İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan İdari Personel Anket SONUÇLARI.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
VİTAMİNLER.
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
SPORCU BESLENMESİ.
Öğretimin Uyarlanması
Koyunlarda Gebelik Toksemisi
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Kanal Açma - Kanal Neden Tıkanır - Kanal Tıkanıklığı Açma
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
BESLENME VE DİYETETİKTE
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
1-AYAK HASTALIĞI NEDENLERİ A-Multifaktöriel (Çok faktörlü)
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SAĞLIKLI BESLENME.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
ŞEKER HASTALIĞI.
KUZU BESLEME.
TARIM KREDİ YEM HAYVANCILIK SEMİNERİ
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
BESİ SIĞIRCILIĞI.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Aile Hayvancılığında Karlılık
Süt Sığırcılığı Sektörü Veteriner Hekimlik ve Avrupa Birliği Hakkında Görüşler (MAYIS 2005) Veteriner Hekim Tahir S. Yavuz.
Sığır Beslemesinde Yem Katkı Maddelerinin Önemi
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
MANDA Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
SÜTÇÜ İNEKLERDE DÖL TUTMA
SÜT SIĞIRCILIĞINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPALIM?
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ
FOTOSENTEZ.
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Beslenme İlkeleri - 5.
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Laktasyon Memenin Yapısı Sütün Sentezi, Salgılanması ve İndirilmesi
Sunum transkripti:

İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Güneydoğu Anadolu Kırmızısı Doğu Anadolu Kırmızısı Kültür Irkları Yerli Irklarımız Yerli Kara Boz Irk Güneydoğu Anadolu Kırmızısı Doğu Anadolu Kırmızısı Kültür Irkları Holstein Montofon (Brown Swiss) Simmental Jersey Bunlar verimi düşük ırklar olup, bakım ve besleme koşulları ne kadar iyi olursa olsun ırk özelliklerinin sınırlarını aşamazlar. Bunlar verimli ırklar olup, verimleri bakım ve besleme koşulları ile ortaya çıkar.

HOLSTEIN

BROWN SWISS

JERSEY

SIMMENTAL

SIMMENTAL

GENETİK (ÖZET) Döl Kontrolü yöntemiyle üstün özellikleri belirlenen boğaların spermaları kullanılarak sürünün süt verimi arttırılabilir.

Kapalı, Kötü Havalandırmalı Ahırlar Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Yemden yararlanmanın azalmasına İştahsızlığa Verim Düşüklüğüne SEBEP OLURLAR. YARI AÇIK AHIR SİSTEMLERİNİ TERCİH ET. SOĞUKTAN DEĞİL, SICAKTAN KORK!

SU TÜKETİMİ GÜNLÜK SU İHTİYACI İNEKLERİN GÜNLÜK SU İHTİYACI 35 – 75 LİTRE’DİR. 30 Litre süt veren bir ineğin en az 60 – 70 litre GÜNLÜK SU İHTİYACI vardır. GÜNLÜK SU İHTİYACI Çevre Isısına Süt Verimine Hayvanın Yediği Yeme Bağlı olarak değişir.

İYİ KALİTELİ KABA YEMLER KÖTÜ KALİTELİ KABA YEMLER Kuru ot ve Hasıl otları Mısır Silajı Arpa Silajı Yonca Yeşil Otlar Kapçık Saman

SİLAJ, yapısına göre Kaba Yem olarak değerlendirilirse de içeriğine göre karar verilmelidir.

GÜNLÜK TOPLAM YEM Sığırlar canlı ağırlıklarına ve verimlerine göre yem almalıdırlar. İhtiyacının altında yem verilen ineklerde; Ketosis Hipokalsemi (Süt humması) Kızgınlık göstermeme Döl tutmama İyi gelişmemiş yavru gibi problemler görülür

Dengesiz yemlerin ve Enerji yetersizliğinin sebep olacağı bazı problemler: Ketosis Şirden’in (Abomasum) yer değiştirmesi Karaciğer koması Süt veriminin düşmesi Aşırı zayıflama Geç kızgınlık Dolaylı olarak süt humması ve kemik erimesi

YEM KATKI MADDELERİ

İNEK RASYONLARI Enerji Protein Vitamin Mineral gibi bölümlerden oluşur

Enerji; tane yemlerden, Protein; Yağlı tohum küspelerinden, GENELLİKLE : Enerji; tane yemlerden, Protein; Yağlı tohum küspelerinden, Vitamin ve Mineraller Yem Katkı Maddelerinden elde edilir.

YAĞLI TOHUM KÜSPELERİ Pamuk Tohumu Küspesi Ayçiçeği Küspesi Soya fasülyesi küspesi v.b.

TANE YEMLER Mısır Arpa Buğday Yulaf Çavdar

KURU DÖNEM SAĞIM doğuma 45 - 60 GÜN kala durdurulur. Buna takiben 2 - 3 hafta iyi kaliteli Kaba yemler verilir. Kesif yem verilmez. Doğuma 2 - 3 hafta kala tekrar , kademeli olarak, KESİF YEM verilmeye başlanır. KURU DÖNEMDE A.D.E. Vitamin Enjeksiyonu Septisemi aşısı yapılmalıdır. Selenyum ve E vitamini enjeksiyonu

Kuru dönemin son 2 - 3 haftasında kademeli olarak Kesif Yeme geçilmezse ; Ketosis Hipokalsemi (Süt Humması) Hızlı Zayıflama Kızgınlığın gecikmesi problemleriyle karşılaşılabilir.

Laktasyon eğrisi Süt Verimi 50 40 30 Süt (Kg/gün) 20 10 Gün 30 60 90 30 60 90 120 150 180 210 240 270 300 Gün

BESLEME (ÖZET) Süt verimi yüksek ırklardan ve soylardan gelen inekleri uygun-dengeli bir şekilde beslersek yüksek süt verimi alabiliriz.

SÜT İNEKLERİ Sağlıklı Meme, Sağlıklı Ayak, Sağlıklı Rumen’e sahip olduklarında Süt Verirler

SÜT İNEKLERİNİN RASYONLARI, Enerji-protein yönünden olduğu gibi, RUMEN ph’sı yönünden de dengelenmelidir.

SOMATİK HÜCRE SAYISI İLE SÜT KAYBI ARASINDAKİ İLİŞKİ Somatik Hücre Sayısı 500.000 1.000.000 1.500.000 Süt Kaybı % 6 18 25 - 29

MASTİTİSE NEDEN OLAN BAŞLICA ETKENLER E.Coli Staphylococcus aureus Strepcoccus agalactiae Streptococcus dysgalactiae Streptococcus uberis Streptococcus pyogenes Corynebacterium pyogenes

VÜCUDUN ACİL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLECEK ENERJİ PROKÜRSÖRLERİ VE DESTEKLEYİCİLERİ Sodyum propionat Propionik asit Metil propionat Kalsiyum propionat Monopropilen glikol Gliserin Niacin Cholin

YÜKSEK VERİMLİ İNEKLER Daha yüksek miktarda enerjili yemlere ihtiyaç duyduklarından YEM KATKI MADDELERİNİN yardımına muhtaçtırlar.

Doğum sonrası hızla zayıflayan inekler “KETOSİS ÖNLEYİCİ” yem katkı maddeleriyle desteklenmelidirler.

Sütün pik seviyesine çıkışı sırasında Süt ineklerine BY-PASS yağlar yardımcı olur.

SAĞLIK (ÖZET) Metabolizmaları düzgün çalışan, Memeleri, Ayakları, İşkembeleri, sağlıklı olan inekler beklenen sütü verirler.

GENEL ÖZET Sürünün ırkını ve soyunu her geçen gün yükseltmek hedeflenmeli, Üstün genetik özellikleri karşılayacak şekilde bakım ve besleme uygulanmalı, Meme-Ayak-Rumen sağlığı ve düzenli metabolizma için gerekli KORUYUCU ÖNLEMLER alınmalı.

www.atafen.com.tr info@atafen.com.tr