ÜNİVERSİTE WEB SAYFALARINDA YER ALMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MURATOĞLU ÇARŞISI WEB TASARIM PROJESİ
Advertisements

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Web Bilgi Girişi Kullanım Rehberi
DİCLE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ (AKADEMİKWEB)
YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU.
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
Okul Web Sitesi Yönetim Paneli
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
HÜKAM Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi
İçindekiler My.KU nedir?
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
 Yapılan işler  Yapılan işlerin süreci  Personel.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Materyallerinin Tasarlanması, Hazırlanması ve Seçimi Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
T.C ŞANLIURFA VALİLİĞİ İl Merkez Proje Ofisi 2008 – 2009 SODES PROJELERİ WEB YÖNETİM ARAYÜZÜNÜN KULLANILMASI.
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
Üniversitemize yeni kayıt yaptıran öğrencilere yönelik olarak Kütüphanemizce düzenlenen oryantasyon programına; Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş.
Eğitimde Hedefler Hedef Kaynakları
Web Sayfası Bilgilendirme Toplantısı
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 3
Eğitim ve Eğitim Psikolojisi
Çağlar AKGÖZ WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ.
BÖTE BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARININ WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Web Sitesi Hazırlama.
Eğitim ile İlgili Uluslararası Bilimsel Dergilerde Yayın Yapma Süreci
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Ders Yazılımlarının Geliştirilmesi
3.
BARTIN ÜNİVERSİTESİ’NDE BOLOGNA SÜRECİ
Doç. Dr. F. Kemal Sönmez Dr. Halit Apaydın Dr. Orgun Deveci
Boğaziçi Üniversitesi Web Site Tasarım Çalışması
Hayat Boyu Öğrenme –LLP (Lifelong Learning Programme) ERASMUS PROGRAMI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları DEÜ Mühendislik Fakültesi 2011/2012.
Örnek Olay Yöntemi (Örnek Olay İncelemesi)
Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilgi Sistemi Toplantısı, 29 Nisan 2011, SAU Kültür ve Kongre Merkezi Öğretim ve Ölçme Değerlendirme Yöntemi Neden Belirlenmeli.
Genel Bakış IEU Web Sitesi Genel Yapısı İDARİ YAPI VE AKADEMİK YAPI İÇİN YAKLAŞIMLAR... YÖNETİM SİSTEMİ ORGANİZASYON EK: SPAW EDİTÖR.
Dokuz Eylül Üniversitesi Web Sitesi Projesi 2009.
ALİ-HASAN COŞKUN meslekİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ ETKİNLİK VE ÇALIŞMALARI ( )
-Genel sayfa düzeni. -Duyuru Ekleme -Fakülte-Myo Sayfa düzenleri eğitimi.
Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı
İÇERİK overview Türkiye’de Uluslararası Öğrenciler
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı Birliğimiz ile KTÜ arasında yapılan protokolle Kamu Yönetimi ve İşletme dallarında yapılan “Uzaktan Öğretim.
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
. TERCİH. Öğrenci & Rehber Öğretmen  Hocam, Ankara mı? İstanbul mu? Aslında Eskişehir’de fena değil…  Çift anadal, yandal ne demek?...  Hocam mimarlık.
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI FARABİ GİDEN - GELEN ÖĞRENCİ VE ANLAŞMA SORUMLUSU BİL. İŞL. GÖKHAN ÖZDEMİR.
Doç. Dr. İlhan Kaya 5 Kasım 2010 Muş Alpaslan Üniversitesi.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI “Geleceğe… En İyiye…” Nisan 2016 İDARİ DEĞERLENDİRME.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK ARDEB PROJELERİ ARAŞTIRMA SUNUMU (Ağustos -2016)
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ERASMUS PERSONEL HAREKETLİLİĞİ
7th International Congress of Research in Education
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
EĞİTİM SİTELERİNİN YÖNETİMİ
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
ÜNİVERSİTE ORGANLARI Öğr. Gör
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Sunum transkripti:

ÜNİVERSİTE WEB SAYFALARINDA YER ALMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Meslek Yüksekokulu Öğr.Grv. Eyüp IRGAT Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Meslek Yüksekokulu Tavşanlı / KÜTAHYA Yrd.Doç.Dr. Gülsün KURUBACAK Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Eskişehir

Önemi Üniversite Web Sayfaları 1) İletişim (aile-öğrenci-öğretmen-kurum-kaynak), 2) bilimsel, kültürel, spor ve sanat etkinlikleri ve bu etkinliklerin halka duyurulması, 3) araştırma ve geliştirmelerin daha etkin ve küresel olabilmesi.

Bir üniversite Web sayfası tasarlanırken dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta vardır : Üniversite Web sayfası tasarlama konusunda uzman bir kişinin rehberliğine başvurulmalıdır. 1 2 Üniversite Web sayfasını tasarlama ilkeleri ve stratejileri, mutlaka bir araştırma sonucunda elde edilen bulgulara dayalı olması gerekmektedir (Chisholm, 1999).

Üniversite Web Sayfalarının Hedef Kitlesi Kurumlar / Üniversiteler Öğretim elemanları Öğrenciler Veliler Vatandaşlar

Üniversite Web Sayfasının Temel Özellikleri a. Bir üniversite Web sayfasında yer alması gereken bilgiler nelerdir? b. aranan bilgiye ulaşmada, görsel açıdan, bir üniversite Web sayfa tasarımında yer alması gerekenler nelerdir? c. en çok beğenilen üniversite Web sayfalarının bilgi ve tasarım açısından içerdiği özellikler nelerdir? d. hiç beğenilmeyen üniversite Web sayfalarının bilgi ve tasarım açısından içerdiği özellikler nelerdir?

Bir Üniversite Web Sayfasında Yer Alması Gereken Bilgiler 1- Üniversiteyi Tanıtıcı Bilgilerin Sunulması 2- Kayıtlı Öğrenciler İçin Gerekli Olan Bilgilerin Sunulması 3- Ziyaretçiler İçin Gerekli Olan Bilgilerin Sunulması

1- Üniversiteyi Tanıtıcı Bilgilerin Sunulması İletişim bilgileri, Üniversitenin bulunduğu yer hakkında bilgi, Üniversitenin birimleri hakkında bilgi, Duyurular, Kütüphane hizmetleri.

2- Kayıtlı Öğrenciler İçin Gerekli Olan Bilgilerin Sunulması Ders bilgileri, Çevrimiçi (online) kayıt, Öğrenci işleri bilgileri, İş olanakları, Yurt olanağı, Akademik takvim, Uyum(oryantasyon).

3- Ziyaretçiler İçin Gerekli Olan Bilgilerin Sunulması Bilimsel araştırmalar, İlgili diğer adreslere linkler, Kütüphane hizmetleri.

Bir Üniversite Web Sayfa Tasarımında Yer Alması Gereken Özellikler Görsel Açıdan, Bir Üniversite Web Sayfa Tasarımında Yer Alması Gereken Özellikler 1- Estetik ve sade tasarım 2- Web Sayfasının Kullanım Kolaylığı 3- Görsel Öğelerle Desteklenen İletişim Dili

1- Estetik ve sade tasarım Birimler Akademik İdari Fakülteler Yüksekokullar Meslek Yüksekokulları Enstitüler .... Rektörlük Öğrenci İşleri Gruplama, İlk sayfanın tek ekran olması, Kayan yazı, Sayfada hareket, Canlı fakat gözü yormayan renkler, Zıt renkler. Burada ne yazıyor Burada ne yazıyor Burada ne yazıyor Burada ne yazıyor Burada ne yazıyor Burada ne yazıyor

2- Web Sayfasının Kullanım Kolaylığı Hız, Bütün bilgilere doğrudan erişim, Site haritası, Site içi arama, Yönlendirme, Açılan menüler. © Bu site haritası örneği İstanbul Üniversitesi’nden alınmıştır.

3- Görsel Öğelerle Desteklenen İletişim Dili Hareketli resim, Üniversiteyi tanımlayan bir logo, resim ya da sembol, Öncelik Türkçe, Yazıların okunaklı olması, İngilizce linki, Kroki ve haritalar. © Bu kroki İstanbul Teknik Üniversitesi Web sayfasından alınmıştır.

Üniversite Web Sayfalarının En Çok Beğenilen Üniversite Web Sayfalarının Bilgi ve Tasarım Açısından İçerdiği Özellikler 1- İstenilen bilgilere ulaşılabilme kolaylığı 2- Kullanılan iletişim dilinin sadeliği ve anlaşılabilir olması 3- Kullanılan görsel öğelerin sade ve estetik olması

1- İstenilen bilgilere ulaşılabilme kolaylığı Adaylara bilgi, Diğer web sayfalarına bağlantı, Gruplama, Yeni bir haberin ekranda belli edilmesi, Kolay kullanım, Hız, Güncel duyurular, Açılan menüler.

2- Kullanılan iletişim dilinin sadeliği ve anlaşılabilir olması sadelik yazıların anlaşılır olması ingilizce linki

3- Kullanılan görsel öğelerin sade ve estetik olması Açılan menüler, Ekranda hareket, Çarpıcı renkler, Kayan yazı, Tek ekranda görünme, Resim.

Üniversite Web Sayfalarının Beğenilmeyen Üniversite Web Sayfalarının Bilgi ve Tasarım Açısından İçerdiği Özellikler 1- Eksik ve güncellenmeyen bilgiler 2- Gereksiz olarak sunulan ayrıntılar ve kırık linkler 3- Çok sayıda ve düşük nitelikli olarak yer alan hareketli ve hareketsiz görüntüler

1- Eksik ve güncellenmeyen bilgiler Kütüphane bilgilerinin eksik olması, Duyuruların eksik olması, Güncellemenin eksik olması, İletişim bilgilerinin eksik olması.

2- Gereksiz olarak sunulan ayrıntılar ve kırık linkler Ayrıntının fazla olması, Gazete sayfasına benzemesi, Düz yazı olması, Aynı anda hem İngilizce hem de Türkçe ifadeler, Kırık linklerin bulunması, Firma sayfasına benzemesi, Tek ekrana sığmaması, Okumanın zor olması.

3- Çok sayıda ve düşük nitelikli olarak yer alan hareketli ve hareketsiz görüntüler Çok sade olması, Çok fazla renk kullanılması, Resimlerin çok karışık olması, Resimlerin altında açıklama yapılmaması, Yavaş olması Otomatik açılan duyuru penceresi kullanılması.

SONUÇ 1- Uygunluk 2- Güvenilirlik ve doğruluk 3- Güncellik 4- Ulaşılabilirlik 5- Sörf yapılabilirlik

1- Uygunluk Hedef kitlenin gereksinimlerine uygunluk, Kullanılan iletişim dili/dilleri, Site haritasının bulunması, Site içi arama motorunun bulunması.

© 2- Güvenilirlik ve Doğruluk Doğru bilgi, Telif hakları (copyrights), Uzman kişilerle işbirliği. ©

3- Güncellik yenilenen bilgi gözden geçirilen bilgi

4- Ulaşılabilirlik Digital farklılıkları gözönünde bulundurularak sayfanın tasarımının yapılması Sade ama estetik tasarım En az iki dillde, Türkçe ve İngilizce olarak, iki ayrı web sayfasının tasarımı

5- Sörf yapılabilirlik Sayfalar arasında kolaylıkla dolaşabilme Kırık olmayan linkler ve bağlantılar

Bu çalışmanın bulguları ışığında bir üniversite Web sayfası tasarlama ve geliştirme konusu üzerine Türkiye’de farklı araştırmaların yapılması ve bu çalışmalardan elde edilecek ortak bulgulara göre bir üniversite Web sayfasının tasarlanması ve geliştirilmesi konusu üzerine evrensel ve dinamik bir üniversite Web sayfa tasarım modelinin oluşturulması umulmaktadır.

Sabrınız için Teşekkürler