Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ay ve Ayın Şekilleri Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel/Bursa.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ay ve Ayın Şekilleri Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel/Bursa."— Sunum transkripti:

1 Ay ve Ayın Şekilleri Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel/Bursa

2 Ay Ay, Dünya'nın tek doğal uydusudur. Güneş Sistemi içinde beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir.

3 Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha düşüktür
Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha düşüktür. Yüzeyinde kütle çekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.

4 Ayın Oluşumu

5 Ay’ın Evreleri Yeni Ay:
Ay'ın aydınlık olmayan tarafı Dünya'ya dönüktür. Ay, Dünya'dan açıkça görülemez. Fakat Güneş tutulması süresince görülebilir. Hilal: Ay Güneş'in doğusunda kalmaktadır. Ay - Yer - Güneş arasındaki açı 90°den küçüktür. Hilal evresinin gözlem süresi kısadır. Çünkü Güneş battıktan sonra batı ufkuna yakın gözlenir. İlk Dördün: Ay'ın yeni ay evresinden bir hafta sonra yarım daire biçiminde göründüğü evre; Güneş'e göre açısal uzaklığı 90° olduğu andaki görünüşüdür.

6 Dolunay: Ay'ın tam bir daire olarak dolgun, parlak görüldüğü evre. Son dördün: Ay'ın Dünya'dan sol yarısının aydınlık gözüktüğü evre.

7 Sorular; *Ay ……………………... şeklindedir.
*Aşağıdakilerden hangisi Ay’ın evrelerinden biri değildir? A)İlk dördün B) Dolunay C) Son Dördün D) Tam Ay * ( ) Dünya, Güneş ve Ay küp şeklindedir. * ( ) Ay, Dünyadan küçüktür. Cevaplar için tıkla

8 BİZİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
Hazırlayanlar: Semi Çetin Emre Kalender Erhan Salim Kumtaş


"Ay ve Ayın Şekilleri Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel/Bursa." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları