Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını."— Sunum transkripti:

1

2  1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını geri kazanma

3 Atıksu içerisindeki kirletici maddelerin fiziksel i ş lemlerle atık sudan alınması amacı ile kullanılan proseslerdir. Uygulamaları; ızgaralar, elekler, kum tutucular,yüzer madde tutucular, çöktürme havuzları, dengeleme havuzlarıdır.

4  Su içinde bulunan kaba maddelerin pompa, boru ve te çhizata zarar vermemesi; di ğ er arıtma kısımlarına gelen yükün hafifletilmesi veya yüzücü kaba maddeleri n sudan ayrılması gibi amaçlarla ızgaralar kullanılır. Çubuk aralıkları ince ızgaralarda 15-30 mm kaba ız_  Garalarda 40-100 mm dir.

5  Atıksu içerisindeki katı maddelerin tutulması ve arıtma sistemine giri ş kirlilik yüklerinin azaltılması amacı ile manuel ve otomatik olarak kullanılırlar. Elek aralı ğ ı kaba eleklerde 5-15mm. ince eklerde 0,25- 5mm, mikro eleklerde 0,020-0,035mm’dir.

6  Kum çakıl gibi inorganik maddeleri atık sudan ayırmak, arıtma tesislerindeki pompa ve benzeri teçhizatına ş ın masına ve çökeltim havuzlarında tıkanma tehlikesine e ngel olabilmek için kum tutucular kullanılır.

7  Atıksuda bulunan ve yo ğ unlu ğ u sudan küçük olan ya ğ, g res, solvent ve benzeri yüzen maddeleri sudan ayırmak yüzer madde tutucular kullanılır.

8  Atıksularda debi, bile ş im ve kirlilik yükünün zaman için deki de ğ i ş imlerinin dengelenmesini ve arıtma tesisine giden atıksu debisinin düzenli olması için kullanılır

9  Çökelme i ş lemi, sudan daha yo ğ un olan askıda katı ma ddelerin veya kimyasal ve biyolojik i ş lemlerle çökelebilir hale getirilen katı maddelerin yerçekimi et kisiyle çökeltilmesi suretiyle sudan ayrılmasıdır.

10  Biyolojik arıtma, atık su içerisindeki çözünmü ş organik maddelerin bakteriyolojik faaliyetlerle ayrı ş tırılarak giderilmes.i ş lemidir

11  Aktif çamur sistemi dengeleme, havalandırma, çöktürme ve dezenfeksiyon ünitelerinden olu ş maktadır. Aktif çamur tekni ğ ine göre çalı ş an sistemler uygulamada en çok kullanılan sistemlerdir.

12  Stabilizasyon havuzlarının i ş letilmesi basittir ve fazla mekanik ekipmana ihtiyaç göstermezler. Bu sistemler aerobik, anaerobik ve fakültatif stabilizasyon havuzları olarak sınıflandırılır.

13  Di ğ er Bu sistemler havalandırma için do ğ al alanları kullanır. Gerekli oksijen difüzör veya yüzeysel havalandırıcılar vasıtasıyla temin edilir.

14  Kimyasal arıtma sistemleri; suda çözünmü ş veya askıda bulunan maddelerin fiziksel durumunu de ğ i ş tirerek, çökelmelerini sa ğ lamak üzere uygulanan arıtma prosesridir.

15  Asidik ve bazik karakterdeki atıksuların, uygun pH de ğ erinin ayarlanması amacı ile yapılan asit veya baz ilavesi i ş lemidir.

16  Koagülant maddelerin, uygun pH’da atıksuya ilave edilmesi ile atıksuyun bünyesindeki kolloidal ve askıda katı maddelerle birle ş erek flok olu ş turmaya hazır hale gelmesi i ş lemidir.

17  Flokülasyon (yumakla ş tırma), atıksuyun uygun hızda karı ş tırılması sonucunda koagülasyon i ş lemi ile olu ş turulmu ş küçük taneciklerin, birbiriyle birle ş mesi ve kolay çökebilecek flokların olu ş turulması i ş lemidir.

18  Klasik arıtma sistemleri çıkı ş ında arıtılmı ş atıksuda kalan AKM, çözünmü ş madde, organik maddeler vb. gibi kirleticilerin de arıtımı ilave arıtma sistemlerini gerektirmekte olup bu sistemlere ileri arıtma sistemleri denmektedir

19  Reverse osmoz:  Atıksuyun yeniden kullanılabilmesini sa ğ lamak amacıyla, genellikle endüstriyel atık su arıtımında kullanılan çözünmü ş anorganik ve organik maddelerin sudan uzakla ş tırılması yada geri kazanılması amacıyla yüksek basınç uygulanan bir sistemdir.  Ultrafiltrasyon:  Yarı geçirgen membranların kullanıldı ğ ı ters osmoz i ş lemine benzeyen basınçlı membran filtrasyon metodudur.


" 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları