Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz."— Sunum transkripti:

1 Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz

2 Sıcaklık Ameliyathane belli sıcaklık de ğ erlerine sahiptir. Bu de ğ erlerin genellikle 18 ile 24 oC olması gerekir. İ klimlendirme problemleri yaşandı ğ ı vakitlerde çalışanlar so ğ uk veya sıcak bir ortamda çalışmak zorunda kalabilmektedir.

3 Çalışma Ortamı En ufak boyuttaki bir ameliyathanenin 6 x 6 = 36 m 2 ‘dir. Ancak gerekli durumlar için örneğin kardiyovasküler ameliyatlar ve organ transplantasyonları için kullanılan ameliyathanelerin boyutları 54 m 2 olabilmektedir. Ortalama boyutlara sahip bir ameliyathanede kalabalık bir ekip ve kullanılan büyük cihazları da göz önüne alınca çalışma kalabalık bir ortamda gerçekleşebilmektedir.

4 Zemin Yapısı Zemin kaydırmaz lateksten oluşur. Kolay temizlenebilen bir zemin olmalıdır. Bu zeminler çalışan açısından ıslak oldu ğ u zaman yada temizlikten sonra tam kurutulmadı ğ ı zamanlarda fiziksel sorunlara yer açabilmektedir.

5 Ekip Çalışması Ameliyathanede vakalar genellikle bir ekip çalışması gerektirmektedir. Bu durum çalışanlar için uygun ekip olmadı ğ ı zamanlarda iletişim problemleri do ğ urmakta ve aynı stes faktörünü artırmaktadır.

6 Stres Ameliyathanede yapılan işin gere ğ i stres düzeyi üst seviyede bulunmaktadır.

7 Radyasyon Ameliyathanede kullanılan radyoaktif cihazlar vasıtasıyla çalışanlar radyasyona maruz kalabilmektedirler.

8 Uzun Çalışma Süreleri Ameliyathanede yapılan operasyonlar gere ğ i çalışma süreleri uzayabilmekte, dinlenme süreleri kısa olabilmektedir.Bu süre boyunca genellikle ayakta çalışılmaktadır. Bu durum çalışanların fiziki yorgunluklarını artırabilmektedir.

9 Fiziksel Durumlar Ameliyathanede hastaya pozisyon verme, bir eşyayı veya maddeyi kaldırma, hastayı kaldırma, hastayı masadan sedyeye alma, hastayı taşıma gibi eylemler ergonomik yapılmazsa bel ve sırt a ğ nlarına yol açabilir.

10 AMEL İ YATHANEDE ÇALIŞAN GÜVENL İĞİ Ameliyathane çalışma koşullarını inceledikten sonra ameliyathane çalışanlarına yönelik alınabilecek güvenlik önemlerini sıralayalım

11 Çalışanların e ğ itilmesi güvenlikleri açısından önemlidir. Karşılarını çıkabilecek riskleri ve bunlara karşı alınabilecek önlemlerle ilgili çalışanlar e ğ itilmelidir.

12 Ameliyathanede çalışan güvenli ğ ini en çok tehdit eden unsurlar kirli, kesici-delici alet yaralanmaları ve materyal sıçramalarıdır. En sık görülen i ğ ne batmasıdır. Enjektör kullanıldıktan sonra kapa ğ ının kapatılması sırasında oluşur, kullanılan enjektör kapa ğ ı kapatılmadan atık kutusuna atılmaması bu tip yaralanmaları önler

13 Ameliyathanede ilaç maruzuyeti oldukça ender görülür. İ laçların uygulanmasında, ilacı uygulayan kişinin yüz siperli ğ i, önlük, çift katlı lateks eldiven kullanması gerekmektedir.

14 Temizlik çok önemlidir. Kontamine olan ekipman üzeri koruyucu bir kılıf ile kapatılmalıdır. Bulaş riski olan vücut ısıları ve atıkların taşındı ğ ı torba ve kapların etiketleri kırmızı renkte olmalı ve tehlikeyi net bir şekilde göstermelidir

15 Eldiven kullanımı çok önemlidir. Kendi güvenli ğ iniz yanında hastane enfeksiyonu yayılmasının önlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

16 Ergonomide önemli bir husustur. Çalışma alanlarının ve ekipmanın, kullananların fiziksel yapısına en uygun biçimde şekillendirilmesine "ergonomi" denilmektedir. Her çalışma alanı ve uygulamalar çalışanların kas ve iskelet sistemlerine en uygun şekilde oluşturulmalıdır.

17 Hasta taşıma ve kaldırma için uygun ekipmanın temini, çalışanların hasta taşıma ve kaldırma konusunda e ğ itimi, hastaların konumuna göre ergonomi sa ğ layacak standart prosedür ve talimatlarının oluşturulması önemlidir

18 Radyasyona maruz kalma ameliyathanelerde skopi ile çalışma ve radyoaktif madde uygulaması ile oluşur. Radyasyon korunmasında temel güvenlik standartları, dozimetre takipleri (2 ay), bernagram (1 yıl), manuel periferik yaymadır

19 Hastanelerde çalışan güvenli ğ ini gözetmek için İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i ( İ SG) Kurulu oluşturulur. Kurul her ayın belli bir günü toplanır. Çalışan güvenli ğ i için alınan önlemler tartışılıp,süreklili ğ i sa ğ lanır.


"Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları