Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Solunumla gelebilecek tehlikelerden korunma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Solunumla gelebilecek tehlikelerden korunma"— Sunum transkripti:

1 Solunumla gelebilecek tehlikelerden korunma
10 Hafta Solunumla gelebilecek tehlikelerden korunma Solunumun fizyolojik temeli, korunma gereken durumlar Filtreli cihazlar (maskeler) Basınçlı hava verme cihazları

2 SOLUNUMLA GELEBİLECEK TEHLİKELERDEN KORUNMA
Solunumun Fizyolojik Temeli Solunum kana oksijen sağladığı için hayati öneme sahiptir. Oksijen alışverişi, akciğerdeki yaklaşık 300 milyon alveol (akciğer petekcikleri) tarafından yapılır ve bu petekciklerin yüzey alanı m2 dolayındadır. Nefes alma sıklığı kandaki CO2 derişimine bağlı olarak ayarlanır. Kandaki CO2 derişimi % 0,2 oranında arttığında iki kat sıklıkla nefes almak gerekir. Dinlenen bir insan dakikada 16 defa nefes alır ve yine dakikada 10 litre hava kullanır. Çalışırken harcanan efora göre nefes alma sıklığı artar. Ağır iş yapan kişi 100 l/min miktarda hava kullanabilir. Solunumda ciğerlere çekilen havada % 21 oksijen, % 0,04 CO2, dışarı verilen havada ise % 17 oksijen, % 4 CO2 bulunur.Teneffüs edilen havadaki oksijen miktarı % 15 in altında ise önemli güç kaybı ve şuur kaybı olur, sonuçta ölüm olabilir.

3 Filtreli Cihazlar (Maskeler)
Teneffüs edilen havadaki zararlı buhar veya gazlardan korunmak amacıyla kullanılırlar. Yarım maskeler yalnız ağız ve burunu kapatırken gözlerin tahriş olmasını önlemez. Tam maskeler tüm yüzü örter ve tam koruma yapar. Uygun filtre seçiminde aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir. Oksijen konsantrasyonu en az hacimce % 17 olmalıdır. Zararlı maddenin cinsi ve bileşimi bilinmeli ve filtre tipi buna uygun seçilmelidir. Gaz halinde veya katı halindeki zararlı maddelerin derişimleri çizelgelerde verilen maksimum değerleri aşmamalıdır. 3 tip filtre vardır : 1- Saf gaz filtreleri 2-Saf partikül filtreleri 3- Kombine filtreler (laboratuvarda kullanılan).


"Solunumla gelebilecek tehlikelerden korunma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları