Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kanuni Sultan Süleyman İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kanuni Sultan Süleyman İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi"— Sunum transkripti:

1 Kanuni Sultan Süleyman İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Kanuni Sultan Süleyman İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi

2 Sınavla İlgili Şikayetler
İlk doğru gördüğüm cevabı işaretliyorum. Diğerlerine bakmıyorum. Uzun soruları hiç okumuyorum. Telaşa kapılıyorum. Sınavda çözemediğim soru ile karşılaşınca sinirlenip sınava küsüyorum. Çözdüğüm soruların cevaplarını sınavın sonuna doğru toplu olarak optiğe geçiriyorum.

3 Dikkatsizlikten dolayı çok soru kaçırıyorum.
Zamanı yetiştiremiyorum. Sorulara takılıp kalıyorum. Sınav bir an önce bitsin istiyorum. Olumsuz soru köklerini olumlu anlıyorum. Bu şikayetlerin çoğunun altında test çözme ile ilgili yanlış alışkanlıklar yatmaktadır.

4 Test Çözmede Üç Unsur Önemlidir.
BİLGİ YORUM HIZ

5 BİLGİ Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir.
Test çözme tekniğinin temelini oluşturur.

6 YORUM Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Bir yazının, bir sözün, bir metnin ya da bir yapıtın anlaşılması güç yönlerini açıklayarak aydınlığa kavuşturma, belli bir görüşe göre açıklama. Test çözme tekniğinin geliştirilmesinin sağlar.

7 HIZ Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Test çözerken zamanı etkin bir şekilde kullanmanıza yardım eder.

8 Test Çözerken Dikkat Edilecek Hususlar
Her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır. Test çözerken sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz. Öncelikle soruyu iyi okuyup anlamalı sonra cevabı düşünmeliyiz. Soruyu okurken cevabı düşünmeyin! Soruyu okumadan cevap şıklarını okumak sizi yanıltır.

9 Soruda sizden ne isteniyorsa onu düşünmelisiniz.
Bazı sorular size çok kolay gelir. Cevabın bu kadar basit olamayacağını düşünürsünüz. Sorulara ön yargıyla yaklaşmamalısınız.(zor. Çok kolay vb.)

10 Hatalı okuma yanlışa düşmenize neden olur.
Olumsuz bir ifadeyi olumlu okumak ya da tam tersi bir durum sizi yanlış cevaba götürür. Sorulardaki altı çizili ya da kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.

11 Soru içinde geçen ipuçları…
Altı çizili Koyu punto ile yazılmış “Tırnak içinde” Değildir Olamaz Her zaman Hiçbir zaman Zaman zaman Yoktur/vardır Asla/genellikle Birbirinden farklı Birbirine benzer Eşdeğer Birden fazla Ayrı ayrı İç içe Yan yana Ana düşünce Benzer düşünce Çoğu vb.

12 Soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir
Soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu durum aslında sizin avantajınızadır. Paragraf sorularında önce soru kökü okunmalı sonra paragraf okunmalıdır. Soru kökünü okuyan kişinin zihni paragrafı o zihni hazırlıkla okur.

13 Yüzde yüz emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz.
İki şık arasında kalmışsanız bunlardan herhangi birini seçmenizde sakınca yoktur.

14 Cevap olamayacak şıkları eleyin.
Bazen şıklarda cevaba benzeyecek iki bazen üç şık olabilir. Bunlara çeldiriciler denir. Bu tip sorularda cevap genelde soru metninin içinde gizlidir.

15 KODLAMA KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamakta önemlidir. En iyi kodlama yöntemi testi sayfa sayfa çözüp kodlama yapmaktır. Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmayın. Ortalama 1000 adaydan 5’i kaydırma nedeniyle mağdur olmaktadır.

16 Test Çözerken Zaman Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
Testte başarılı olmak soruları verilen zaman dilimi içerisinde çözmek demektir. Her soruya ne kadar zaman ayıracağınızı önceden planlayın. Zorlandığınız sorularla inatlaşmayın. Cevaplamadığınız soruları işaretleyerek kalan zamanda onları çözün.

17 Soruları sesli okumaktan, her okuduğunuz kelimenin altını çizmekten uzak durun!
Çünkü bu durum sizi yavaşlatacaktır. İpuçlarının, şıklarda sizden istenen kelimelerin altını çizin. Sayısal soruları mutlaka kağıdın üzerinde çözün zihinden değil.

18 Gözle okuma alışkanlığı kazanın okuma hızınızı artırmak için bol bol kitap okuyun.
Bol bol soru çözerek işlem hızınızı artırın. Hızlı okuma size zaman kazandırır. Okunacak materyalle göz arası cm olmalıdır.

19 Soruyu; OKU ANLA ÇÖZÜM YOLU ÜRET ÇÖZ


"Kanuni Sultan Süleyman İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları