Ünite Konuları için tıklayınız

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kur'an Aklımızı Kullanmamızı İster. Konuyla ilgili ayetler: 1- "Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?
Advertisements

GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Dünya’ya uzaklığı: km. En yakın zamanı: km. En uzak zamanı km Hacmi (büyüklüğü) Dünya’nın 1/50 si kadardır. Yüzölçümü:
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
KONUŞMA VE BİZ Emin ÖZDEMİR. Bizi biz kılan konuşma gücümüzdür.Bu gücü yitirdiğimizde, dilsizleştiğimizi düşünelim. Suskunun dayanılmaz köleliğine düşeriz.Dış.
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
bizden asaf’dan sesi açınız tıklayarak geçiniz gerekince kaptanlar limanlara askerler siperlere sığınırlar aydınlar şiirlere sen bana sen desende demesende.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Allaha İman İfagat Kazanck 10-D Allahın varlığına ve birliğine inanmak inanç esaslarının biridir. Bu «tevhid inancı» olarakta isimlendirilir. Kelime.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
Niçin Yaratıldık?
Öğretimin Uyarlanması
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
HALİM GÜNEŞ.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Spiritüellik.
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
DİN VE DİN ANLAYIŞI.
Bugün neler öğreneceğiz?
ÜNİTE SONU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI
Bugün neler öğreneceğiz?
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
Bugün neler öğreneceğiz?
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
İNSAN NE İÇİN YARATILDI ?
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
KÜÇÜK BİR TEST ! Cem Yurtsev
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
FOTOSENTEZ.
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Her ülkenin sistemi ne olursa olsun, eğitim politikasının en üst seviyede amacı, bireyi topluma yararlı hale getirmektir. BİREYİ TOPLUMA YARRLI HALE GETİRME;
8. SINIF 1. ÜNİTE KADER İNANCI.
2 - DEDELER ZAMANI İBRAHİM'in hayatı Yaratılış bölüm
5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.
Sunum transkripti:

Ünite Konuları için tıklayınız 5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI Ünite Konuları için tıklayınız

5.1.2. ALLAH (C. C.) YARADANDIR Kazanım : 5.1.2. Allah’ın (C. C.) her şeyin yaratıcısı olduğunu fark eder. Hiç resim sergisine gezmeye gittiniz mi? Bu sergide dikkatinizi neler çekmektedir?

“Bütün bunlar nasıl var olmuştur?” Güneş’in, Ay’ın, yıldızların, denizlerin, dağların, ağaçların, hayvanların ve tabii ki biz insanların mükemmel bir şekilde yaratıldığını görürüz. Sonra aklımıza şu sorular gelir: “Bütün bunlar nasıl var olmuştur?” “Evrendeki bu varlıklar kendi kendine var olabilir mi?” Sorularına nasıl cevap verebiliriz?

Parçaya göre işaretleyelim Evrene baktığımız zaman evrendeki her şeyin bir yaratıcısı olduğu sonucuna ulaşırız. İşte o yaratıcı, yarattıklarına benzemeyen ve her şeyden üstün olan Yüce Allah’tır. Allah’ın (c.c.) her şeyi yarattığını Kur’an-ı Kerim bizlere şöyle anlatır: “Allah her şeyin yaratıcısıdır ve her şeyi koruyup yöneten de O’dur.” Ayrıca Yüce Allah, “O, yeryüzünde olanların hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök halinde düzenleyendir.” ayetiyle her şeyin yaratıcısı olduğunu bildirir. 1. Evrende nazı şeyler kendiliğinden olmuştur.. X D ✔ Y 2. Evrendeki her şeyin yaratıcısı Allah’tır. ✔ D X Y 3. Allah her şeyi yönetendir. ✔ D X Y 4. Hiçbir şey kendiliğinden, tesadüfen olması mümkün değildir. D ✔ X Y 5. Kur’an’da Allah’ın yaratması ile ilgi ayetler yoktur. X D ✔ Y 6. Allah yaratıklarına benzemeyen her şeyden üstündür. ✔ D Y X

Ayetin temel mesajı nedir? Yedi kat gökleri mükemmel bir uyum, ahenk ve düzen içinde yaratan Allah’tır. Rahman'ın yaratmasında hiçbir kusur, hiçbir uyumsuzluk ve düzensizlik göremezsin. Gözlerini çevir de bak bakalım, herhangi bir kusur görebilecek misin?! Mülk suresi, 3. ayet Ayetin temel mesajı nedir?

Ayete göre doğru olanların yanına işaretini yanlış işaretini koyalım Yedi kat gökleri mükemmel bir uyum, ahenk ve düzen içinde yaratan Allah’tır. Rahman'ın yaratmasında hiçbir kusur, hiçbir uyumsuzluk ve düzensizlik göremezsin. Gözlerini çevir de bak bakalım, herhangi bir kusur görebilecek misin?! Mülk suresi, 3. ayet Ayete göre doğru olanların yanına işaretini yanlış işaretini koyalım Evrenin yaratılışında mükemmel bir düzen vardır. Evrende düzensizlik yoktur. Allah gökleri ve her şeyi düzenle yaratmıştır. İyice araştırsak evrende bir düzensizlik bulabiliriz.

Ayetlerin ana düşüncesi nedir? “O (Allah); geceyi, gündüzü, Güneş’i, Ay’ı yaratandır...” Enbiyâ suresi, 33. ayet. “O (Allah), göklerin ve yerin eşsiz yaratıcısıdır…” En’âm suresi, 101. ayet. “Andolsun, insanı biz yarattık…” Kâf suresi, 16. ayet. Ayetlerin ana düşüncesi nedir?

Parçanın ana düşüncesi nedir? Hiçbir şey kendiliğinden var olmamıştır. Bütün varlıkların Yüce Allah tarafından özenle yaratıldığını çevremize ve kendi yaratılışımıza bakarak anlayabiliriz. İnsanı yaratan, insan soyunun devam etmesini sağlayan ve insanın hayatını sürdürmesi için dünyayı yaşamaya elverişli şekilde düzenleyen Allah’tır (c.c.). Tüm varlıkları bir amaç doğrultusunda yaratmak Allah (c.c.) için çok kolaydır. Parçanın ana düşüncesi nedir?

BULMACA İÇİN TIKLAYINIZ

“O, gökleri ve yeri örneksiz yaratandır “O, gökleri ve yeri örneksiz yaratandır. Bir işe hükmetti mi ona sadece ‘ol’ der, o da hemen oluverir.” Bakara suresi, 117. ayet

BOŞLUKLARI UYGUN BİR ŞEKİLDE DOLDURALIM Evrene baktığımız zaman evrendeki her şeyin bir _______________olduğu sonucuna ulaşırız. İnsanı _____________, insan soyunun devam etmesini sağlayan ve insanın hayatını sürdürmesi için dünyayı yaşamaya elverişli şekilde düzenleyen _______________. Allah (c.c.) bir şeyin olmasını isteğinde hiçbir zorlukla karşılaşmaz. “O, gökleri ve yeri _____________ yaratandır.” yaratıcısı yaratan Allah’tır (c.c.) örneksiz Allah’tır (c.c.) yaratıcısı yaratan örneksiz

Değerlendirme 1. TEST SORULARI 2. DOĞRU YANLIŞ

Rahmanın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak Rahmanın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak ! Hiçbir çatlak (düzensizlik) görüyor musun ? 1. Yukarıda verilen ayette aşağıdaki durumlardan hangilerine rastlanır ? X A Bir şeyin varlığını kabul etmek için onun mutlaka görülmesi gerekmektedir. X B Allah bütün canlılara nimetlerini vermektedir. ✔ C Âlemdeki bütün varlıkları yaratan ve evreni düzene koyan Allah’tır. D Duyularımızla algılayabildiklerimiz dışında da varlıklar vardır. X

X A B X C D X 2. Bu ayetten aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz? “O; yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah’tır. Güzel isimler O’nundur.” (Haşr suresi, 24. ayet) 2. Bu ayetten aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz? X A Her şeyin yaratıcısı Allah’tır. ✔ B Allah, bizi her an görmektedir. X C En güzel isimler Allah’a aittir. D Allah, yoktan var edendir. X

Bazı gök cisimlerinin etrafını saran gaz tabakasına atmosfer denir. • Atmosfer, canlıların yaşaması için gerekli oksijen, karbondioksit ve azot kaynaklarını büyük ölçüde sağlar. • Atmosfer, öldürücü ultraviyole ışınlarından ve kozmik ışınlardan, uzaydan yağan meteorlardan dünyayı korur. 3. Bu bilgiler aşağıdaki ayetlerden hangisi ile ilgilidir? A “Kim doğru yolu seçerse kendi iyiliği için seçmiş olur, kim de doğruluktan saparsa kendi zararına sapmış olur…” (İsrâ suresi, 15. ayet) X B “…Kim Allah'a karşı gelmekten sakınırsa (Allah) ona bir çıkış (yolu) gösterir...” (Talak suresi, 2. ayet) X C X “... Böylece herkes kazancına göre karşılık görür. Onlara haksızlık edilmez.” (Casiye suresi, 22. ayet) “Gökleri yedi kat yaratan O’dur. Rahman’ın yaratmasında bir düzensizlik göremezsin...” (Mülk suresi, 3. ayet) D ✔

• “Rabbim, yerdeki ve gökteki her sözü bilir • “Rabbim, yerdeki ve gökteki her sözü bilir. O hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Enbiya suresi, 4. ayet) • “Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür.” (Bakara suresi, 110. ayet) 4. Bu ayetlerde Allah ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A X Söylediğimiz her sözü bildiğine B X Yaptığımız her şeyi gördüğüne ✔ C Her şeyin yaratıcısı olduğuna X D Her şeyi duyduğuna

Doğru cevabı tıklayınız 2. DOĞRU YANLIŞ İmanın şartlarından biri de Allah’ın varlığına ve birliğine imandır. D ✔ X Y 2. Bazı şey kendiliğinden var olmuş. X D ✔ Y 3. Allah her şeyi örneksiz yaratmıştır. D ✔ Y X 4. Evrendeki bazı olaylarda düzen yoktur. D X Y ✔ 5. Tüm varlıkları olduğu gibi insanı da yaratan Allah’tır(c.c.) ✔ D X Y 6. Âlemdeki bütün varlıkları yaratan ve evreni düzene koyan Allah’tır. ✔ D Y X

HAZIRLAYAN MUSTAFA YILDIRIM DKAB ÖĞRETMENİ