Kartopu Dünya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Makro İktisat.
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA.
Sismik Kırılma (Refraction) Yöntemi Ders 5
COĞRAFİ KONUM.
TAM SAYILAR.
GEZEGENLER bilgidagi.com.
AY.
Küresel ısınma.
HALİM GÜNEŞ.
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Bölüm 5: Araştırmalarda Ölçme ve Ölçekler
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
SUC FAKTORLERi: EKONOMi
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
EMPATİK İLETİŞİM 1.
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
PALEOİKLİMİN TEMEL PRENSİPLERİ
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
ISI MADDELERİ ETKİLER.
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
YILDIZ OLUŞUMU.
Hayvanlar Tavukların Yaz aylarında daha fazla yumurtladıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum gün uzunluğunun daha fazla olması ile açıklanabilir.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
FOTOSENTEZ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları
Tüketici Davranışları
Güneş Sistemi.
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

Kartopu Dünya

The Snowball Earth Artistic Interpretation by Chris Butler

Erken Kanıt 1960'lı yıllarda yapılan çalışmalar, 600-800 milyon yıllık önemli buzul çökellerinin hemen hemen her kıtada olduğunu gösterdi. 1970'ler: Çökeltiler manyetik mineraller oluşturduğunda K kutba işaret eder. 1970'ler: Ekvatorda, yatay olarak ekvatorı işaret edecekler. 600-800 milyon yıl önceki buzul kayaçlarının yatay manyetik özellikleri olduğu ve latitüd düşük glaciation gösterdiğini tespit ettiler. 1980'lerin iklim modellemesi, buz-albedo geri bildiriminin iklimde istikrarsızlığa neden olduğunun akla yatkınlığını göstermiştir.

Kartopu Dünya 700 ve 550 milyon yıl önce meydana geldi.

Kartopu Dünya Neoproterozoyik sırasında meydana geldi.

Mevcut Kanıtlar Paleomanyetik Araştırmalar Bantlı Demir Oluşumları Buzul Çökelleri ve Karbonat Kapakları Paleomanyetik Araştırmalar Bantlı Demir Oluşumları Manganez Çökelleri İzotop Analizi Plaka Tektoniği, Karbon Dioksit Emisyonları Buz Albedo Geribildirim Proterozoik Biyostratigrafi: Kalıcılık ve Yaşam Patlaması Ekstremofilik

Buzul Çökelleri ve karbonat örtü

Cap Karbonat Sam Bowring and Dan Condon

Paleomanyetik Araştırmalar From Understanding Earth, Press and Seiver, W.H. Freeman and Co.

Bantlı Demir Oluşumları

Karbon izotopları (Stanley, Steven, M., 1999) İzotop Analizleri Karbon izotopları (Stanley, Steven, M., 1999)

Isotope Examples Source: A.H. Knoll. 2000. Learning to tell Neoproterozoic Time

Buz-Albedo Geribildirimi; Albedo, bazı yüzey tarafından yansıtılan güneş ışığının % 'si. Dünya soğudukça: 1. Alt ve alt enlemlerde buz formları 2. Albedo yükseliyor 3. Güneş radyasyonunu daha yansıtmaktadır 4. Soğuma daha da artar. (pozitif geri bildirim döngüsü) Bir kere, kritik bir enlemde (30˚) buz oluştuysa, olumlu geri besleme o kadar güçlü olur ki T düşer. Tamamen donmuş bir gezegen yaratır. (kartopu dünya slushball dünya, ekvatoral yüzey okyanusunun dondurulmadığı anlamına gelir) Jeotermal ısı, okyanusların tamamen dondurulmasını engellediğinden ortalama 1km kalınlığında buz oluşur.

Albedo Etkisi Kıtalar 30 derece enlemine buzullandığında, kaçak albedo etkisi oldu. Albedo bir malzemenin yansıtıcı kabiliyetine atıfta bulunur. Yukarıdaki tabloda, her malzemenin güneş ışığını nasıl yansıttığının farkını görebilirsiniz.

Ice Albedo Feedback WGBH Educational Foundation

Kalıcı bir felaket mi? Zaten hayatımı söndürmüş olurdu. Sıcaklıklar -50˚C olurdu. Kaçmanın hiçbir yolu yok. 1977'de: Hidrotermal yarıkların bulunması. Antartika kuru vadilerinin keşfi – organizmalar son derece soğuk ortamlarda yaşayabilir. Aşırı ortamlarda yaşamı anlama. Ekstremofilik

Ekstremofilik Ekstremofiller, kartopu toprakları koşullarında hayatın devam edebileceğine dair kanıtlar sağlarlar.

1980'lerin sonunda, CalTech'in Joe Kirschvink Kartopu Dünyası adını verdi. CO2 arzının devam edeceğini gösterdi. Ancak yüzeyinde sıvı su olmadığı için soğuk olurdu. Hava şartlarındaki reaksiyonlar durur, çoooooook yaaavaaaaaaş. O zaman ne olacak?

Problems with the Snowball Earth Theory

Yaşamın Patlaması: Sadece Bir Tesadüf mu?

Karşı Görüşler Organizmalar hayatlarını sürdürmek için güneş ışığına ve / veya oksijene ihtiyaç duyarlar (örneğin algler). Donma yapıları çözülmüş - tamamen donmuş bir gezegende buzul çökeltileri yok. Deniz seviyesi değişimi - deniz seviyesinin düşmesi için kanıt. İzotop sonuçlarının tutarsızlığı: Kennedy Karbon dioksit emisyonları - metan ne olacak?

Alternatif Teori Yerkürenin Eğilimi: Eksenel Eğimin Artması Slushball Earth: Gezegenin tamamen donmadığı kartopu toprağının bir çeşidi. Bu teori, Neoproterozoik için iklim modelleri üzerine daha fazla dayanmaktadır.

Siz ne düşünüyorsunuz???