Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARATEPE –ASLANTAŞ MİLLİ PARKI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARATEPE –ASLANTAŞ MİLLİ PARKI"— Sunum transkripti:

1 KARATEPE –ASLANTAŞ MİLLİ PARKI

2 Karatepe - Aslantaş Milli Parkı:
Akdeniz Bölgesi’nde, Osmaniye ili sınırları içindedir yılında ilan edilmiştir. Yüz ölçümü hektardır. Geç Hitit döneminin ( M.Ö. 8. Yüzyıl) önemli yerleşimlerinin ve kalesinin bulunduğu bir alandır. Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşmeler olmuştur. Milli parkta bu dönemlere ait eserler bulunmaktadır. Ceyhan Irmağı’nın içinden geçtiği bu alanda kızılçam ormanları, meşelikler ve makilikler yer almakta, Akdeniz Bölgesi’ne özgü flora ve fauna türleri yaşamaktadır. Milli park içerisinde barındırdığı açık hava müzesi, su sporları merkezi, yaban hayatı ve Aslantaş Baraj gölü ile önemli bir turistik cazibe merkezidir. Konaklama, kamp kurup piknik yapılabilmektedir.

3 Yerli halk içerisindeki aslan heykellerinden dolayı buraya ‘’aslantaş’’denmektedir.Fakat ülkemizde birçok yerde aslantaş olduğundan ayırt edebilmek için örene en yakın topoğrafik noktanın karatepe olmasından dolayı buraya karatepe-aslantaş denmesi daha uygun olmuştur.

4 Milli Park, Torosların eteği ile Çukurova’nın düzlükleri arasında yer alan hafif engebeli alan üzerindedir. Milli Park içinde önemli olan tepeler şunlardır: KARATEPE KALİTEPE İNCİRLİTEPE KARADAĞTEPE GARZEDETEPE GAVURTAŞTEPE BOCAYÜCETEPE

5 KORUNAN ALANLAR Şarlak Şelalesi:Doğal sit alanı olan Şarlak şelalesi Kadirli – Sumbas ilçeleri sınırında Kadirliye 25 km. mesafede Kesiksuyu çayı üzerinde bulunan şelale, Manavgat şelalesinin minyatürü gibidir.Koruma altına alınmış bulunan şelale görüntü güzelliği olan ve piknik yapmaya elverişli alandır.

6 KORUNAN ALANLAR Karaçay Şelalesi : Şehir merkezine 7 km mesafede bulunan, Karaçay şelalesi, Akdeniz’e özgü tüm bitkileri içerisinde bulunduran ve 3 km lik yeşil bir vadi sonunda 25 metre mesafeden aşağıya akmaktadır. Karaçay Şelalesine ulaşım belli bir mesafe arabayla gidildikten sonra ancak 3 km patika yolla ulaşılabilen bakir bir doğa harikasıdır. Hafta içi veya hafta sonu her zaman piknik yapan insanların bulunduğu, Çukurova’ya has doğal bitkilerin yetiştiği bir mekan aynı zamanda günübirlik mesire alanıdır.

7 KORUNAN ALANLAR Çiftmazı Mesire Alanı: Zorkun yaylası yolu üzerinde,Osmaniye’ye 8 km uzaklıkta, orman içi dilenme ve mesire yeridir. İhtiyaca cevap verecek durumda kafeterya ve lokantası mevcuttur. Çiftmazı mesire yerine ulaşım, taksi ve minibüslerle sağlanmaktadır. Kent Ormanı: 

8 KORUNAN ALANLAR Karatepe Piknik Alanı: Aslantaş barajı kıyısında bulunan Karatepe, Osmaniye’ye 30 km uzaklıkta, çam ormanlarıyla kaplı açık hava müzesidir. Sit alanı içerisinde bulunan mekan aynı zamanda güzel bir piknik alanıdır. Kamp kurmaya ve su sporları merkezinde konaklama imkanı bulunmaktadır.Ulaşımı, Karatepe köyüne yolcu taşımacılığı yapan minibüslerle yapılmaktadır.

9 KORUNAN ALANLAR Kalecik Barajı: Osmaniye merkezinin 30 km doğusunda bulunan kalecik barajı ve çevresi, ormanla kaplı, tarihi Savtabiatın bütün güzelliğinin sergilendiği bir piknik alanıdır. Ulaşımı çok rahat bir şekilde sağlanmaktadır. Hasanbeyli ilçesine ve Kaypak köyüne yolcu taşımacılığı yapan minibüslerle gidilebilir.

10 KARATEPE-ASLANTAŞ MİLLİ PARKI FLORASI VE FAUNASI
Milli Park içerisinde, 7 si endemik olmak üzere 100 bitki türü, 52 Familyaya ait 185 kuş türü, 17 memeli hayvan türü, 12 adet sürüngen, 5 adet amfibi, 30 adet balık türü tespit edilmiştir.

11 MEMELİLER Karatepe-Aslantaş Milli Park alanı memeliler yönünden zengin değildir. Bunun nedeni, bölgenin Milli Park ilan edilmeden önce ve kısmen sonrasında alanda yapılan bilinçsiz ve düzensiz avlanmalar ve yaşam ortamlarının tahrip edilmesidir. Milli park ve çevresinde yapılan araştırmalar ve literatür taramalarında, planlama alanında 17 memeli hayvan türünün varlığı tespit edilmiştir. Milli Park alanında varlığı saptanan memeli hayvanlardan Karaca türünün popülasyonu bugün için milli park alanı içerisinde ve yakın çevresinde son derece azalmıştır. Ülkemizde avı yasak olan hayvanlar içerisinde bulunan bu tür, milli park kapsamında alınan koruma önlemlerine rağmen yörede yaşayan köylüler ve yakın çevredeki yerleşim birimlerinden gelen avcılar tarafından avlanmaktadır ve bölge bazında nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

12 MEMELİLER TİLKİ SIRTLAN

13 MEMELİLER YABANİ TAVŞAN PORSUK

14 MEMELİLER KARACA SU SAMURU

15 MEMELİLER NALBULLU YARASA CÜCE YARASA

16 Kuşlar Milli Park alanı ve yakın çevresinde kuşlar konusunda yapılan araştırmalardan ve ilgili literatürlerden edinilen bilgiler, yürütülen alan çalışmaları ve yerel halk ile yapılan görüşmelerden elde edilen bilgilere göre söz konusu alanda 52 familyaya ait 185 kuş türünün varlığı ortaya çıkmaktadır. Bölgede varlığı saptanan kuş türlerinden 85’i bölgede yerleşik durumda, 80 kuş türü göçmen ve 42 kuş türü ise düzensiz göçmen durumundadır. Göçmen kuşlardan 31 ‘i kış ziyaretçisi, 49’u ise yaz ziyaretçisidir. Karatepe-Aslantaş Milli Parkı ve yakın çevresinde varlığı saptanan 185 kuş türünün 66 ‘sı alanda kuluçkaya yatmaktadır.

17 KUŞLAR KEKLİK DOĞAN

18 KUŞLAR KARTAL TURAÇ

19 Balıklar Karatepe-Aslantaş Milli Park alanı içindeki balıklar, Aslantaş baraj gölü ve bunu besleyen Ceyhan nehri kapsamında incelenmiştir. Yapılan araştırmalardan ve literatürlerden yararlanılarak elde edilen bilgiler ışığında alanda 30 balık türünün varlığı saptanmıştır.

20 Balık Sazan balığı Yayın balığı

21 Florası Karatepe-Aslantaş Milli Parkı florası; meşe türleri, kızılçam, sandal, defne ve karaağaç gibi bitki türleri bulunmaktadır. 

22 kızılçam sandal

23 defne karaağaç


"KARATEPE –ASLANTAŞ MİLLİ PARKI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları