİLİĞİNE ETKİLERİ Dr. Mustafa BİLGE.
KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ
5 ADIMDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
Hata Yayılımı Monte Karlo Benzerlemesi
X RETON-P UVION PATOJEN İYONİZATÖRÜ ISO 9001:2000, EN ISO 13485:2003,
Laboratuvar Hizmetlerimiz
Sıvıların Basıncı İletmesi
Kanallarda doluluk oranı
LAMİNER FLOW (LAF) VE BİYOGÜVENLİK KABİNİ SEÇİM KRİTERLERİ
İki Eş Arasındaki Farkın Önemlilik Testi
LOJİSTİK.
LAMİNER FLOW (LAF) VE BİYOGÜVENLİK KABİNİ SEÇİM KRİTERLERİ
BİNA OTOMASYONU VE YANGIN SİSTEMİ BİNAMIZDA TOPLAMDA 1200 OKUYUCU SENSÖRLE KURULMUŞ BİR OTOMASYON VE YANGIN ALGILAMA-SÖNDÜRME SİSTEMİ YARDIR.
The art of Engineering The art of Engineering.
NOKTA KAYNAK HAVA KİRLİLİĞİ DAĞILIM MODELLEMESİ AERMOD
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
ALAN BİRİM KARE m2.
SİTE TEMİZLİĞİ.
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
Plajlarda Çevre Bilinçlendirme Projesi. Plajlarda Çevre Bilinçlendirme Projesi; Mavi Bayrak Kriterlerinden bir tanesi de plajın temiz olmasıdır. Bu konuda.
ÖLÇÜM YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN İstanbul, 2012
HAVA FİLTRELERİ KEMAL DEDE.
ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI
Bakır ve Bakır Alaşımlarının Kaynağı
 Tek stereo-panoramik görüntüleme çözümü  İ majdaki her bir piksel için gerçek 3D noktalar  Mars insansız aracında kullanılan streo geni ş açı görüntüleme.
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
Yüzmek zayıflatıyorsa balinalar neyi yanlış yapıyorlar?
HAZIRLAYAN: AD: EREN SOYAD: TAŞTEPE SINIF: 6-A
MİS GİBİ KOKTU Annem yemek yapıyor ben de bir kö ş ede onu izliyorum. Annem tavaya tereya ğ ını koydu ve oca ğ ı yaktı. Benim aklıma dersimizin konusu.
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
İHTİYACA YÖNELİK TEMİZ ODA TASARIMI
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Bilimsel Bilginin Oluşum Süreci
DİYABET NEDİR ? İnsan vücudunda insülin yokluğu eksikliği veya çevresel etkisizliği sonucu ortaya çıkan,karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasında bozukluklar.
İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜ (STATISTICAL PROCESS CONTROL)
HATA VE HATA ANAL İ Z İ. 2  Fiziksel veya sosyal olayların matematiksel olarak çözülmelerinde yapılan hatalar genellikle üç ana ba ş lıkta toplanır.
STERILIZASYON KONTROLÜ Halim yılar Burakhan Çelik 675 Burakhan Çelik 675.
HAZIRLAYAN : AD : Saim SOYAD : KANAK SINIF :10-D NUMARA :1321.
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
PATLAMA MUKAVEMETİ TESTİ
Solunumla gelebilecek tehlikelerden korunma
Kan basIncI (tansİyon)
Ayran, maden suyu, zeytinya ğ ı, ya ğ mur, sirke, gözya ş ı Silgi, tabak, çanta, kırmızı mercimek, masa, zeytin, tuz Hava,
SÜRTÜNME HASLIĞI TESTİ
Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.
KLİMA SİSTEMLERİ 42&pt=Turgutreis+Oto+Klima+Gaz+D olum+Servisi
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını.

PINAR KARTALO Ğ LU.  Belirli sayıda i ş lemlerin tekrarlanması için kullanılan döngülerdir. for döngüleri ba ş langıç ve biti ş de ğ erleri arasında.
TEST.
Sunum transkripti:

Ameliyathane HVAC Performans Testleri-(Fitre sızdırmazlık) Ölçümlerin ilk adımı olarak filtre sızdırmazlık testleri yapılmalıdır. Proje üzerinde kayıtlı tüm filtrelerin teknik dökümleri ile birlikte ölçüm metodu oluşturulmalı. Ölçüm alınan noktalar projede belirtilmelidir. Filtre sızdırmazlık ölçümü Fotometre ve Duman jeneratörü cihazı ile yapılmalıdır. Poly alpha olefin sıvısı buharlaştırılarak oluşturulan yüksek partikül yoğunluğundaki gaz ilgili klima santralinden sisteme verilerek hepa filtreler altında yüzey ve contaların kaçak testi yapılır. 0,5 mikronda yüksek yakalama kabiliyetinde olan HEPA filtreler bu büyüklükteki partikülleri tutarlar.Şayet patlak bir nokta olursa fotometre bunu algılar ve ekranda gösterir.Bu durumda olan bir filtrenin tamiri mümkün değildir.Yenilenmesi gerekir.ISO 14644-3

Ameliyathane HVAC Performans Testleri-(Debi) Hava debisi ölçümleri ISO 14644-3 gereği ölçüm planı yapılmalıdır. Uygun hassasiyette cihaz ile ölçümler alınarak kaydedilmelidir. Karışık akımlı(Hepa kutulu) sistemler için debi ölçümleri balometre cihazı ile yapılmalıdır.

Ameliyathane HVAC Performans Testleri-(Hız) Laminar Flow Tavan Üniteleri (Doğrusal Akışlı Üniteler) Ölçüm planı yapılmalıdır.Laminarizator 10 cm altında 50 adet istasyon hesaplanarak hız(m/sn) okunmalıdır. Ölçümler alınırken bölgesel olarak homojen hava dağılımı kontrol edilmelidir. Her bir ölçüm için enaz 20 sn bekleme süresi konmalıdır. Tüm ölçümlerin averajı alınarak alan ile çarpımı sonucu debi değerine ulaşılabilir. Bu sistemlerde ölçümler balometre cihazı ile yapılamaz. DIN 1946-4 Düşük Türbülanslı Akış Korunma Bölgesini Kapsamakta. Akım stabilizatörü yer zemininden yaklaşık 2.10 m yukarıda hava giriş Hızı >= 0.23 m/s olmalıdır.

Ameliyathane HVAC Performans Testleri-(Oda Fark Basınç Testleri) DIN 1946-4 Ameliyat salonunda pozitif basıncın okunmasını söylemektedir. Ameliyathaneye açılan tüm kapılar sıkıca kapatılmalıdır. Ölçüm alınan nokta proje üzerinde belirtilmelidir. Ölçüm fark basınç manometresi ile okunarak(Pa) kaydedilmelidir. Görsel olarak “air current tube” ile havanın dışarı kaçışı gözlemlenebilir.

Ameliyathane HVAC Performans Testleri-(Dekontaminasyon Süresi) Dekontaminasyon süresi ISO 14644-1’ göre ameliyathaneler için en az 2 defa yapılmalıdır. Dekontaminasyon ölçüm noktaları tayini yapılmalıdır. Ölçümler için “air current tube” ile oda kirletilerek partikül ölçümleri 1 dakikalık aralıklar ile alınmalıdır. Ölçüm sonuçları (çıktılar) test raporlarına eklenmelidir Odanın temizlenme süresi DIN 1946/4 <20 dakika olmalıdır.

Ameliyathane HVAC Performans Testleri-(Partikül Ölçümü) ISO 1946/4 gereğince Oda sınıfı 1A ameliyathane (ISO5/7) Ortopedik veya kaza sonrası müdahaleler. Genel Cerrahi Kalp ve damar cerrahisi Nöroşirurjik ameliyatlar Ürolojik ameliyat Jinekoloji Transplantasyonlar Geniş alanlı tümör operasyonları İçin LAF (Düşük türbülans hava akım sistemleri) olmalıdır. Ölçüm planı yapılmalıdır.Ölçüm noktaları proje üzerinde belirtilmelidir.Hedef klas belirlenmelidir. Ameliyathaneler için minimum 6 ölçüm istasyonunda ölçüm alınmalıdır. Ölçüm debisi belirlenen klasa göre hesaplanmalıdır. Alınan ölçümlerin Average,standart sapma ve %95 GÜS hesaplamaları yapılmalıdır. Çıkan sonuçlar belirlenen hedef klasa uygun ise ilgili tablolardan kıyaslamalar yapılmalıdır. 1 B sınıfı ameliyathaneler(ISO7/8) aynı şekilde test edilmelidir.

Ameliyathane HVAC Performans Testleri-(Sıcaklık,Nem,Ses Şiddeti) Ölçüm istasyonları proje üzerinde belirtilmelidir. Ameliyathane sıcaklık değerleri için kalibrasyonlu bir cihaz ile ölçümler alınmalıdır. Sıcaklık değerleri operasyon ekibinin kontrolünde olmalıdır.İstenildiği takdirde düşürülebilmeli/yükseltilebilmelidir. Ortalama sıcaklıkların set değerine ulaşma süresi minimum olmalıdır. 19-26 Cº arasında ayarlanabilir olmalıdır(DIN 1946/4 A.2.2) Ameliyathane bağıl nem parametresinin de sıcaklık gibi ayarlanabilir olması gerekmektedir. %40-%60 arasında olması sağlanmalıdır. Ameliyathane 1A 1B içerisinde ses şiddeti 45-48 desibel’i geçmemelidir.

Ameliyathane HVAC Performans PERİYODİK HİJYEN TEKNİĞİ TESTLERİ (RUTİN KONTROLLER) DIN 1946/4 9.1 HAVA GİRİŞ FİLTRELERİNİN HİJYEN TEKNİĞİ AÇISINDAN SIZDIRMAZLIK KONTROLÜ A6 şartlarına uygun yöntemde zaman aralığı ≤ 36 aydır. 9.2 AKIM DAVRANISININ GÖZLE KONTROLÜ A7 şartlarına uygun yöntemde zaman aralığı ≤ 12 aydır. Sistemin tüm fonksiyonlarının test edilmesi ≤ 12 ay olarak belirlenmelidir. Tüm sisteme bir performans çizelgesi yapılmalıdır.Periyodik olarak takip edilecek olan parametreler tablolara işlenmelidir.

Hazırlayan-İçerik Hakkında .ppt sunusu olarak hazırlanan bu eğitimin öğrenci arkadaşlarımıza yardımcı olacağı kanaatindeyiz. ISO 14644-1 ISO 14644-3 ve DIN 1946/4 hesap yöntemleri ve alıntılar yapılmıştır. Hazırlayan :Yusuf BAŞ 1975 Ankara’da doğmuştur.ilk-orta-lise eğitimini Ankara da bitirmiş Üniversite eğitimini Mersinde tamamlamıştır.Hijyenik alanlar konusunda birçok firmada çalıştıktan sonra 2007 yılında Klima Klinik bakım onarım san.tic. firmasını kurmuştur.Klima klinik firması ile birlikte BSL laboratuvarların kurulumunda ve hastanelerin bakım çalışmalarında çalışmaktadır. MART 2010