Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU."— Sunum transkripti:

1 NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU

2 Gürültü Ölçümü Nedir? Çocuğunuzun sesini veya telefonunuzun çaldığını duyamadığınızı düşünün. Maalesef ülkemizde birçok çalışan bu problemleri yaşıyor. Yüksek ses kaynaklı duyma problemleri yavaş yavaş gelişir. Dolayısıyla duyma kaybı ciddi boyutlara gelinceye kadar farkedilemeyebilir. Ortamdaki gürültü düzeyi yüksekse düşürülmesi, düşürülemiyorsa kişisel koruyucu donanımlar kullanılarak riskin minimuma indirmesi gerekiyor. Bunun için de tabiki ortamdaki gürültü düzeyinin kabul edilebilir sınırların üzerinde olup olmadığının bilinmesi gerekiyor. Bizim de işimiz ortamdaki ses düzeyini uygun yöntemlerle ölçmek ve gerekiyorsa ses düzeyini düşürmek için çözümler sunmak.

3 İLGİLİ MEVZUAT Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik

4 Gürültü Ölçüm Türleri Noktasal Gürültü Ölçümü Kişisel Gürültü Maruziyet Ölçümü

5 Noktasal Gürültü Ölçümü Ortam gürültüsünün tayini için yapılan deneylerde noktasal gürültü ölçümleri yapılmaktadır. Ölçüm öncesinde Gürültü Haritasının çıkartılması gerekmektedir. Gürültü haritası çıkartıldıktan sonra hangi noktalarda ölçüm yapılacaksa her noktada en az 5 dakikalık ölçümler alınıp numune kayıt formuna veriler kayıt altına edilmektedir.

6 KİŞİSEL GÜRÜLTÜ ÖLÇÜMLERİ Kişisel Gürültü Maruziyet ölçümleri bir bölümde çalışan personelin maruz kaldığı ses seviyesini tayin etmek için yapılan deneydir. Kişisel Gürültü Maruziyet Ölçümleri çalışan üzerine yerleştirilen Dozimetrik Gürültü Ölçüm cihazı ile yapılır. Bu cihaz ölçüm yapılacak personel üzerinde 2 saat bırakıldıktan sonra deney tamamlanmış olacaktır.

7 Nokta Sayılarının Tayini Ortam ölçümlerinde nokta sayısı firmanın belirlemiş olduğu noktalarda yapılır. Bu noktaların seçimi gürültünün yüksek olduğu ya da yüksek olduğu düşünülen yerlerde yapılır. Kişisel Gürültü Maruziyet ölçümleri de yine firmanın belirlemiş olduğu çalışanların üzerinde yapılır.

8 Gürültü Ölçüm Cihazları Ortam Gürültü Ölçüm cihazı ile belirlenmiş olan noktada kısa süreli sonuç alınan cihazdır. Kişisel Gürültü Maruziyet Ölçüm cihaz ölçümü yapılacak olan çalışan personelin üzerine takılır ve 2 saat boyunca cihaz üzerinde takılı kalarak normal çalışmasına devam eder. 2 saatin sonunda cihaz personelin üzerinden alınarak ölçüm tamamlanmış olur.

9 Ölçümün Yenilenmesi Ortam ölçümlerinin yenilenmesi hakkında mevzuat gereği yenilenmesi için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Fakat işletmeye yeni bir makine alınması durumunda, işletmenin faaliyetinin değişmesi durumunda ölçümlerin tekrardan yapılması gerekmektedir.


"NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları