Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün."— Sunum transkripti:

1 Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri

2

3 Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün size dininizi ikmal ettim Üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı beğendim.’’

4

5 1-İnsan Unsuru Dini yorumlayan ve yaşayan insandır. Dolayısıyla dini yorum farklılıkların sebeplerinden 1.insandır insanların pek çok ortak noktası olsada Yüce Allah (c.c.) insanları farklı yapıda, farklı özellikte ve karakterde yaratmıştır örn: her insan okuduğu bir kitaptan yada filimden farklı bir sonuç çıkarta billir.

6

7 2-Sosyal Ortam Dini yorum ve farklılıkların sebeplerinden bir diğeri de sosyal ortamdır. insan sosyal bir varlıktır bir toplumda ve sosyal yapı içinde doğar ve büyür. Bu süreçte toplum, insanı etkileyip egemen olan kuralları ve değer yargıları çerçevesinde şekillendirmektedir. Yani her insan kendi yaşadığı toplumun bir ürünüdür. örn: köydeki bir insanla şehirdeki bir insanın din anlayışı gibi.

8

9 3-Kültürel Ortam Dini yorum farklılıklarının nedenlerinden bir diğeri de kültürel sebeplerdir. Din bir toplum ve kültür içinde yaşanır. Her toplumda kendine özgü bir kültür vardır. İslam dininin temel ilkelerinde farklılıklar olmasa da Kur’an-ı Kerim ayetlerlnln ve Hz. Muhammed’in(s.a.v) sünetlerinin anlaşılıp yorumlanması farklıdır. Çünkü İslam dinine farklı kültürden insanlar mensubdur.

10 Örn:Emevi ve Abbasile zamanında, özellikle Yunan ve Hint kültürüne ait bir çok eser Arapçaya tercüme edilmiştir. Aristo ve Eflatun gibi Yunan düşünürlerinin fikirleri, Hint kültürüne ait düşünceller müslümanllar arasında taraftar bulunmuştur.

11

12 4-Coğrafi Ortam Dini yorum ve farklılıklarının bir diğer sebebide coğrafi ortamdır. Burda kastedilen iklim, hava koşulları, yeryüzü şekilleri, vb… iklim yaşımı zorlaştırması ve kolaylaştırmasından dolayı dini yorumlara yaklaşımda farklılılaşmıştır. Örn:Türkiye’de Doğu Anadolu’nun daha çok şafi orta ve batı Hanefi mezhebine mensup insanlar olmasının sebebi budur.

13

14 5-Siyasi Ortam Dini yorum farklılıklarının sebeplerinden biri de siyasi ortamdır. peygamber efendimiz (s.a.v) ölümünden sonra Müslümanlar arasında pek çok çatışma ollmuş bu çatışmalların çoğu ölümle sonuçlanmıştır bınlardan birtanesi örn:Hz. Osman(r.a)bazı uygulamalırından hoşnut kalmayan insanlar ondan halifeliği bırakmasını istemiş lakin kabul etmeyince evini sarıp şehit etmişler.

15

16 6-Dini Metinleri Yaklaşım ve Onları Yorumlama İslam düşüncesindeki yorum farklılıklarının bir diğer nedenide dini metinlerin anlaşılmasından kaynaklanan sebeplerdir. Bilindiği üzere islamda birçok problemle karşılaşılıyor. Bu problemler karşısında önce Kur’an-ı kerim’e sonraada peygamber efendimiz (s.a.v) uygulama ve açıklamallarına bakılıyor. Özellikle kuranda bazı ayetler müteşabih bazılarıda muhkem olarak adlandırıllır.

17 ‘’ ALLAH TEALA HER GECE YARISINDAN SONRA DÜNYA SEMASINA İNER VE ŞÖYLE SESLENİR HER KİM DUA EDERSE DUASINA İCABET EDERİM HER KİM BENDEN BİŞEY İSTERSE İSTEDİĞNİ YERİNE GETİRİRİM HER KİM MAĞFİRET DİLERSE ONU AFFEDERİM’’

18 KAYNAKÇA -ORTAÖĞRETİM 10.SINIF DİNKÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERS KİTABI

19


"Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları