TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FAD İ ME AKAGÜNDÜZ SEVG İ SUBA Ş I Aralık OTİSTİK BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ SINIFLANDIRMA TANI DEĞERLENDİRME ARAÇLARI OTİZMİN NEDENLERİ EĞİTİM.
Advertisements

Bağlaşıklık(Dil bilgisi bağıntısı): Dil ögelerinin dil bilgisi kurallarına uyularak yan yana getirilmesi, demektir. Bu sabah istasyon o karşıla Bu sabah.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
YAZIM KURALLARI.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
Eğitimde Hedefler Hedef Kaynakları
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
GÖRÜŞ GELİŞTİRME TEKNİĞİ
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
İşlev Açısından Kelime Türleri
Metinlerin Sınıflandırması
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Öğretimin Uyarlanması
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Kanuni Sultan Süleyman İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
TUTUM VE ALGILAR.
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
ÖĞRETİM İLKELERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
ANALİTİK EĞİTİM FELSEFESİ YAKLAŞIMI
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
Nitel Araştırmalar.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
7. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI ANLATIM BOZUKLUKLARI I

Her cümle belli bir düşünceyi, duyguyu aktarmak için kurulur Her cümle belli bir düşünceyi, duyguyu aktarmak için kurulur. Bu cümlenin, ifade edeceği anlamı açık ve anlaşılır bir biçimde ortaya koyması gerekir. Ayrıca mümkün olduğunca gereksiz unsurlardan arındırılmış olmalıdır bu cümle. İşte bu özelliği göstermeyen cümleler, anlatım bakımından bozuktur.

Anlatım bozukluklarını kavramak ya da çabuk fark edebilmek her şeyden önce sözcüklerin anlamlarını ve türlerini iyi bilmeye, cümle yapısını ve ögelerini tanımaya, noktalamanın anlam üzerindeki etkisini anlamaya bağlıdır. Anlatım bozuklukları genel olarak iki bölümde incelenebilir: Anlamsal (Anlama Dayalı) Anlatım Bozuklukları, Yapısal (Yapıya Dayalı) Anlatım Bozuklukları

1. ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUKLARI 1.1. Sözcüğün Gereksiz Kullanımı İyi bir anlatımın temel özelliklerinden biri “duruluk” tur. Duruluk, anlatımda gereksiz sözcük veya sözcüklere yer vermemektir. Bu tip anlatım bozukluklarında; aynı anlama gelen iki sözcük bir arada kullanılmış olabilir veya bir sözcüğün anlamı cümledeki başka bir sözcüğün anlamını içeriyor durumdadır.

ÖRNEK: •Sağlık ve sıhhat insanın en büyük hazinesidir. (eşanlamlı sözcükler) •Kardeşim ne istediğini sessizce kulağıma fısıldadı. (fısıldamak sözcüğünde "sessizce" anlamı gizlidir.) •Bu olaya verilen tepkiler kişiden kişiye göre değişir. •En yakın arkadaşıyla aşağı yukarı iki üç yıldan beri görüşmüyor.

1.2. Yanlış Sözcük Kullanımı Bu tür anlatım bozuklukları, sözcüklerin anlam farklılıklarının tam olarak bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Yazılış ve okunuş bakımından birbirlerine çok benzeyen veya aralarında ilgi ya da yakınlık bulunan; fakat anlamları farklı olan bazı sözcükler cümlede birbirinin yerine kullanılırsa anlatım bozukluğu meydana gelir.

•Yöneticilerin sorumsuzluğu şirketin iflas etmesini sağladı •Yöneticilerin sorumsuzluğu şirketin iflas etmesini sağladı. (neden oldu) •Bu sene Atatürk Lisesinde öğretim görüyor. (öğrenim) •İş başvurusu için dört resim istediler. (fotoğraf) •Çok üzgün olmasına karşılık, bunu belli etmemeye çalışıyordu. (karşın) •Düşüncelerimiz arasında ayrıcalık giderek büyüyor. (ayrım) •İçeri girdi, önce kendini tanıştırdı. (tanıttı) •Çömleğin üzerine yazılmış desenlere hayranlıkla bakıyordu. (çizilmiş)

1.3. Deyim ve Atasözlerinin Yanlış Kullanımı Deyimler ve atasözlerinin anlamlarına uygun olmayan cümlelerde kullanılmaları anlatım bozukluğuna neden olur. Bunlar kalıplaşmış ifadeler olduğundan içlerindeki sözcüklerin ne kendileri ne de yerleri değiştirilebilir. Deyim ve atasözlerinin yapısının bozulması da anlatım bozukluğu oluşturur.

ÖRNEK: Eşim işyerinde üstlerinin gözüne batarak kısa zamanda terfi aldı. (girerek)

1.4. Sözcüğün Yanlış Yerde Kullanılması Dilimizde sözcüklerin dizilimiyle ilgili kurallar vardır. Bir sözcüğün anlamına uygun olmayan bir yerde kullanılması anlatım bozukluğuna neden olur.

ÖRNEK Konuşma dilini en iyi yazıya aktaran Orhan Veli'dir. (Konuşma dilini yazıya en iyi aktaran Orhan Veli'dir.)

1.5. Anlam Belirsizliği Cümlelerde anlam belirsizliği 3 sebepten olabilir: zamir eksikliği, noktalama eksikliği, karşılaştırma hatası.

ÖRNEK: •Zamir eksikliği: Okula gitmediğini bugün öğrendim. (Bu cümlede kimin okula gitmediği belli değildir: senin, onun, onların) •Noktalama eksikliği: Gazeteci bayanın sözlerini dikkatle dinledi. (özne bayan bir gazeteci mi?/gazeteci mi? Gazeteciden sonra virgül konursa anlatım bozukluğu giderilmiş olur.)

1.6. Mantık ve Sıralama Yanlışlığı Cümlede verilen kavramların önem sırasının karıştırılması ya da cümlenin mantıksal açıdan yanlış oluşturulması sonucunda ortaya çıkan anlatım bozukluklarıdır.

ÖRNEK: Bırakın çayını karıştırmayı kek bile yapamaz o. (Mantıken zor olan kek yapmaktır, fakat bu cümlede çayı karıştırmak daha zor görünüyor.)

1.7. Anlamca Çelişen Sözcüklerin Bir Arada Kullanılması Cümlelerde anlamca çelişkinin olması da anlatım bozukluğu sebebidir. Genellikle cümlede kesinlik/ihtimal, yaklaşıklık/net sayı anlamları içeren sözcüklerin bir arada kullanılmasından kaynaklanır.

Mutlaka notları değişmiş olabilir. ÖRNEK: Mutlaka notları değişmiş olabilir.

KAYNAKLAR Korkmaz ,Z., Ercilasun, A., Gülensoy, T., Parlatır, İ., Zülfikar, H., Birinci, N. (2010). Türk Dili veKompozisyon, (Genişletilmiş 4. Baskı), Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım. Kolcuoğlu, H. (Ed.).(2009).Türk Dili Ders Kitabı, İstanbul: Kalemus Yayıncılık Karaağaç, G., Yavuzer, H. (2011). Yükseköğretimde Türk Dili ve Kompozisyon, Ankara: Okutman Yayıncılık