GÜMÜŞHANE NİN DOĞAL GZELLİKLERİ.  Gümüşhane'nin Torul ilçesinde yer alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, bağlı olduğu ilçe merkezine yaklaşık 40 km mesafede.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN KUŞLARI
Advertisements

Pln 1124 şehİr coğrafyasI Konut ve yakIn çevresİnde radburn sİstemİ
DİLEK YARIM ADASI.
KARATEPE –ASLANTAŞ MİLLİ PARKI
Çinde Şanghi eyaletindeki Chian şehrinin 120 km
ERENLERDEKİ KUTSAL MEKAN: TEKKE
KAZDAĞLARI BİTKİLERİ.
TORUL KAYMAKAMLIĞI KHGB ve GÜLAÇAR KALKINMA KOOPERATİFİ
Murat Can KÖSE Mert Eren YÜKSEL
SU HALDEN HALE GİRER.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 Pamukkale: Denizli’nin en çok turist çeken yeridir. Turistik tesisleri mevcuttur. Pamukkale Kaplıcasında “radon gazı” vardır. Bu su insanı dinlendirici.
UZUNGÖL PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar : Cem Yurtsev Müzik: Enstrümantal
YAŞADIĞIMIZ yer Sunan:Ege PEKGÖZ
1/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI. 2/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI.
AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)
Doğa, insanoğlunu kimi zaman hayrete düşüren, çoğu zaman da hayranlığa sürükleyen binlerce güzelliği içinde barındırıyor. Canaima Ulusal Parkı da görenleri.
HAYVANLAR CANLIDIR İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar dünyadaki canlı varlıklardır. Canlı varlıkların beslenme, hareket etme,solunum yapma, büyüme, çoğalma.
*Kırmızı rengi öğreniyorum
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
Değerli Dostlar, Temmuz sıcakları bastırınca, yine yollara düştüm, bu kez, Ankara’dan Gerede’ye giderken otoyolun sol tarafındaki yaylalara…
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
LONDRA.
SU HALDEN HALE GİRER.
GÜMÜŞHANE.
Çinde Şanghi eyaletindeki Chian şehrinin 120 km. doğusunda bulunan yaya yolu dünyanın en tehlikeli yoludur.. Huaşan beş kutsal dağdan biri ve en sevilen.
TÜRKİYE İKLİM BÖLGELERİNDE AYIRT EDİLEBİLEN BAŞLICA YÖRELER
SPİL DAĞI MİLLİ PARKI.
Demet BİLİR 11-D HATİLA VADİSİ Demet BİLİR 11-D 865
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
Ay ve Ayın Şekilleri Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel/Bursa.
WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)
ÇEVRE.
Bir Başkadır Benim Memleketim
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
PİSAGOR TEOREMİ a b c.
Beykoz BaklacI 2b arazisi
PİSAGOR BAĞINTISI.
Ülkemizin Doğal Ve Tarihi Güzellikleri
Türkiye’nin doğal güzellikleri
ÇANAKKALE.
BİLGİSAYAR DERSİ WEB SİTESİ İNCELEME HOCA:Yar. Doç.NURAY GEDİK ÜNAL TACAN
19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN.
Renk Kavramı.
Tropikal Yağmur OrmanlarI BİYOMU.
HEDEF KİTLE Sabahları koşu ve yürüyüş parkurlarında spor yapan kadın ve erkekler. *Sabahları Bebek sahilinde taytlı şişme mont ve Nike Airmax’lı.
GEBZE D-100 GÜNEY YAN YOL BES PLAZA SUNUM DOSYASI
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
TAMLAMALAR.
Ankara Ankara Güzel Ankara
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
ENGLISH ON HOLIDAY.
ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME
KOZAKTA PIKNIK NAİLİ ÖZER Kasım 2008.
Adınız Öğretmeniniz Sınıfınız
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
ATATÜRK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU ULU ÖNDER ATATÜRK’ÜN İSTİRAHATINI YAPTIĞI YER.
 Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde yaklaşık civarında bitki ve civarında hayvan türü olduğu tespit edilmiştir. Üstelik.
TÜRKİYE’DE NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR ADI: EFE BEKİR DERS: FEN BİLİMLERİ SOYAD: TÜMGAN NUMARASI: 451 SINIFI: 5-A OKUL: FATİH TEMİZ ORTAOKULU.
BİTKİ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR? BİTKİLERLE İLGİLİ GENEL VE İLGİNÇ
PEYGAMBERİN HAYATI SUNU.
Adınız | Öğretmeniniz | Sınıfınız
Tabiat Turizmi: Nereden geldi aklımıza
1.GİRİŞ- DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2.FIRAT NEHRİ 3.AĞRI DAĞI 4.VAN GÖLÜ 5.MUŞ OVASI 6.HAZAR GÖLÜ 7.TORTUM ŞELALESİ 8.ÇIR ŞELALESİ 9.SARI KAMIŞ ORMANI 10.MERCAN.
YHGP: YEŞİLIRMAK HAVZASI GELİŞİM PROJESİ ÖDEVİ ŞÜHEDA NUR ARISOY 11TM/A 266 İYİ SEYİRLER…
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

GÜMÜŞHANE NİN DOĞAL GZELLİKLERİ

 Gümüşhane'nin Torul ilçesinde yer alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, bağlı olduğu ilçe merkezine yaklaşık 40 km mesafede konumlanmaktadır. Araları yürüme mesafesinde olan birbirinden dikkat çekici 3 gölden oluşan bölgenin, kaynaklara göre 5859 hektarlık alanı 1998 yılında “'Tabiat Parkı”' ilan edilmiştir. Bünyesindeki 3 gölün yanı sıra bu 5859 hektarlık alanda ilginç jeomorfolojik yapılar, buzul gölleri ve oldukça zengin bir flora ile faunaya rastlanmaktadır. En yakın yerleşim biriminin 5 km uzaklıkta yer aldığı Artabel Gölleri Tabiat Parkı neredeyse yılın 6 ayında karlar altında kalmaktadır. Doğal yaşam alanı olan bölge çakal, ayı, kartal, geyik ve domuz gibi çok çeşitli hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Tüm bunların yanı sıra Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda peygamber çiçeği, saman çiçeği, kaplan otu gibi birbirinden farklı bitki türüne de rastlanmaktadır Gümüşhane'nin Torul ilçesinde yer alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, bağlı olduğu ilçe merkezine yaklaşık 40 km mesafede konumlanmaktadır. Araları yürüme mesafesinde olan birbirinden dikkat çekici 3 gölden oluşan bölgenin, kaynaklara göre 5859 hektarlık alanı 1998 yılında “'Tabiat Parkı”' ilan edilmiştir. Bünyesindeki 3 gölün yanı sıra bu 5859 hektarlık alanda ilginç jeomorfolojik yapılar, buzul gölleri ve oldukça zengin bir flora ile faunaya rastlanmaktadır. Gümüşhane'nin Torul ilçesinde yer alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, bağlı olduğu ilçe merkezine yaklaşık 40 km mesafede konumlanmaktadır. Araları yürüme mesafesinde olan birbirinden dikkat çekici 3 gölden oluşan bölgenin, kaynaklara göre 5859 hektarlık alanı 1998 yılında “'Tabiat Parkı”' ilan edilmiştir. Bünyesindeki 3 gölün yanı sıra bu 5859 hektarlık alanda ilginç jeomorfolojik yapılar, buzul gölleri ve oldukça zengin bir flora ile faunaya rastlanmaktadır..

 Tabiat parkı", yakınına kadar araba ile gidilebilecek merkezi bir konuma sahip değildir. Yine de Gülaçar Köyü, Artabel/Esentepe Mahallesi'nden yaklaşık 5 km yukarıda araç bırakmak suretiyle (2500m.), kolayca ilk göle (2700 m) ulaşılabilir. Burada yazın da suyu kurumayan 6 göl vardır. Bu güzergah bayanlar için de uygundur. Arazisiz otolar için temmuzdan önce çıkış zor olabilir. Diğer güzergah Torul-Gümüştuğ Köyü-Dulağa Yayla da (2200 m) araç park etmek suretiyle, 3 farklı güzergahtan, en yukarıdakileri 3015 veya 3025 m rakımdaki göllere veya 3294 m rakımlı Abdalmusa Tepe'ye çıkılabilir. Yaklaşık olarak 1100 m kot çıkışını, 6 veya 7 km hipotenüs yürüyüşü ile gerçekleştirmek gerekir. Bu zor bir tırmanıştır ve idmansız kimseler için uygun değildir. Bir akış hattında 4 önemli göl, diğerinde 2'si büyükçe ve 3'ü de küçük olmak üzere 5 göl mevcuttur. Erken çıkışlarda, fazladan 1 göl daha görülebilir. Kuzeytepesi'ne çıkıldığında ise bütün göller izlenebilir. Arabadan ne kadarını görebilirim diyenler hariç olmak üzere, buralara en az 1 tam gününü ayırabilecekler için, 66 yaşında ama bu dağlara her yıl en az bir kez tırmana gelen birisi olarak, ekip çıkışlarına karşılıksız eşlik etmekten zevk duyarım; ama sadece temmuz/ağustos içinde ve 70'ime kadar!