Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’DE NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR ADI: EFE BEKİR DERS: FEN BİLİMLERİ SOYAD: TÜMGAN NUMARASI: 451 SINIFI: 5-A OKUL: FATİH TEMİZ ORTAOKULU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’DE NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR ADI: EFE BEKİR DERS: FEN BİLİMLERİ SOYAD: TÜMGAN NUMARASI: 451 SINIFI: 5-A OKUL: FATİH TEMİZ ORTAOKULU."— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’DE NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR ADI: EFE BEKİR DERS: FEN BİLİMLERİ SOYAD: TÜMGAN NUMARASI: 451 SINIFI: 5-A OKUL: FATİH TEMİZ ORTAOKULU

2 NESLİ TÜKENEN BİTKİ ve HAYVANLAR

3 ALA GEYİK Alageyik, göçmen olmayan ve sürü oluşturan, kürek boynuzlu ve benekli gececil bir geyik türüdür. En saf alageyikler tüm dünyada sadece Antalya’da bulunur. Yöre halkı tarafından Benekli geyik olarak da adlandırılırlar. Ülkemizde, Antalyadaki Termessos Milli Parkı ve Düzlerçamı, Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında ve Mersin’de görülebilirler. Çok az miktarda olsalar da Bolu Dağlarında da görülme imkanları vardır.

4 TELLİ TURNA Adına türküler ve şarkılar yazılan, turnagiller familyasının bu türü de, Türkiye’de soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlılardan. Türkiye’de sadece Bulanık Ovası’nda yaşayabilmektedirler.

5 ANADOLU DİKENLİ FARESİ Türkiye;’de yalnızca Silifke ve Çukurova bölgesindeki ormanlarda yaşayan bu tür, genelde guruplar halinde yaşasalarda, Türkiye’de soyları tükenmekte olan hayvanlar listesinde bulunuyorlar.

6 Bilindiği gibi kelaynaklar, dünyada nesli tükenmek üzere olan kuşlar arasındadır. Şu an itibariyle dünyada sadece Fas ve Türkiye’de koloni halinde yaşamaktadırlar. Fas’takiler 200 civarında, Türkiye’dekiler (Birecik ilçesinde) 50 civarındadır. KELAYNAKLAR

7 Anadolu leoparı can çekişiyor. Hazar kaplanı (Panthera tigris virgata) ve Anadolu leoparı (Panthera pardus tulliana) bir zamanlar Türkiye’de dağılım gösteren büyük kedi türlerindendir. Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Hazar kaplanını soyu tükenmiş, Anadolu leoparını ise soyu kritik olarak tehlike altında olarak sınıflandırmaktadır.

8 Kara Akbaba Aegypius monachus Boyu : 110 cm Ağırlığı : 7-12,5 kg Kanat açıklığı : 295 cm Yurdumuzda üreyen ve nesli dünya çapında tehlike altında olan Kara Akbaba, 1 metreye varan boyu, 3 metreye ulaşan kanat açıklığı ve 10 kilodan fazla ağırlığı ile Avrupa’nın en büyük yırtıcı kuşudur.

9 DENİZ KAPLUMBAĞASI Nesli tehlikede olan ve nesillerinin devamlılığı bakımından ülkemizin Akdeniz kıyılarına ihtiyaç duyan türlerdendir. Deniz kaplumbağaları yeryüzünde 100-200 milyon yıldır varlıklarını sürdürmelerine rağmen, bugün geçmişi henüz 1 milyon yıla dayanan insanoğlunun çeşitli aktiviteleriyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

10 NESLİ TEHLİKE ALTINDA OLANLAR Yunuslar

11 Koala

12 Flamingolar

13 Panda

14 Leopar

15 Caretta

16 Kabuklular

17 Mavi Balina

18 Hangi hayvanlar kalmadı? NESLİ tükenen hayvanlar arasında Asya fili, yabani sığır, yabaneşeği, aslan, çita, kunduz bulunuyor. Nesli tükenmek üzere olanlar arasında ise Anadolu parsı, Dorcas ceylanı, kaplan, Akdeniz foku, alageyik, yabankoyunu, ceylan, karaca, çizgili sırtlan ve kirpi fare... Nesli tehlike altında olan 23 tür arasında da su samuru, ulugeyik, yaban keçisi, bozayı, kurt, çakal, çeşitli yarasa türleri var.

19 KAFKAS BİZONU Avrupa Bizonu da denilen bu canlı türüne önceden Tüm Avrupa ve Anadolu’da rastlanırken artık sadece Rusya, Ukrayna, Belarus ve Polonya’nın bazı milli parklarında rastlanabilmektedir. Türkiye’de 16. yüzyılda neslinin tükendiği düşünülmektedir.

20 ASYA FİLİ Yaklaşık MÖ 3 milyon yıl ile MÖ 100 yılları arasında tarihlendirilen E. m. asurus filine ait kemik kalıntılarına Türkiye’de rastlanmıştır. Türkiye’de neslinin 19. yüzyılda tükendiği düşünülmektedir.


"TÜRKİYE’DE NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR ADI: EFE BEKİR DERS: FEN BİLİMLERİ SOYAD: TÜMGAN NUMARASI: 451 SINIFI: 5-A OKUL: FATİH TEMİZ ORTAOKULU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları