Hz. İDRİS [a.s].

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAZI SORULAR VARDIR ÇÖZMENİZ GEREKEN…..
Advertisements

NÂT-I ŞERİF.
MELEKLERE İMAN A) MELEKLERİN TARİFİ
BAKARA SÛRESİNDEN SON İKİ AYETİ
Sabır Örneği: Hz. Eyüp Hz. Eyüp denince akla hemen sabır gelir. Eyüp a.s. çok zengin idi. Sayısız malı-mülkü, birçok oğlu kızı bulunuyordu. Bu zenginliği.
Sabır Örneği: Hz. Eyüp Hz. Eyüp denince akla hemen sabır gelir. Eyüp a.s. çok zengin idi. Sayısız malı-mülkü, bir çok oğlu kızı bulunuyordu. Bu zenginliği.
HZ. MUHAMMED GÜVENİLİR BİR İNSANDI
- Hz. Muhammed Çalışmayı Severdi
KUR'AN-I KERİM ' İN MATEMATİKSEL MUCİZELERİ
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
PEYGAMBERLER VE MUCİZELERİ
Kolayla ş tırıcı Mutluluk ipuçları…. Dostundan gelen kötülü ğ e iyilikle kar ş ılık ver. Dostundan/dü ş manından gelen iyili ğ e daha güzeli ile kar ş.
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
KANDİL GECELERİ.
Vahiy Süreci- Anlam arayışı
Ders: Temel Dini Bilgiler Konu: Peygamberlik
KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİ
Kuranı Kerim ilk defa bu gecede nazil olmaya başlamıştır.
VAHİY Allah’ın peygamberlerine gönderdiği bilgilere ve mesajlara vahiy denir. Vahiy meleği Cebrail’dir.
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ DERS 12 Fâtiha Suresi'nin Genel Tanıtımı, İstiâze ve Besmele 17 Aralık 2014, Çarşamba.
KUTLU DOĞUM HAFTASI bilgidagi.com.
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
ÖĞRENME ALANI İNANÇ 7.SINIF 1.ÜNİTE MELEK VE AHİRET İNANCI
İBNİ SİNA . Doğum:Ağustos 980 Afşana Köyü, Buhara, Samanî Devleti(bugün Özbekistan) Ölüm :21 Haziran 1037 Hamedan, İran.
KURANIN TEMEL KONULARI
- Hz. Muhammed Danışarak İş Yapardı
EVLERİNİN YANIDAKİ TAPINAKLAR
Kuran-I Kerİm’de İsmİ geçen peygamberler
Merhametli - Hoşgörülü ve Affediciydi
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
Yahudilik-Musevilik Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
Peygamber ve Peygamberlere İman
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
İncil kelime olarak müjde, talim ve öğretici anlamlarına gelmektedir. Allah (C.C.) Teala Hz. İsa aracılığıyla Yahudilere gönderilmiştir. Ancak Yahudiler.
PEYGAMBERLER TARİHİ.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
3.1. İnsanın Özgürlüğü ve Sorumluluğu
Peygamberlere İman “Peygamber kendisine Rabbi tarafından indirilene iman etti, müminler de. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine.
DERSİN ADI:Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Kitaplara İman “…Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse şüphesiz derin bir sapıklığa düşmüştür.” (Nisa suresi,
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
Kur’an’daki peygamber kıssalarının her biri, insanoğlu var oldukça var olacak hayati bir problemin çözüm anahtarını verir. PEYGAMBER KISSALARI Âyetlerimiz.
HAZRET MUHAMMED (SAV).
KUR’AN’IN ALLAH KELAMI OLMASININ DELİLLERİ
HADİS MEKTEBİ DERSLERİ
Peygamber Efendimizin En Büyük Mucizesi
Öldükten sonra tekrar dirilme ve Âhiret hayatı niçin vardır?
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur'an-ı Kerîm'in üçüncü suresi. Sure, Medine'de nazil olmuştur. Surenin 33. ayetinde Musa (a.s.)'in babası İmrân'dan bahsedildiği için İmrân Âilesi anlamına.
ALLAH’IN VARLI Ğ ININ VE B İ RL İĞİ N İ N DEL İ LLER İ Sena Nur KÖKSAL 2097.
HZ.ADEM İ N HAYATI Hz. Adem;ilk Peygamber ve ilk insandır. Allah O’nu topraktan yaratmı ş, sonra ruhundan üfleyerek can vermi ş tir.
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
Kırmızı Kutucuklardan Anahtar Kelimeyi Bulunuz.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
 Doğum yeri Kudüs'tür.  Hem peygamber hem de kraldır.  Allah tarafından kendisine Zebur isimli kutsal kitap indirilmiştir.
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün.
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
PEYGAMBERLER VE MUC İ ZELER İ. İ Ç İ NDEK İ LER Hz.Adem (a.s) Mucizesi…4 Hz.Davud (a.s) Mucizesi…5 Hz.Elyesa (a.s) Mucizesi…6 Hz.Eyyub(a.s) Mucizesi…7.
Sunum transkripti:

Hz. İDRİS [a.s]

Kur'an-ı Kerîm'de adı geçen bir peygamber. İdris (a.s) Kur'an-ı Kerîm'de adı geçmeyen Şit (a.s)'den sonra peygamber olmuştur.

Asıl adı Ahnuh' (Hanuh) dur. ona İdris lakabı verilmiştir. Çok kitap okuduğu için ona İdris lakabı verilmiştir.

Kendisine peygamberlik, hikmet ve sultanlık verildiği için « müselles bin ni'me » (kendisine 3 nimet verilen ) de denilmiştir.

Yürürken adımını kısa atar, İdris (a.s) rivayetlere göre, beyaz tenli, uzun boylu, geniş göğüslü, gür sakallı idi. Yürürken adımını kısa atar, önüne bakarak yürürdü.

Kendisine verilen mucizelerden bazıları; Ağaçlar da ne kadar yaprak olduğunu bilmesi, Havadaki bulutlara çekilmelerini emir verebilmesi , Kendisinden sonra gelecek olan peygamberleri haber vermesi idi.

Ama ne yazık ki kendisine çok az kişi itaat etmiştir. İnsanlara peygamberimizin vasıflarını ve kendisinden sonra vukuu bulacak olan Nuh tufanını anlatmıştır. Ama ne yazık ki kendisine çok az kişi itaat etmiştir. .

Kendisi 100 şehir kurmuştur. Idris aleyhisselam 72 dil konuşup ve her kavmi hak dine kendi dili ile davet etmiştir. Kendisi 100 şehir kurmuştur.

İdris, kavmini putlara tapmaktan, şeytana ve Kabiloğullarına İlk kez astronomi ve hesap ilmini, geçmiş zamanların ilimlerini öğrenen İdris (a.s)'dır. İdris, kavmini putlara tapmaktan, şeytana ve Kabiloğullarına tarafgir olmaktan alıkoymuştur.

Hz. Peygamber (s.a.v) Miraç gecesinde semada Hz. İdris ile karşılaşmıştır.

Kur'an-ı Kerîm'de İdris (a.s) hakkında dört ayet-i kerime vardır. "(Ey Muhammed)! Kitapta İdris'e dair söylediklerimizi de an. Çünkü o, dosdoğru bir peygamberdi. Onu yüce bir yere yükselttik“ (Meryem, 19/56-57) "(Ey Muhammed)! İsmail, İdris, Zü'l-kifl hakkında anlattığımızı da an; onların her biri sabredenlerdendi Onları rahmetimize kattık. Doğrusu onlar iyilerdendi. (Enbiyâ, 21 /85-86)

İdris (a.s) hakkında indirilen ayetlerden onun; Peygamber, dosdoğru, yüce bir mevkiye yükseltilmiş, sabırlı, Allah'ın rahmetine kavuşmuş ve iyilerden olmak gibi niteliklere sahip olduğu görülmektedir.

İdris (a.s)'e otuz sahife indirilmiştir. Rivayete göre, ilk defa yazı yazan ve elbise dikip giyen odur. Ondan önce insanlar, hayvan derisi giyerlerdi. .

Ayrıca üçyüz altmış sene ömür sürdüğü de söylenmektedir. İdris (a.s)'e göklerin sırları açılmış olup Allah Teâlâ onu diri olarak göğe kaldırmıştır