T.C. SİİRT ÜNİVERSİTESİ  TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 YILI BRİFİNG.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Advertisements

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
+ Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi. + Sunum İçeriği Eğitim Fakültesi Tarihçesi Eğitim Fakültesinin Şu Anki Durumu Öğrenci/Öğretim Elemanı Sayısı.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
Avrupa Birliği Yaşamboyu Öğrenme Proğramı Grundtvig Learning Partnership Project.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
T.C. ŞEHİTKAMİL KAYMAKAMLIĞI 75. YIL CUMHURİYET ANAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi ( HASAL) eğitim-öğretime 4 Haziran 1984’te 108 öğrenciyle başladı.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ KAPANIŞ ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 16 HAZİRAN 2009,ANKARA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
Prof. Dr. Feral OGAN-BEKİROĞLU Yrd. Doç. Dr. Kürşad DURU
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
TED Üniversitesi Alt Başlık Tarih:.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
GENEL SEKRETERLİK BİRİMİNE HOŞGELDİNİZ
Erasmus+ KA1 Projesi: Gelişim İçin Hareketlilik
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
KA1 – Yüksek Öğrenimde Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
ZAFER İLKOKULU BENGİ FAALİYETLERİ
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
Aile Atölyeleri Projesi
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
Fransa Eğitim Sistemi Dr. Yar Ali METE.
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
MİLLİ BİLİNCİ OLUŞTURMAK İYİ İNSAN, İYİ VATANDAŞ YETİŞTİRMEK
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘f’
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Medya okuryazarlığı eğitimi dersi
S.Ü.ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
DÖNEMİ FAALİYET RAPORU Sunucu: Doç. Dr. Fevzi HANSU
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
DÖNEMİ FAALİYET RAPORU Sunucu: Yrd. Doç. Dr. Fevzi HANSU
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
ÖĞRENME STİLLERİ.
Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

T.C. SİİRT ÜNİVERSİTESİ  TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 YILI BRİFİNG

SUNUŞ Siirt Üniversitesi TÖMER, dünyanın önde gelen dil ve kültür merkezleri örnek alınarak, Yabancılara Türkçeyi öğretmek, Türkiye’yi ve Türk kültürünü tanıtmak, yurt dışında yaşayan ve ülkeye dönen Türk çocuklarına ve diğer isteklilere Türkçe öğretmek amacıyla “Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER)” adıyla 2014  yılında kurulmuştur. Üniversite bünyesinde açılacak bütün ön lisans, lisans ve  yüksek lisans programlarına yurt dışından alınacak öğrencilerin dil öğretimlerini  sağlayabilmeleri bu merkez sayesinde gerçekleşecektir.   Dil öğrenmenin önemli bir ihtiyaç haline geldiği modern dünyada, insanların büyük bir kısmı birden fazla dille iletişim kurabilmektedir. Genel anlamda günlük yaşantı, kültürel faaliyetler, turizm ve göç gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan bu durum, geleceğin dünyasında daha da önem kazanacaktır. Bu itibarla Siirt Üniversitesi bünyesinde kurulan TÖMER, sevgi ve barış dili olan Türkçeyi öğrenmek isteyen yabancılar için önemli fırsatlar sunmaktadır. Merkez kabul görmüş öğretim model ve yöntemlerinin rehberliğinde, modern eğitim teknolojinin bütün imkânlarını katılımcıların hizmetine sunmak amacıyla kurulmuştur.

Misyon Yabancılara Türkçe öğretimi konusunda yapılacak her türlü faaliyete destekte bulunmak. Yabancı öğrencilerin Türkçeyi öğrenebilecekleri sınıf ortamları oluşturmak. Türk dilini sadece dil öğretimi olarak düşünmemek, aynı zamanda dille birlikte kültürümüzü de öğrencilere aktarmak ve bu amaçla sınıf dışı faaliyetler düzenlemek. Hem Türkiye’de hem Türkiye dışında faaliyet gösteren dil öğretim merkezleri ile ilişkiler kurarak dil öğretimi konusunda bilgi paylaşımı yapmak. Yabancılara Türkçe öğretimi konusunda akademik çalışmalara ortam hazırlamak. Üniversitemiz bünyesinde Yabancılara Türkçe Öğretimi Yüksek Lisans programına uygulama çalışmalarında yardımcı olmak.

Vizyon Bir dilin yabancılara öğretiminde gerçekleşecek çalışmalar hem kurumsal hem de uygulama olarak nitelikli olmalıdır. Bu durumun farkında olarak Türkçeyi yabancılara öğretirken bilimsel ve çağdaş gelişmelerin ışığında, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına uygun olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmektir. Siirt Üniversitesi TÖMER, bu alanda çalışmalar yapmak, dil öğretiminde yeni gelişmelere ve uygulamalara ulaşmayı hedeflemektedir.

Müdürlüğümüz bünyesinde Türkçe öğrenimi gören 32 yabancı uyruklu öğrencimiz bulunmaktadır.Bunlardan 21’i erkek öğrenci, 11’i kız öğrencidir. Farklı farklı ülkelerden öğrencilerimiz eğitim görmektedir. 23 Suriye, 2 Mısır, 1 Azerbaycan,1 Suudi Arabistan, 1 Irak, 1 Cezayir ,1 Pakistan, 1 Burundi, 1 İran ülkelerinden olmak üzere toplamda 32 öğrenci öğrenim görmektedir.

Örgüt Yapısı Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünde örgüt yapısı aşağıdaki tabloda belirtildiği gibidir.

Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeleri

Birim Amaç ve Hedefleri Merkezlerin bu bölümlerde yürütülen programların amaçladığı mesleklere yönelik hazırlayıcı ve destekleyici katkıları; a)Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin yaptığı ikili anlaşmalar çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversitelerin ilgili birimleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ortak dil eğitim-öğretimi, araştırma ve yayın faaliyetlerinde bulunmak; b) Milli Eğitim bakanlığı ve ilgili bakanlıklar tarafından yurt içinde ve yurt dışında Türkçeyi öğretmek üzere görevlendirilen öğretim elemanları ve öğretmenler için kurslar açmak, staj yaptırmak, görev yapacağı ülke ile ilgili tanıtıcı ve rehber yayınlar vermek; c) Türkçeyi daha iyi şekilde öğretmeyi, Türkçeyi ve Türk kültürünü güzel şekilde tanıtmayı teşvik amacıyla yurt içi ve yurt dışındaki öğretim elemanlarına ve öğretmenlere ödüller vermek; d) Ana dil olarak Türkçenin eğitimini ve öğretimi konusunda programlar hazırlayıp yöntemler geliştirmek, bu konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli kurum ve kuruluşlarla koordineli çalışmalar yapmak;

e) Üniversitedeki Türk Dili ve Edebiyatı ile filoloji bölümlerinde uygulanan dil öğretimi metotlarını geliştirmek için çalışmalarda bulunmak; f) Turizm bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve TRT vb. ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak, Türkçeyi öğreten ve Türkçeyi tanıtan film, videokaseti, bantlar hazırlamak kitaplar ve broşürler yayınlamak; g) Üniversitelerdeki Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri ile benzer birimlerin son sınıf öğrencilerine ve mezunlara mesleki tecrübeye yönelik eğitim programları düzenlemek;    h) Türk dili öğretiminin daha verimli hale getirilebilme için Türkçe ile yabancı diller arasında karşılaştırmalı çalışmalarda bulunmak; ı) Dil öğretimi metotlarıyla ilgili araştırma, inceleme ve uygulamalar yapmak; i) Yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına, Türk dilini gereği kadar öğrenebilmeleri için kısa süreli uyum kursları düzenlemek; j) Bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla çeşitli dillerde çeviriler yapmak; k) Dil sınavları düzenlemek; l) İlk ve orta öğretim öğrencilerinin yabancı dillerini geliştirmeye yönelik sosyal ve kültürel destekli kurslar açmak.

İdareye İlişkin Bilgiler

Eğitim Alanları, Derslikler ve Ofisler TÖMER’de Türkçe öğrenimi gören yabancı uyruklu öğrencilere ait dersliklere ait bilgiler aşağıdaki tabloda verilmiştir

Eğitim Hizmetleri

SİİRT ÜNİVERSİTESİ TÖMER KURSU ÜCRET TABLOSU

Harran Üniversitesi TÖMER Kurs Ücreti Harran TÖMER'de 1 saatlik ders ücreti 3,75 TL  +KDV'dir.

ETKİNLİKLER/KONFERANSLAR Ensar ve Muhacir İlişkileri Bağlamında Adaptasyon   Siirt Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Adnan Memduhoğlu Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından organize edilen “Ensar ve Muhacir İlişkileri Bağlamında Adaptasyon” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Siirt Üniversitesi Merkez kampüs  konferans salonunda düzenlenen programda takdim konuşmasını TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Akdemir yaptı. Ardından söz alan Üniversitemiz Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Adnan Memduhoğlu, Ensar ve Muhacir kavramları üzerinde durarak günümüz dünyası ve özellikle İslam ülkelerinin en fazla bu kavramlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, Kur’an-ı Kerim, hadisler ve Hz. Peygamber’in hayatından örnekler verdi. Kardeşliğin gerçek manada pekiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Memduhoğlu,  konferansın sonuna doğru hem ensar hem de muhacir durumunda olan Suriyeli ve Türkiyeli öğrencilere söz verip öğrencilerin bu konudaki duygu ve düşüncelerini alarak konferansı noktaladı.

Piknik Etkinliği Müdürlüğümüze bağlı olarak  Türkçe dersi gören yabancı uyruklu öğrencilerle sosyal etkinlik kapsamında piknik düzenlendi. Yapılan piknik ile öğrencilerle keyifli  zaman geçirilerek, ilimizin güzellikleri tanıtılmış oldu

Üstünlükler İlimizin çevre ülkelerden göç almış olması, yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitemizi tanımasına olanak sağlamıştır. Müdürlüğümüz de yeni açılmış Uygulama ve Araştırma merkezi olmasına rağmen kısa sürede öğrenci alarak eğitim öğretime başlamıştır. Zayıflıklar Müdürlüğümüzce kullanılmak üzere araç-gereç ihtiyaçlarımız vardır.   Değerlendirme Siirt Üniversitesi TÖMER’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerimiz için Siirt ve çevresini tanıtıcı sosyal ve kültürel geziler düzenlenecektir. Ayrıca öğrencilerimizin, üniversitemiz bünyesinde yapılan çeşitli etkinliklere aktif olarak katılımı sağlanacaktır. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında TÖMER öğrencileri ile üniversitemizdeki diğer öğrenciler arasında Türkçe konuşma grupları oluşturulacaktır. Öğrencilerimizin, tiyatro, müzik, resim, Türk halk oyunları, spor, edebiyat, şiir vb. öğrenci kulüplerine üye olmaları sağlanacaktır.