Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Borrelia Recurrentis ÖZGE TUNÇBİLEK 2624. Borrelia lar spiroketler grubuna aittir. Spiroketler;uzun, silindir şeklinde,kendi etrafında spiral şeklinde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Borrelia Recurrentis ÖZGE TUNÇBİLEK 2624. Borrelia lar spiroketler grubuna aittir. Spiroketler;uzun, silindir şeklinde,kendi etrafında spiral şeklinde."— Sunum transkripti:

1 Borrelia Recurrentis ÖZGE TUNÇBİLEK 2624

2 Borrelia lar spiroketler grubuna aittir. Spiroketler;uzun, silindir şeklinde,kendi etrafında spiral şeklinde kıvrılmış, gram negatif basillerdir. Boylamasına ikiye bölünerek çoğalırlar. Dış kılıfları ve endoflagellaları vardır. Çok hareketli bakterilerdir.

3 Borrelia recurrentis‘ in genel özellikleri;

4 Spiral şeklinde 8-18 µm boy ve 0.3 -0.6 µm eninde geniş ve düzensiz 3-8 adet kıvrımlı ve uçları sivri bakterilerdir. Vektör olarak bitleri kullanırlar. Hareketli, sporsuz, kapsülsüz ve gram negatif bir bakteridir.Giemsa ile menekşe rengine boyanır.

5

6 Anaerob koşullarda ürerler ve üremeleri çok zordur. Besiyerlerine serum, taze organ parçaları, taze kan katılarak elde edilen besiyerlerinde dahi zor ürerler. Üremeleri zor oldugundan hayvan denekleri özelliklede farelere hayvan kanı enjekte edilerek tanı konulabilir.

7 YAPTIĞI HASTALIKLAR Borrelia recurrentis,Avrupa dönek ateşi adı verilen vücut bitleri ile bulaşan ateşli hastalık etmenidir. Ateşin yüksek olduğu dönemlerde bakteri kanda bulunur. Ateş dışında baş, bel, eklem ve kas ağrıları, dalak büyümesi ve hafif bir sarılık hastalarda görülebilir.

8 BULAŞMA YOLLARI, İnsanlar Borrelia recurrentis’in rezervuarıdır. Vektörü insan bitidir. Mükoz memranlar veya deri üzerinde insan bitinin ezilmesi ile vektörden insana bulaşır. Daha sonra kan dolaşımına geçer. Bit ısırması ile bulaşmaz.

9

10 KORUNMA YOLLARI VE TEDAVİSİ, Dönek ateşi hastalığı bitlerle bulaştığı için halk sağlığı açısından bitlerle savaşılması gereklidir. İnsanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi gereklidir. Tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Normal kişilerde Doxycycline ile Hamile ve çocuklarda Erythromycin ile tedavi yapılır.

11 KAYNAKLAR, http://www.mikrobiyoloji.org http://web.inonu.edu.tr http://bilimselkonular.com


"Borrelia Recurrentis ÖZGE TUNÇBİLEK 2624. Borrelia lar spiroketler grubuna aittir. Spiroketler;uzun, silindir şeklinde,kendi etrafında spiral şeklinde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları