Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu."— Sunum transkripti:

1 İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

2 İçerik Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? İYS, site yöneticisi ya da yetkilendirilmiş kullanıcıların kullanıcı adı ve parolası ile giriş yaptığı yönetim panelini kullanarak site içeriğini değiştirebildiği ya da yenilerini ekleyebildiği programlardır. World Wide Web (WWW) ilk doğduğunda en basit sayfaları yaratmak için bile webmaster’ın HTML denilen web işaretleme dilini bilmesi gerekiyordu. O günden bugüne Adobe Dreamweaver, Microsoft Expression gibi web geliştirme yazılımları olağanüstü bir şekilde gelişti ve tek satır kod yazmadan web sayfaları tasarlayıp oluşturmayı mümkün hale getirdiler.

3 İçerik Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Tüm bu gelişmelere rağmen, bir web sitesi birkaç statik sayfayı aşıp da gelişme kaydettiğinde site yönetimini gerçekleştirmek yani, Kırık linkleri takip etmek, menü sistemini çalışır kılmak gibi rutin görevler ile forum eklemek gibi daha gelişmiş işler ayrıca her yeni içeriğin sitenin geri kalan kısmıyla tasarım bakımından uyumunu sağlamak ziyaretçilere bir arama seçeneği sunmak webmaster’lar için zaman alıcı ve sıkıcı bir iş haline geldi.

4 İçerik Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Bu gibi sorunları çözmek için büyük web sitesi yayıncıları içerik yönetim sistemi (content management system) adı verilen özel yazılımlara yönelmiştir. İYS uygulamaları sitenin içerik yönetimini otomatikleştirmekle kalmaz, teknik bilgi birikimi olmayan yazarların da sistemdeki özel bir kullanıcı arabirimi yardımıyla siteye zahmetsizce içerik ekleyebilmelerine olanak tanır.

5 İçerik Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Sitenize bir İYS kurarsanız site yönetimiyle ilgili hemen hemen tüm sorunlardan da kurtulmuş olursunuz. Site haritası ve site içi arama gibi özellikler özel bir programlamaya gerek kalmadan otomatik olarak güncellenirler. Forum, alışveriş sepeti resim galerisi gibi özellikler de ya kullandığınız İYS ile bütünleşik halde gelir ya da eklenti olarak kurulabilirler.

6 İçerik Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Tüm bu özellikler geleneksel web sitesi geliştirme işine kıyasla harcamanız gereken vakit ve eforu azaltır. Üstelik karşılaşacağınız hatalar ve güvenlik risklerini de azaltır.

7 İçerik Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? İYS tabanlı bir sitenin görünümü şablonlarla(template) sağlanabilir. Hatta bazı İYS’ler de sitenin her sayfasına ya da bölümüne ayrı bir şablon atanabilir. Örneğin teknik bilgi birikimi olmayan bir yazar İYS’ne bir makale girdiğinde, bu makale İYS’nde önceden tanımlanmış bir şablon içinde yayınlanır. Böylelikle sitenin genel tasarımı korunmuş olur. Bu da web tasarımcılar için ciddi bir kolaylık demektir.

8 İçerik Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Büyük işletmelerde İYS’lerin kullanımı 1990’larda yaygınlaşmıştır. Fakat İYS’lerin kurulum ve işletme maliyet, yüzlerce hatta binlerce doları bulduğu için küçük işletmelerin ve bireysel kullanıcıların İYS’leri kullanabilmesi bir hayal olarak kalmıştır. Maliyet bir sorun olmaktan çıksa bile bu İYS’ler binlerce makaleyi ve yüzlerce kullanıcıyı kontrol etmek için çok komplike arabirimlere sahiptir.

9 İçerik Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Bu nedenle çok basit bakım ve yönetim işleri için bile İYS uygulamasını yakından tanıyan bir uzmanın istihdam edilmesi gerekiyordu. İşte bu noktada Joomla son kullanıcıların kaderini değiştirdi. Joomla sadece ücretsiz olmakla kalmayıp, aynı zamanda tüm İYS’ler arasında kullanımı en kolay arabirimlerden birine sahiptir. Hiç teknik bilgi birikimine sahip olmasa da hemen hemen herkes 30 dakika içinde Joomla’yı indirip yükleyebilir ve çalışır bir web sitesine sahip olabilir.

10 En Çok Kullanılan İYS’ler Joomla!

11 En Çok Kullanılan İYS’ler WordPress

12 En Çok Kullanılan İYS’ler Drupal

13 En Çok Kullanılan İYS’ler Frog

14 En Çok Kullanılan İYS’ler SilverStripe

15 En Çok Kullanılan İYS’ler CushyCMS

16 En Çok Kullanılan İYS’ler modx


"İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları