Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü."— Sunum transkripti:

1 ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü

2 Üniversitedeki tüm akademik, sosyal ve fiziksel düzenlemelerin herkesin ihtiyaçlarına yanıt verecek biçimde düzenlenmesi.

3 Bireysel farklılıklar ve gereksinimlerin dikkate alınması. Aynı engel grubundaki bir öğrenci için bulunan çözüm yolu başka bir engelli öğrenci için uygun olmayabilir.

4  Öğretim materyallerini uyarlama  Öğretimi uyarlama  Değerlendirmenin uyarlanması  Fiziksel çevrenin uyarlanması

5 Öğretim materyallerini uyarlama  Ders içeriği ve işleyiş planı. Sınavlar, öğretim materyali ve öğretim stratejileriyle ilgili olarak öğrenciyle dönem başında bireysel görüşme.  Öğrenme güçlüğü olanlar için ders içeriğinin ayrıntılı hazırlanması, etkinliklerin zaman ve sırasının belirlenmesi.  Okuma materyallerinin listesinin dönem başında verilmesi.  İletişim ve hareket için yardımcı cihazların, teknolojinin (odyo-teyp, hesap makinası, ses kartları, harfleri büyüten program vb.) kullanımı.

6  Kitap, sunu, ders notları gibi tüm ders materyallerinin öğrencilerin gereksinimlerine göre farklı formatlarda sunulması. Görme engelliler için yazılı ders materyallerinin (kitap, ders notu vb.) elektronik ortam, Braille, odyo-teyp, büyük puntolu materyal gibi alternatif formatlarda sunulması. İşitme engelliler için derste gerekebilecek işitsel materyallere yönelik görsel bir format düşünülmesi.

7 Öğretimi uyarlama  Derse devam etme ölçütleri her öğrenci için aynıdır.  Engelli öğrencinin dersin gerekliliklerini yerine getirmede diğer öğrencilere göre bir ayrıcalığı olmamalıdır.  Ders anlatımında engelli öğrenciler için yapılabilecek düzenlemeler Not tutma için yardımcı İşitme engelli öğrenciler için derste işaret dili bilen çevirmen

8 Öğretim sırasında işitme engelli öğrenciler için görsel, görme engelliler için ise işitsel materyalden yararlanmak. - İşitme engelliler için görsel materyallerin kullanımı, yazılı anlatımların bulunması, duyuruların tahtaya yazılması, tekrara yer verilmesi. - Görme engelliler için görsel materyallerin (resim, tablo vb.)sesli olarak betimlenmesi. Dersin teybe kaydı

9 Fiziksel engelliler için okuma, çalışma, cevaplama vb. için ek süre Öğrenme güçlüğü olanlar için uygun hız, yapılandırılmış ve açık sunum, tekrar  Verilen ödevlerde bazı uyarlama ve değişiklikler yapılması. Ödevin tamamlanması için daha fazla zaman gerekebilir. Engelli öğrencinin ödevleri diğer öğrencilerden daha önce öğrenmesinin sağlanması.

10 Değerlendirmenin uyarlanması  Alternatif sınav formatları kişinin engel türüne ve engelinin düzeyine göre farklılık gösterebilir. - Okuyucu yardımı - Yazıcı yardımı - Teyp kaydı, bilgisayar, hesap makinası kullanımı - Braille formatı - Sınav kağıdının daha büyük puntoda sunulması - Sözlü sınav

11  Ek süre  Ayrı odada sınava alma  Sınavda ara verme  Sınav sorularının gerektiğinde aynı bilgiyi ölçen eşdeğer başka sorular ile değiştirilmesi.

12 Fiziksel çevrenin uyarlanması  Herkes için ulaşılabilir kampus. Yurt, yemekhane, kütüphane, sınıf vb. üniversite içinde yer alan her bina ile ilgili düzenlemelerin yapılması.  Kampuste her binanın yeri ile ilgili haritalar olması. Görme engelliler için dokunsal olabilir. Kampus içindeki tüm tabelaların, yönlendirmelerin ve sınıfları yerini gösteren planların Braille alfabesiyle hazırlanması.  Fiziksel engelliler için merdivenlerde, kaldırımda rampa olması.

13  Kampus içi ulaşım hizmetleri  Fiziksel engelliler, görme engelliler için ulaşılabilir sınıflar, gerektiğinde sınıfın ulaşılabilir bir sınıfla değiştirilmesi  Oturma yeri  Asansörler  Tuvaletler

14 Teşekkürler...


"ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları