Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Maddenin Ayırt Edici Özellikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Maddenin Ayırt Edici Özellikleri"— Sunum transkripti:

1 Maddenin Ayırt Edici Özellikleri

2 Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
KATI SIVI GAZ Öz kütle Erime Noktası Hacim Kaynama Noktası Kütle Donma noktası

3 Kaynama Noktası Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklığa kaynama noktası denir. Kaynama sırasında sıvının buhar basıncı açık hava basıncına eşittir. Sıvılar ve gazlar için ayırt edici bir özelliktir çünkü kaynama sıcaklığı yoğunlaşma sıcaklığına eşittir.

4 Kaynama Sıcaklığına Etki Eden Faktörler
Açık Hava Basıncı Sıvının Cinsi Sıvının Saflığı

5 Erime ve Donma Noktası Katı maddelerin ısıtıldığında sıvı hâle geçtiği sıcaklığa erime noktası denir. Sıvıların ısı vererek katı hale geçtiği sıcaklığa donma noktası denir. Katı ve sıvılar için ayırt edicidir. Farklı sıvılar farklı sıcaklıklarda erir ve donar. Maddelerin erime ve donma sıcaklıkları sabittir. Donma Erime

6 Öz kütle (Yoğunluk) Maddelerin birim hacminin kütlesine öz kütle denir. Öz kütle (d) ile gösterilir. Öz kütlenin birimi g/cm3 dür. Saf maddelerin (element ve bileşik) öz kütleleri sabittir. Karışımların öz kütleleri ise sabit değildir.

7 Aşağıdaki tabloda bazı maddelerin g/cm3 cinsinden öz kütleleri verilmiştir.
Altın 19, Zeytin yağı 0,910 Kurşun 11, Benzin 0,879 Bakır 8, Etilalkol 0,780 Demir 7, Oksijen 1,43.10–3 Alüminyum 2,70 Hava 1,29.10–3 Kloroform 1, Azot 1,25.10–3 Su (+4°C) 1, Helyum 1,78.10–4

8 Yüzen ve Batan Maddeler
Her maddenin yoğunluğu farklıdır. Bu nedenle bazı maddeler batarken bazıları suda yüzer. Yoğunluğu sudan fazla olan maddeler batarken ,yoğunluğu az olan maddeler yüzerler. Yoğunluğu suyla eşit olan maddeler ise askıda kalırlar.

9 Doğada bulunan katı gaz sıvı ne olursa olsun her maddenin bir yoğunluğu vardır.


"Maddenin Ayırt Edici Özellikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları