Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SICAK HASARI ve İLKYARDIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SICAK HASARI ve İLKYARDIM"— Sunum transkripti:

1 SICAK HASARI ve İLKYARDIM

2 Anormal ısıya maruz kalma sonucu
Yüksek çevre ısısı Doğrudan güneş ışınları Gereğinden fazla giyinilerek ısı kaybının önlenmesi ile meydana gelen ısı birikimi ve ısı kaybı şeklinde ortaya çıkan bozukluktur.

3 Sıcaklık hasarı en çok Çok şişman veya zayıflar Yaşlılar Kalp hastaları Diyabet hastaları Kanser hastaları Psikolojik hastalığı olanlar Çocuklar Sıcak ortamda egzersiz yapanlar Sıkı ağır ve buhar geçirmeyen giysi giyenler Az sıvı alan kişiler Sıcak ortamda bulunanlarda görülür.

4 Sıcaklık krampları Sıcak yerde aşırı egzersiz yapma sonrasında genellikle bacak kaslarında oluşan ağrı ve kasılmalardır. Sıvı ve elektrolit kaybına bağlı olarak gelişir.

5 Belirtiler Bacaklarda omuzlarda ağrılı kramplar Halsizlik Taşikardi
Soluk ve nemli cilt Bulantı

6 Tedavi Tedavi Kaybedilen sıvı elektrolitler yerine konur.
Ortamdan uzaklaştırılır. Kramplı bölgeler dinlendirilir.

7 Sıcaklık bayılması (bitkinlik)
İklime uyum sağlayamayan bazı kişilerde sıcakla karşı karşıya kalındığı anda meydana gelir. Aşırı terleme ve aşırı su ve elektrolit kaybına bağlı olarak oluşur.

8 Belirtiler Bulantı Baş dönmesi, baş ağrısı Sersemlik ,bilinç kaybı
Baygınlık Hipotoni Şok semptomları Soğuk nemli deri Vücud ısısının orta derecede yükselmesi Hızlı nabız Göz bebeklerinde genişleme

9 Tedavi Soğuk bir ortamda düz olarak yatırılır. Bacaklar kaldırılır.
Sıkı giysileri gevşetilir. Gerekirse sıvı elektrolitler yerine konur. Vücud ısısı düşürülmeli Islak havlu ve çarşaflara sarılarak soğutma kolaylaştırılır. Boyun koltuk altı kasıklara soğuk uygulaması yapılır Vantilatörle oda ısısı düşürülür. Koltuk altı ısısı 37.5 oluncaya kadar devam edilir 30 dak içinde iyileşme görülmezse, bilinci kaybolursa, ısı düşmezse hastaneye gidilmelidir.

10 Sıcak çarpması Termoregülasyon mekanizmalarının bozulması sonucunda ortaya çıkar. Kuru sıcak kırmızı deri Halsizlik Hızlı ve zayıf nabız Hızlı ve yüzeysel nefes alma Hızla gelişen bilinç bulanıklığı Yükselmiş vücut sıcaklığı (40 derecenin üstünde) Terleme yoktur. Bilinç kaybı

11 Kolaylaştıran faktörler
Aşırı fiziksel aktvite Kapalı iyi havalandırılmayan nemli ortamlar Yaşlılık Kardiyovasküler hastalıklar Alkolizm Deri üzerinde bulunan nekrozlar Bazı ilaçlar Menstürasyon zamanı

12 Tedavi Hasta serin bir ortama alınır.
Bilinci açık ise r (bir litre su içine 1çay kaşığı karbonat/bir çay kaşığı tuz) içirilir. Bilinç yok ise sıvı kaybı fazla ise parenteral yolla sıvı yerine koyma tedavisi yapılır. İdrar miktarı izlenir. Ödemli dokular yukarı kaldırılır. Vücud ısısı 37.5 ye düşürülmelidir. Soğutma işlemi bitince ıslak çarşafları kuru ile eğiştirilmelidir.

13 Ne yapılmamalıdır Soğutmak için alkollü sıvılar kullanılmamalıdır.
Ateş düşürücü ilaçlar verilmemelidir. Alkol ve kahve gibi içecekler verilmemelidir.


"SICAK HASARI ve İLKYARDIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları