NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ Restoran Yönetimi ve Mutfak Tasarımı Pastane mutfakları tasarım ve işleyiş süreci NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Sanat Tasarım Fakültesi stf.nisantasi.edu.tr
Pastane mutfakları tasarım ve işleyiş süreci NASIL BIR PASTAHANE: Pastane işinde öncelikle nasıl bir pastane olacağına karar verilmelidir, sadece unlu mamüller mi satılacak yoksa aparatif yemeklerin ve muhtelif salataların da sunulacağı cafe tarzı bir yer mi olacak? ? NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Pastane mutfakları tasarım ve işleyiş süreci Müşterileriniz sizi pastalarınızın eşsiz lezzeti ,görselliği ve çeşitliliği için mi tercih edecek ? Yoksa mekanınız atmosferindeki güzellik hoş zaman geçirmek, müşterilerinizin çay kahve içmek için cazibe merkezi mi olacak? NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Pastane mutfakları tasarım ve işleyiş süreci Ya da börekleri ile kahvaltı müşterilerine yoğun hizmet verecek, gerek börekleri, çörekleri gerekse kuru pastaları rakipler tarafından bile talep görecek bir üretim işletmesi mi olacak. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Pastane mutfakları tasarım ve işleyiş süreci MAKİNA VE EKİPMAN SEÇİMİ: Demirbaş olarak uzun yıllar kullanacağınız ve satışını yapacağınız ürünlerin kalitesini etkileyen en önemli konulardan biride makine ve ekipman seçimidir. Makine ve ekipman seçiminde performans, dayanıklılık, enerji tüketimi, güvenlik, servis imkanları, ürün estetiği göz önüne alınmalıdır. Seçilecek ürünlerde hijyen ve güvenlik standartlarının sağlandığı ekipmanlar seçilmelidir. Unutmayın ilk yatırım maliyetleri yüksek olan bu ürünlerde, NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Pastane mutfakları tasarım ve işleyiş süreci Hazırlık makinalarında 8-10 yıl, Servis alanındaki buzdolaplarında ve sıcak ünitelerde 8-10 yıl, Paslanmaz tezgah, raf, dolaplarda 20 yıldır. Yardımcı gereçler, kepçe ,kevgir, bıçak, merdane vs. birkaç yıldır. Görüleceği gibi doğru seçim ile alınan ekipmanlar size uzun yıllar hizmet edecektir. Pastane açılışında her şefin hazırlayacağı ekipman listeleri tercihlere göre değişiklikler gösterebilir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©