Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kan basIncI (tansİyon)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kan basIncI (tansİyon)"— Sunum transkripti:

1 Kan basIncI (tansİyon)

2 TANIM Tansiyon, kanın damarlar içindeki sahip olduğu basınçtır. Bu basıncın bir üst sınırı (büyük veya sistolik tansiyon), bir de alt sınırı (küçük veya diyastolik tansiyon) vardır.

3 DEĞERLER NORMAL TANSİYON YÜKSEK TANSİYON (Hipertansiyon)
Küçük Tansiyon Diyastolik 80 mm Hg altı 90 mm Hg üstü Büyük Tansiyon Sistolik 120 mm Hg 140 mm Hg

4 BAZI ÖNEMLİ İFADELER Steteskop

5 PROTOKOL - 1 Denek, kan basıncı ölçümünden yarım saat önce egzersizden kaçınmalı, bir şey yememeli, kafein almamalı ve sigara içmemelidir. Hasta en az 5 dakika istirahat etmelidir. Manşonun içindeki kesenin boyutu kolun tamamını veya en az % 80’ini sarmalıdır. Manşonun içindeki kese kolu tam çevrelemelidir; kese kolu tam çevrelemediği takdirde kesenin merkezi doğrudan brakiyal arter üzerinde olmalıdır.

6 PROTOKOL - 2 Sistolik kan basıncının olduğundan düşük ve diyastolik kan basıncını ise olduğundan yüksek okumamak için civa çok yavaş indirilmelidir. Koldan tüm giysiler çıkarılmalı ve dirsek desteklenmelidir (örneğin yastıkla). Brakiyal arter elle palpe edilmeli ve manşon süratle nabzın kaybolma noktasının 30 mm Hg üzerine kadar şişirilmeli ve daha sonra yavaşça boşaltılmalıdır (Her kalp atımında veya saniyede 2- 3 mm Hg hızla).

7 PROTOKOL - 3 Steteskop brakiyal arterin üzerine yerleştirilmelidir. Steteskop sıkıca ve dengeli bir biçimde tutulmalı fakat aşırı basınç uygulanmamalıdır. Birinci faz sistolik basınç olarak, seslerin kaybolması (5. faz) diyastolik basınç olarak kaydedilmelidir. İdeal olarak hem 4. hem de 5. faz kaydedilmelidir. Okunan kan basıncı değeri ölçümden hemen sonra kaydedilmelidir. İki dakika aralıklarla iki veya daha fazla ölçüm alınmalıdır. İki ölçüm arasında 5 mm Hg’dan fazla fark varsa ilave ölçümler yapılmalıdır.

8 SES YOĞUNLUĞU

9 HATALI ÖLÇÜMLER


"Kan basIncI (tansİyon)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları