Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”"— Sunum transkripti:

1 ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
(A. Haşim) Tanım: İsimlerin yerine kullanılan, söz söyleyen ile söylenen kişilerin yerlerini tutan sözcüklere zamir denir.

2 Sözcük Durumundaki Ek Durumundaki Zamirler Zamirler
ZAMİR ÇEŞİTLERİ Sözcük Durumundaki Ek Durumundaki Zamirler Zamirler Kişi zamirleri İlgi zamiri İşaret zamirleri İyelik zamiri Belgisiz zamirler Soru zamirleri

3 Sözcük durumundaki zamirler
1.Kişi Zamirleri: (Ben, sen, o, biz, siz, onlar, kendi) Cümlede kişi isimlerinin yerine kullanılan zamirlere kişi kişi zamiri denir. Kişi zamirleri, durum ve hal eklerini alarak çekimlenirler. Bizi, bize, bizde, bizden gibi

4 ‘O’ Kişi Zamiri 1.Bir kişinin yerine geçerse kişi zamiridir. Örnek: O, bize geldi. O, gitti. 2.Bir varlığın yerine geçerse işaret zamiri olur. Örnek: O, satılıktır. O, yerinden kalkmaz. 3.Bir ismi gösterirse işaret sıfatıdır. Örnek: O dolabı kaldırın. O çocuk kırdı. Kendi sözcüğü bir kişi zamiridir. Şahıslara göre çekimlenebilir. Kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendiler O, kendini kurtarmaya çalışıyor. Bunu kendisine de söyledim.

5 İşaret zamirleri ile işaret sıfatları arasındaki farklar:
2. İşaret Zamirleri: (Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar) Tanım: Varlıkları, genellikle isimlerini söylemeden belirten sözcüklere işaret zamiri denir. Şunu, Ayşe’ye ver. İşaret zamirleri ile işaret sıfatları arasındaki farklar: 1.Sıfatlardan sonra mutlaka isim gelir. Oysa zamirler doğrudan isimlerin yerine geçer. Örnek: Bu eve gideceğiz. Bu kırdı. O resim daha güzel.

6 2. İşaret zamirlerinin çoğulu vardır.
Örnek: Bunların rengi hoşuma gitmedi. 3. İşaret zamirleri durum, tamlama eki alabilirler; İşaret sıfatı ek almaz. Örnek: Bunun ödevi eksik. Oranın yolu çok bozuk. Not: Öteki, beriki, şöyle, böyle, şura, bura, gibi sözcüklere tarz anlamlı işaret zamirleri denir. Örnek: Böylesini hiç görmedim. Şuradan gideceksin Orayı satmak istiyorum.

7 3.Belgisiz zamirler: (kimi, kimisi, biri, birisi, bazısı, herkes, birçoğu, başkası, filan, şey)
Örnek: Kapıyı birisi çalıyor. Ağaçların birkaçı kurudu. İnsanların birçoğu iş bulamıyor. Bazıları tiyatroya, bazıları da sinemaya gittiler. Tanım: Yerlerini tuttukları isimleri belirgin değil de şöyle böyle belirten zamirlere belgisiz zamir denir.

8 4. Soru zamirleri: (Ne. Hangi. Hangisi. Kaça. Kaçıncı. Kaçta. Kaçı
4. Soru zamirleri: (Ne? Hangi? Hangisi? Kaça? Kaçıncı? Kaçta? Kaçı? Ne kadar? Nerede? ) Örnek: Bu sermayenin ne kadarı senin? Bu evi kaça aldın? Hangisi seni dövdü? Fidanların kaçı kurudu? Hangilerini istiyorsun? Tanım: Varlıkların adlarını soru yoluyla belirten sözcüklere soru zamiri denir.

9 1.İlgi zamiri (-ki) Örnek: Benim ödevim bitti, arkadaşımınki henüz bitmedi. Ali’nin kalemi kırıldı, benimki kayboldu. Tanım: Tamlamalarda isimlerin yerlerini tutan 1”ki” ye ilgi zamiri denir. Örnek: Ali’ninki > Ali’nin kitabı Sizinki > Sizin kaleminiz

10 Dikkat. -ki üç görevde bulunur: 1
Dikkat ! -ki üç görevde bulunur: 1.İsimlerin yerine geçince ilgi zamiri olur. Örnek: Sizinki daha güzel bir plandı. 2.İsimleri niteleyen sıfat türetir. Örnek: Ağaçtaki kuş Evdeki dolap 3.Bağlaç görevinde bulunur. Örnek: Beni hiç aramadı ki...


"ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları