Antiinfektif Tedavi Prof.Dr.Elif ÜNSAL 2017.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANTİBİYOTİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
Advertisements

Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
NE ZAMAN ANTİBİYOTİK ? Dr. Dt. Mert NALBANTOĞLU.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
Return Visits to the Emergency Department: The Patient Perspective Can Bilal AÜTF Acil Tıp AD.
3. ADIM İş Sözleşmesi Düzenle. Genel kurallar İşverenin iş sözleşmesi yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. İş sözleşmesinin süresi bir yıl ve daha fazla ise.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
İDEAL PROTEZE GİDEN DOĞRU YOL CROWN DOWN TOTAL İMPLANTOLOJİ.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Borrelia Recurrentis ÖZGE TUNÇBİLEK Borrelia lar spiroketler grubuna aittir. Spiroketler;uzun, silindir şeklinde,kendi etrafında spiral şeklinde.
Dr. Hayati Demiraslan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Topiramat 1997 yılında ABD’de epilepsinin ek tedavisi için pazarlanmaya başlanmıştır.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
PNÖMONİ.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Best KM 1, Boullata JI, Curley MA Pediatr Crit Care Med Feb;16(2): doi: /PCC Risk Factors Associated With Iatrogenic.
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
Zehirlenmeler ve Nutrisyon Sempozyumu
Periodontoloji Protez İlişkisi
Normal mikrofloranın fonksiyonu ve önemi
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
EPİDEMİYOLOJİ.
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
Gıda Üretim Sürecinde Antibiyotik Dirençli Mikroorganizmaların Varlığı: Klasik Peynir Üretiminde GSBL üreten E.coli Varlığının Araştırılması Seda Özdikmenli.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
2. Sağlık hizmetleri.
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
Biyoinformatik.
ŞEKER HASTALIĞI.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
NeTIRail-INFRA Bilgilendirme Toplantısı, Ankara, Türkiye
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Cerrahi El Yıkama.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi, 24-30/11/2008 Antalya
C- EPİDOMİYOLOJİ.
İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
Sunum transkripti:

Antiinfektif Tedavi Prof.Dr.Elif ÜNSAL 2017

Periodontal hastalıklar Birçoğu bakteri enfeksiyonları sonucu oluşur. Cep içerisinde bakteriler Yapısı kompleks organize “biyofilm” formunda bulunur.

Biyofilm -konağın immünolojik mekanizmalarından -kullanılan antibiyotiklere karşı koruma sağlar, Biyofilm içerisindeki mikroorganizmalara karşı etkili olabilmesi için , antibiyotik etkinliğinin normal terapötik dozunun 500 katı olması beklenir.

Periodontal cep içerisinde bakteriler Kompleks bir biyofilm şeklinde bulunur. Konak immünolojik mekanizmasından ve tedavi için verilen antibiyotiklerden korur. Mekanik tedavi: lokal faktörleri (plak ,kalkulus) mekanik olarak uzaklaştırır. Subgingival plak biyofilminin bütünlüğünü bozar.

Periodontal ceplerin tedavisinde Lokal faktörlerin mekanik olarak uzaklaştırılması Subgingival plak biyofilminin bütünlüğünün bozulması gereklidir.

Bakteri ve toksik ürünleri Ataşman kaybı Kemik kaybı Konağın bakteri enfeksiyonuna olan immünolojik cevabı (daha fazla kemik kaybı) Bazı kemoterapötik ajanlar, patojen bakterlere olan konağın yıkıcı immün cevabını modüle eder,azaltır ve dolayısıyla kemik yıkımını azaltır.

Oral antiinfektif tedavide Ajanların GCF (cep sıvısı ) içerisinde yoğun konsantrasyonda bulunmaları beklenir. Periodontopatojenlere karşı etkili olmalıdır. Periodontal dokular içerisine invazyon gösteren bakterilere mekanik tedaviyle birlikte etki ederler Lokal uygulamada cep içerisinde muhtemel yan etkileri yaratmadan yüksek konsantrasyonda bulunması sağlanır.

Konak modülasyonu Dental terminolojide yeni yer almıştır. Subgingival plak bakterilerinin periodontal dokularda yaratmış olduğu kronik olay neticesinde gelişen inflamatuvar konak cevabını yıkıcı yönünü değiştirmek, ılımlı hale getirmek demektir.

Antiinfektif Ajan=Kemoterapötik ajan Mevcut bakteri sayısını azaltır. Antibiyotik: Düşük konsantrasyonlarda da doğal, semisentetik veya sentetik bir antiinfektif ajan olup belli mikroorganizmaların büyümesini durdurur veya tamamen yok eder. Antiseptik:müköz membranlar yaralar veya dermal yüzeyler üzerine topikal veya subgingival olarak uygulanan kimyasal antimikrobiyal ajanlardır. Diş hekimliğinde antiplak,antigingivitis gargara ve macunlar içerisinde aktif ajanlar olarak kullanılırlar. Dezenfektanlar:antiseptik alt grubudur. Dezenfektanlar cansız cisimler(cerrahi malzemeler,hastane çevresi, vb) veya vücuttan atılan boşaltılar ve salgılar(feceş,balgam,idrar gibi) üzerine uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır.ubudur.

Periodontal tedavide antibiyotik kullanılan durumlar Agresif periodontitis Refraktory (dirençli ) vakalar Periimplantitis vakaları Periodontal apseler ANUG

Antiinfektif tedavi Sistemik anti-infektif tedavi (oral antibiotikler ) lokal anti-infective therapy (antiinfektif ajanların cep içerisine yerleştirilmesi

Antibiyotiklerin sistemik uygulamaları Periodontal hastalık tedavisi hastalığın enfeksiyöz doğası ile alakalıdır.İdeali etken mikroorg. ayırd edilmesi. Her koşulda ideal bir antibiyotik yok. -Hastaya yönelik tedavi planlaması yapılacak. Klinik durumu değerlendirilecek, kolonize bakterinin doğası, ajanın enfeksiyon alanına ulaşması, tedavi planı ile ilişkili risk fayda.

Tanımlar Antibiyotiklerin sistemik uygulamaları Tetrasiklinler, Metronidazol Penisilinler Sefalosporinler Klindamisin Siprofloksasin Makrolidler Lokal uygulanan ajanlar, Subgingival klorheksidin Tetrasiklin içeren fiberler Subgingival doksisiklin, minosiklin, metronidazol

Tetrasiklinler Bakteriyostatik Hızlı bölünen bakteriler üzerine etkili Refrakterp. Lokalize agresif p., tedavisinde kullanılır. Periodontal doku konsantrasyonu yüksek, A.a büyümesini önler, antikollejenaz etkisi var.doku yıkımı azalır., kemik rejenerasyonuna faydalı, Gram + lere – lerden daha etkili., GCF serum konsantrasyonundan 2-10 kat fazla , düşük GCF kons. Bile periodontopatojenlere etkili

Kısa etkililer Orta süreli etkililer Uzun etkililer Tetrasiklin Sınıflandırılmaları Kısa etkililer Orta süreli etkililer Uzun etkililer Tetrasiklin Oksitetrasiklin Demeklosiklin Metasiklin Doksisiklin Minosiklin

Tetrasiklin Tetrasiklin+SCRP A.a sayısında azalma Tetrasikline direnç gelişirse agresif p. tedavisinde metronidazol+amoksisilin+klavulonik asid kombinasyonu kullanılır. Tetrasiklin HCl: 250 mgx4 /gün

Tetra (250, 500 mg), Tetralet (500 mg)

Minosiklin Geniş mikroorganizma spektrumuna etkili Günde x2 veriliyor tetrasikline göre daha kolay kullanım 200 mg/gün 1 hafta süreyle toplam bakteri sayısı azalıyor 2 aya kadar, spiroketlerin sayısında azalma tüm parametrelerde iyileşme.

Doksisiklin Metranidazole benzer aktivite ilk gün 2 tane daha sonra günde 1 kez , kolay kullanımı var. 21 gün süre ile öneriliyor. Doksisiklin İçeren İlaçlar. DOKSİN (Kapsül) · MONODOKS (Kapsül) · TETRADOX (Kapsül).

Metronidazol Nitroimidazol bileşimi aslında protozoa enf. Tedavi etmek için geliştirildi.Bakterisidal. A.a enf tedavi etmek için tercih edilmiyor., bunun için diğer antibiyotiklerle birlikte kullanıldığında etkili. Pi ve Pg için etkili. ANUG, kronik p, agresif p. de kullanılıyor.

Sistemik: (750-1000 mg/gün) 15 gün süre ile anaaerobik floranın büyümesine engel olur. Genel yaklaşım: 250 mgx3 / 7 gün süre ile. Yine de ideal doz ve süre ile ilgili kesin görüş yok. Amoksisilin veya amoksisilin clavulanate potasyum (Augmentin) ile kombine edildiğinde LAP, refraktory p. Tedavisinde etkili.

Penisilinler Birçok enfeksiyon tedavisinde kullanılıyor. Bakterisidal Amoksisilin semisentetik formu, Gram + ve gram – lere etkili Agresif p , lokalize ve generalize formunda 500x3 / 8 gün boyunca kullanılıyor. Augmentin Penisilinaz enzimine dirençli LAP ve refraktory p. hastalarında kullanılıyor.

Sefalosporin: B laktam ailesinden dental enfeksiyonlarda pek kullanılmıyor. Periodontopatojenlere penisilinlerden daha etkili.

Klindamisin: Anaeroblara etkili kemik dokuda daha yoğun , Penisilin alerjisi olanlarda kullanılıyor. Tetrasiklin ted. Dirençli refrakter p. Hastalarında kullanılıyor. Walker ve ark 150 mgx 4, 10 gün süre ile ya da Jorgensen Slots 300 mgx2 8 gün süre ile Pseudomembranöz kolit en sık görülen yan etkisi.

Siprofloksasin Quinolon gram – rodlara etkili, tüm fakültatif anaerobik pütatif periodontal patojenler A.a nın tüm strainlerine duyarlı , kombine metronidazol ile birlikte kullanımı var.

Makrolidler Duyarlı mikroorganizmalarda protein sentezine engel olur.Bakteriyostatik veya bakterisidal.Eritromisin, spiramisin ve azitromisin bu grupta eritromisin GCF kons düşük. Birçok periodontal patojene etkili değil. Spiramisin gram+ lere etkili tükrükte yüksek konsantrasyonda Azitromisin anaeroblara etkili 500 mg 3 gün kullanımda pekçok dokuda yüksek kons. Sonrasında 7-10 gün tesbit edilebiliyor.

Azitromisin -fibroblastlara penetre olur. Fagositlerdeki konsantrasyonu artar. Fagositler aktif olarak inflamasyonun aktif olduğu alana taşınır. Terapötik dozu ilk gün 500 mg sonra 250x1 5 gün süre ile Agresif p, ataşman düzeyi arttırır. Doz ve uygulama süresi ile ilgili farklı çalışmalar var.

Seri ve kombine antibiyotik tedavisi Periodontal enfeksiyonlarda çok çeşitli bakteriler var, bu nedenle tek bir antibiyotik etkili değil.Bu durumda bir antiibiyotikten daha fazla antibiyotik seri veya kombine olarak kullanılabilir. Periodontal enfeksiyonda: aerobik, mikroaerofilik,anaerobik, gram- ve gram + mikroorg var. Aslında en etkilisi antibiyotik duyarlılık testleri..

Klinik uygulamalarda Bakteriyostatik (tetrasiklin) eğer bakterisidalle verilirse (amoksisilin) tam fonksiyon göremezİkisi verilecekse kombine değil seri olarak verilmeli. Kombine uygulama: metronidazol+ amoksisislin Metronidazol+ augmentin (Adult ve LAP tedavisinde)

Sistemik antibiyotik mekanik tedavi ile birlikte etkili Sistemik antibiyotik mekanik tedavi ile birlikte etkili. Perioodntal tedavideki kullanımı ile ilgili veri sınırlı.Bu nedenle antibiyotik kullanımı daha öçok agresif periodontitis tedavisinde yer alıyor.

Jorgensen MG, Slots J: Compend Contin Educ Dent 21:111, 2000 . Rejim/dozaj Ajan Amoxicillin500 mg  3x1 8 g Azithromycin500 mg x1 for 4 - 7 gün Ciprofloxacin 500 mg x2 ,8 gün Clindamycin 300 mg 3x1 10 gün Doxycycline, minocycline 100 mg to 200 mg x1 21 gün Metronidazole500 mg x3 for 8 gün Combination Therapy Metronidazole + amoxicillin 250 mg her biri x3 , 8 gün süre ile Metronidazole + ciprofloxacin 500 mg her biri x2 , 8 gün süre ile

Antibiyotik kullanımı ile ilgili genel kurallar En ideali mikrobiyolojik analiz -Aktif periodontal hastalık varlığı Ataşman kaybı +exuda+ BOP + Hastanın medikal ve dental durumu birlikte gözönüne alınmalı Mekanik tedavi ile birlikte (ataşmanda kazanç)

Antibiyotik seçimi En etkin tek bir antibiyotik yok Kök düzlemesi+optimal oral hijyen ve periodontal idame tedavisi biyofilm bütünlüğünün bozulması için çok önemli Hastanın her parametreşi değerlendirilerek antibiyotik seçimi yapılmalı

Lokal ilaç uygulamaları SCPR ile birlikte uygulama: orta düzeyde cep derinliğinda azalma Amerikan Periodontoloji Akademisi lokal uygulamalarda klinik bulgular, hastanın dental medikal hikayesi ,bilimsel veriler,hasta tercihi, avantaj ve dezavantajları değerlendirilmeli Cep derinliği 5 mm ve üstü,+inflamasyon lokalizeyse ve konvansiyonel tedaviye rağmen bu bulgular varsa uygulanır diyor

Subgingival CHX Rezorbe CHX glukonat periochip 2.5 mg CHX 7 gün cep içerisinde kalıyor.,USA da var Discounted pricing for one pack is $355.50, two packs $629.00, and three packs $868.00.

Tetrasiklin Fiberler İlk lokalize uygulanan ajanlardan, artık üretilmiyor. Etilen vinil asetat kopolimer fiberler içerisinde tetrasiklin içeriyor.

Doksisiklin Jel formunda %10 luk doksisiklin (Atridox) ADA nın kabul ettiği (2008) tek sistemdi. Artık programa devam edilmiyor. USA ve bazı ülkelerde var.

Subgingival Minosiklin (Arestin) %2 lik minosiklin küreler jel matrix içerisinde 2 haftada bir 4 kez uygulama USA ve bazı ülkeler (Bir bölgeye uygulama 30-40 dolar)

Subgingival Metronidazol %25 lik 1 hafta arayla 2 uygulama USA da yok (Colgate) £42.50 excluding VAT (2 x 1g applicators).

NSAİ subgingival uygulamaları yeni çalışmalar arasında periimplant mukositis tedavisinde tetrasiklin fiberler Atridox ve Arestin uygulamaları var