Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BANKET VE SERVİS YÖNETİMİ Banketin Gelişme Nedenleri ve İşletmeye Katkıları, Banketle Rutin Yiyecek-İçecek Faaliyetleri Arasındaki Farklar NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi iisbf.nisantasi.edu.tr

2 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Hafta4: Banketin Gelişme Nedenleri ve İşletmeye Katkıları, Banketle Rutin Yiyecek-İçecek Faaliyetleri Arasındaki Farklar Konaklama işletmeleri günümüzde, konuklarına sadece yatak ve yemek satan işletmeler olmaktan çıkmış, bunların ötesinde önemli banket satışları da gerçekleştirmeye başlamışlardır. Hatta günümüzde bazı konaklama işletmelerinde banket gelirleri, özel salonlar ve donanımları sayesinde zaman-zaman oda gelirlerinin de önüne geçebilmiştir. Banket gelirlerindeki bu seyir, konaklama işletmelerinde özel olarak oluşturulan banket bölümleri sayesinde daha bir yükselme eğilimine girmiştir. İşletmedeki Satış&Pazarlama Departmanının da desteğini alan Banket Bölümleri, artık yurt içinden yurt dışına kadar yaptıkları bağlantılarla gündeme gelmeye başlamışlardır. Yukarıdaki gelişme kimi Büyük Bağımsız Yiyecek-İçecek İşletmelerinin de dikkatini çekmiş ve bugün buralarda da Banket Faaliyetleri görülmeye başlanmıştır. Diğer taraftan Banket Hizmetlerinin verildiği Toplantı Faaliyetlerinin kendine has gelişme nedenlerine de, profesyonel çalışmalar adına bakmakta fayda vardır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

3 Toplantı Faaliyetlerinin Gelişme Nedenleri olarak;
Taleple İlgili olarak; Büyüyen işletmelerin gelişip-genişleyen toplantı ihtiyaçları, Bilimsel, teknolojik ve mesleki uzmanlıklardaki gelişmeler ve bu konuda bilgi alışverişi gereğinin doğması, Yeni ürünlerin tanıtımının sergi ve fuarlarda sürmesinin yanı sıra, ürünle ilgili toplantıların da düzenlenmesi, Sektörel ilişkilerin gelişmesi. Arzla İlgili olarak; Toplantı tesislerine ilişkin yatırımların artması, Ülkelerde kurulmaya başlanan kongre büroları, İşletmelerin toplantı salonlarındaki hizmetlerini geliştirmeleri, Toplantı Organizatörlüğü (toplantıyla ilgili her türlü detayı planlayan kişi) mesleğinin gelişimi, Hava alanları yakınlarında bu türden hizmet veren işletmelerin artması, Toplantıların turistik çekim merkezlerinde daha çok yapılması, Konaklama işletmelerinden, kongre merkezleri, acenteler ve ulaştırma işletmelerine; bu pazardan pay alma çabaları, Havayollarının özellikle son yıllarda daha hızlı ve ucuz yolcu taşımaya başlamaları, Toplantı teknolojilerindeki gelişmeler sıralanabilir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

4 Banketin İşletmeye Katkıları;
Banket işletmenin tanıtımı açısından önemli bir fırsat yaratmaktadır. Banketle işletmenin fiziki kapasitesi maksimum düzeyde (salonlardan mutfağa) kullanılabilmektedir. Banket için satın almalar toptan yapıldığı için tedarik kolay ve ekonomik gerçekleşmekte; menüsü önceden belli olduğu için de fire ve zayiat minimum seviyede tutulabildiğinden, ortaya stoklama maliyeti de çıkmamaktadır. Diğer yandan bankete katılacak kişi sayısı ve menüsü önceden bilinmesi mutfak ve servis personelinin planlamasını da kolaylaştırmaktadır. İşgücünün verimli kullanılması sağlanarak, atıl kalması önlenmektedir. Banketin menüsünün ve katılacak kişi sayısının önceden bilinmesi, işletmenin mal ve hizmet satışına ilişkin riskini minimuma indirmektedir. Özel taleplerle donatılmış banketlerde (örneğin bir düğünde) kişibaşı gelir ortalaması oldukça yüksek olmaktadır. Banketler mutfakta da alakart faaliyetlere göre ekonomi sağlamaktadır. Banketlerin yemekleri bazen bir-kaç gün önceden hazırlanabilmektedir. Böylece mutfak personelinin boş olduğu, işlerin hafiflediği saatleri banket hazırlıklarıyla değerlendirilmiş olmaktadır. İnsanlar için kaçınılmaz bir ihtiyaç olan toplanma isteği, banketler sayesinde konaklama için de hem gelir hem de reklam unsuru olmaktadır. Banketler için konaklama işletmesinde kurulmuş, planlanıp hazırlanmış salonlar bulunmaktadır. Banket salonları yiyecek-içecek servisi yapılmadan da, bir bedel karşılığı kiraya verilebilir. Böylece konaklama işletmesi banket salonlarına daha fazla sayıda faaliyet alıp konuk kabul ederken; bulundukları bölgenin toplumuyla bütünleşen sosyal görevlerini yerine getirip, halkla ilişkiler faaliyetlerini de gerçekleştirmiş olmaktadır. Banketlerin tanıtıma katkısıyla, konaklama işletmesinin oda doluluk oranı da etkilenir. Ayrıca banket faaliyeti nedeniyle konaklama işletmesinde konaklayanlar, kalışlarını uzatabilir ve/veya girişlerini önceden yapabilirler. Bu da konaklama doluluğunu arttırmaktadır. Konaklama işletmelerinin doluluk oranının artması, işletmenin diğer ünitelerindeki satışların da artması demektir. Banketler sayesinde konaklama işletmesinin otopark, kuaför, çiçek vb. diğer gelirlerinde de artış sağlanmaktadır. Konaklama işletmesinin satış üzerinden komisyon aldığı anlaşmaları (fotoğrafçı, kiralık araba, vb) varsa, artan komisyon girdileriyle, toplam gelirlerinde artış olacaktır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

5 Banketle Rutin Yiyecek-İçecek Faaliyetleri Arasındaki Farklar
Banketlerde; Rutin Yiyecek-İçecek Faaliyetlerinde; Hazırlanacak menü önceden bilindiğinden hazırlıklar ona göre yapılır. Konuğun menü talebi önceden bilinmediğinden, tahmini dolayısıyla daha yüksek maliyetli bir menüyle hazırlık yapılır. Ne kadar konuk geleceği bellidir. Restorana gelecek konuk sayısı belli değildir. Banket için ön ödeme alınır. Alakart restoranda konuklar yemeklerini bitirip ayrılana kadar bir ödeme yapılmaz. Bir banketin önceden ne kadar kâr getireceği hesaplanabilir. Bir restoranda önceden kâr hesaplaması yapmak daha zordur. Banket hizmeti sunan bir işletmede personel yönetimi daha kolaydır. Restoranlar her zaman belirli sayıda personeli istihdam etmek ve yönetmek zorundadırlar. Banket servislerinde atık miktarı yok denecek kadar azdır. Restoranlarda ne kadar yemek yeneceği bilinmediği için fazla atık oluşabilir. Banketin tanıtımı kolaydır. Restoranların tanıtım maliyeti banket hizmeti sunan işletmelere göre daha fazladır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

6 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Diğer taraftan bir Banketle Catering Arasındaki Farkı, şöyle açıklayabiliriz; Bankette olduğu gibi, bir Catering faaliyetinde de yiyecek-içecek hizmeti verilir. Ancak catering faaliyet alanı yiyecek-içecek işletmesinin içinde değil de dışında, anlaşma sahibinin gösterdiği (bir şirketin kuruluş yıldönümünün bahçesinde kutlanmasında olduğu gibi) bir yerdir. Banketse işletmenin salonunda gerçekleştirilir. Dolayısıyla banket personeli, kendi ortamında çalışmanın rahatlığını yaşar. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

7 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
kaynaklar NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©


"NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları