Dünyada ve Türkiye’de Süt Üretimi Prof.Dr.Barbaros Özer
Nüfus artışı-Süt talebi Hayvan barınaklarının ve çiftliklerin uygunluğu Beslenmenin doğru ve tam yapılması Üstün verimli ırkların oluşturulması Tekniğine uygun süt sağım noktalarının oluşturulması
Dünyada Süt Üretimi Son 28 yılda AB ülkelerinde sığır sayısı %20 azalmasına karşın süt verimi %11 artış göstermiştir En yüksek inek sütü miktarı artışı Asya’da yaşanmıştır
Türkiye’de Süt Üretimi Mevcut süt üretimi 18.5 milyon ton/yıl dolayında DPT; 2004 yılında 10.6 milyon ton olan toplam süt talebinin 2018 yılında 25 milyon tona yükseleceğini, Buna karşılık; 2004 yılında 10.660 bin ton olan süt üretiminin ise 2018 yılında ancak 18.6 milyon tona yükseleceğini öngörmektedir
Varıatıon in the number of milking cow's (2010-2017) Source: Turkish Statistical Institute (2018)
Annual variation rates of number of animals in Turkey Periods Cattle (%) Buffalo (%) Sheeps (%) Ankara Goat (%) Hair Goat (%) 1928-1960 1,84 1,13 2,94 2,01 2,32 1960-1980 1,23 -0,50 1,74 -2,44 -0,95 1984-2009 -0,58 -7,06 -2,45 -9,87 -3,16 2009-2016 4,0 7,2 5,2 5,1 10,7 2016-2017 13,2 13,6 8,7 3,8 2.8 2016-2018 June 21,9 21,1 16,8 6,7 8,1 Source: Akman, N. (2018). Ankara University Faculty of Agricuture Department of Animal Science
Source: Eurostat (2018) (*) 2017 data 18.762.319 M tons (.000 tons)
264 million dairy cow’s World figures Over 600 million tons of milk Source: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL
Cow’s milk Percentage of cow’s milk processed by registered dairies Milk produced on farm (EU-28) 163 M tons Cow’s milk Milk produced on farm (Turkey) 18,76 M tons Milk delivered to dairies 153,2 M tons (EU-28) 9,11 M tons (Turkey) 93,99% (EU-28) 48,56% (Turkey)
Arz analizi ve mevcut sektörel kapasite Gıda sanayi içerisinde en dinamik alt sektör Oligopol/monopol oluşumu yok Ülker : günlük kapasitesi 5.000 ton; Sütaş : günlük kapasitesi 3.000 ton; Pınar : günlük kapasitesi 800/1.000 ton; Yörsan : günlük kapasitesi 700/1.000 ton; Danone : günlük kapasitesi 1.000 ton. Toplam süt üretiminin %13’ü Toplam sanayiden geçen sütün %43.8’i büyük işletmeler tarafından işlenmektedir
Süt sektöründe kapasite kullanım oranları Yıl ortalaması olarak %65-75 arasındadır Bazı dönemlerde kapasite kullanımı %50’nin altına kadar düşebilmektedir. Türkiye’de süt arzı ile talep arasındaki dengeyi kurabilmek amacıyla başlatılan teşvik uygulamaları sonucunda sanayiye giden süt miktarında kısmi artış sağlanmıştır.