Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çağlar AKGÖZ27.02.20091 WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çağlar AKGÖZ27.02.20091 WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ."— Sunum transkripti:

1 Çağlar AKGÖZ27.02.20091 WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

2 Çağlar AKGÖZ27.02.20092 Teknik Özellikler Bir web sitesinin önemli öğelerinden olan animasyonlar ve resimler kolayca yüklenebilir olmalı. Sayfalar her zaman erişilebilir olmalı. Bütün “Bağlantılar” ve ses gibi e ks tra özellikler her zaman çalışır durumda olmalı. Hata mesajları belirmemeli. Eğer sayfa ücret gerektiriyorsa, kullanıcıya ödeme yaparken güvenlik sağlamalı.

3 Çağlar AKGÖZ27.02.20093 Amaca Uygunluk Bir sitenin amacı açıkça belirtilmiş olmalı. İçerik bu amacı yansıtmalı. Reklamlar içeriği gölgelememeli.

4 Çağlar AKGÖZ27.02.20094 İçerik Sitenin içeriği hedef kitleye uygun ve anlaşılabilir olmalıdır. Siteyi gezmeye değer kılacak kadar içeriğe sahip olmalıdır. Sitenin ziyaret edilme sıklığı onun kullanışlılığı üzerine bir tahmindir. Her ne kadar farklılıklar olsa da, içerik belli bir mantıksal sıraya göre düzenlenmelidir.

5 Çağlar AKGÖZ27.02.20095 İçerik (devam) Sosyal ön yargılar yaratan (cinsiyet, ırk, ve din ) siteler reddedilmelidir. Eğer sitenin içerisinde çok fazla bilgi varsa, site en azından bir tane “Site Haritası” bulundurmalıdır. Ayrıca “site içerisinde arama” özelliği de bulundurulması faydalı olacaktır.

6 Çağlar AKGÖZ27.02.20096 İçerik (devam) Site içerisinde bulunan bilgiler yeni, doğru ve düzenli olarak güncelleniyor olmalıdır. Bu nedenle sitede belirtilen “Son Güncelleme” mesajı önemlidir. “Telif Hakkı (Copyright)” konusunda dikkatli olunmalıdır. Aynı konu hakkında hazırlanmış başka sitelere bağlantılar verilmelidir. Grafikler içerik ile alakalı ve uygun olmalıdır.

7 Çağlar AKGÖZ27.02.20097 Yazarlık (Sponsorluk) Siteyi hazırlayan birey ya da işletmelerin adların açıkça belirtilmelidir. Web sitesinin yapımcısı ya da yöneticisi sayfada mutlaka “İletişim” adlı bir bağlantı bulundurmalıdır. Uygun durumlarda site içinde kullanılan referanslar açıkça belirtilmelidir. Telif haklarına ya da kanuna aykırı sitelere bağlantı verilmemeli ya da tavsiye edilmemelidir.

8 Çağlar AKGÖZ27.02.20098 Çalışabilirlilik Mesajlarda ve açıklamalarda kullanılan dil açık, sade ve anlaşılabilir olmalıdır. Siteyi kullanmak için gerekli yetiler hedef kitleye uygun olmalıdır. Site içinde kolayca gezilebilmelidir. Gerekli olan “plug-in”ler ya da yardımcı programlar (acrobat reader...) açıkça tanımlanmalı. Gezinmeyi sağlayacak olan butonlar şekil ve yer olarak sabit ve tutarlı olmalıdır. Bağlantı isimleri içeriği açıklayacak şekilde yazılmalıdır. Bağlantı metinleri içeriğe davet eden yazılar olmalıdır. “Buraya Tıkla” tarzı olmamalıdır.

9 Çağlar AKGÖZ27.02.20099 Çalışabilirlilik (devam) Eğer “arama” özelliği mevcut ise, aramanın nasıl yapılacağı belirtilmelidir. Başlıklar, arka zemin, yazı tipi gibi özellikler site içinde tutarlı olarak kullanılmalıdır. İçerisinde çok resim barındıran siteler için, “Sadece Yazı” şeklinde bir seçenek bulundurulmalıdır. Aksi taktirde kullanıcı resimlerin yüklenmesi için uzun süre bekleyecektir. Eğer mümkünse, görme ve işitme engelli bireylere için özel tasarımlar yapılmalıdır.

10 Çağlar AKGÖZ27.02.200910 Tasarım \ Estetik Site tasarımı hedef kitleye çekici gelmelidir. Yazı okunabilir, grafikler tarafından bozulmayacak şekilde hazırlanmalıdır. Yazı ve grafikler tarafından doldurulmamış bir “Beyaz Alan” bırakılmalıdır. Tasarım öğelerinden olan veritabanları, animasyonlar, ses dosyaları vs... belirtilmeli ve açıklanmalıdır. Site herkes tarafından kabul görmüş öğelerden oluşmalıdır. Örneğin tüm hypertextler (linkler) mavi olmalıdır.

11 Çağlar AKGÖZ27.02.200911 Tasarım \ Estetik (devam) Kullanıcıları başlangıç sayfasına geri gelmelerini engelleyecek şekilde “bağlantılar” oluşturulmamalıdır. Bazen aynı site farklı browser larda farklı görünecektir. –Bunu engellemek için Web siteleri farklı browserlarda test edilmelidir. Renkler gözü çok rahatsız edecek şekilde olmamalıdır. –Uzmanlar bir sitede en fazla 4-7 renk arası kullanılması gerektiğini söylemektedir.

12 Çağlar AKGÖZ27.02.200912 Tasarım \ Estetik (devam) Web siteleri hem sıcak (kırmızı, turuncu, sarı) hem de soğuk (mor, mavi, yeşil) renkleri aynı anda içermelidir. Ama en temel nokta zemin-yazı zıtlığını ayarlamaktır. Renkler görme problemi olanlara göre de ayarlanmalıdır. Bir site en iyi “açık arka zemin” ve “koyu yazı” mantığıyla görünür olur ya da tam tersi... Ama eğer sayfa çıktı alınacak olursa “açık arka zemin” ve “koyu yazı” her zaman daha iyi sonuçlar üretecektir. Büyük resimler önce küçük halinde sunulmalı, eğer kullanıcı isterse tıklayarak büyütmelidir.


"Çağlar AKGÖZ27.02.20091 WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları